Tüm Karia'nın Büyüleyici "Kutsal" Kenti: Milas/Labraunda
mimarizm.com
/ 09 Şubat 2010
Milli Reasürans Sanat Galerisi, "Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Mimari" projesinin üçüncü kitabını tamamladı. İsveç Uppsala Üniversitesi işbirliğinde ve İsveç Konsolosluğu'nun katkılarıyla gerçekleştirilen kitap, Milas/Labraunda antik kenti ile Çomakdağ yöresinin özgün köy evlerini belgeleyen ve yine aynı kurumların katkısı ile şekillenen sergiye de eşlik ediyor.
1948 yılında İsveç Uppsala Üniversitesi'nden Prof. Axel W. Persson'un Tunç Çağı'na ait arkeolojik kalıntılar bulmak ümidiyle Milas'a gelmesiyle başlayan bir serüvenin, Persson'un yaklaşık 1600 yıldır uykuda olan, tüm Karia'nın büyüleyici "kutsal" kenti Labraunda'yı bulması ile aslında henüz başladığının fark edilmesi, "Milas/Labraunda" kitabını ve sergisinin çıkış noktasını temsil ediyor.
"Milas/Labraunda", hakkında daha önce hakkında çok sayıda yayın yapılan ve üzerine Ege Yayınları tarafından bir gezi kılavuzu hazırlanan Labraunda'nın ilk kapsamlı kitabı olma niteliğini taşıyor. Metinde İsveç Uppsala Üniversitesi kazı ekibi başkanı Prof. Lars Karlsson, ekipten Olivier Henry ve Jesper Blid ile Prof. Fede Berti (Iasos kazısı başkanı), Prof. Peter Rugendorfer (Alinda araştırma ekibi başkanı) ve Dr. Abdulkadir Baran'ın (Muğla Üniversitesi) değerlendirmeleri yer alıyor.
Kitabın ikinci bölümünde ise Çomakdağ'ın Kızılağaç, Ketendere, İkiztaş, Sarıkaya-Gökseki köylerindeki yerleşim, sosyal tarih ve mimari değerlendiriliyor. Projenin koordinatörü ve Milli Reasürans Sanat Galerisi yöneticisi Amelie Edgü çalışmanın, Güney Ege'de Milas yöresi, Labraunda ve Çomakdağ'daki arkeolojik, tarihi ve kırsal mimarinin belgelemesi ve tanıtımını kapsadığını belirtiyor.
Bölgenin tarihi ve sosyal özellikleriyle de ele alındığı kitap, Labraunda'nın geçmişi olan Karia, Roma ve Bizans dönemlerini kapsıyor. Benzersiz özellikteki Labraunda evlerine genişçe yer veren, bölgedeki kültürel sürekliliğe dikkat çekmek isteyen projenin bilimsel danışmanlığını Prof. Dr. Afife Batur üstleniyor. Kitabın editörleri olan Murat Ural ve Figen Kuzucu'nun katılımlarıyla Çomakdağ köyleri inceleniyor ve belgeleniyor; tüm bu süreç de Ali Konyalı tarafından fotoğraflanıyor. Kitapta Prof. Karlsson'un bir Labraunda değerlendirmesi de bulunuyor. Sadece arkeolojik bakımdan değil aynı zamanda Anadolu ve Karia bölgesindeki inançların değerlendirilmesi açısından da önemsenmesi gereken bu değerlendirmenin yanında Batur ve Ural'ın Çomakdağ değerlendirmeleri de, bu yöre hakkında şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı ve özgün çalışmaları teşkil ediyorlar.
"Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Mimari" projesinin birinci kitabı olan "Doğu Karadeniz'de Kırsal Mimari" 2005 yılında, projenin ikinci ayağı "Kuzeydoğu Anadolu'da Mimari" ise Kasım 2009'da yayınlanmıştı.
Projenin Ali Konyalı'nın fotoğrafları ile "Mylasa Labraunda / Milas Çomakdağ" Güneybatı Ege'de Arkeoloji, Tarih ve Kırsal Mimari başlığı altında hazırlanan sergisi, 19 Ocak-27 Şubat 2010 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi'nde izlenebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın