Uluslararası İnovasyon Ortak Konferansı'nın "Innovation Hub: İstanbul" paneline katılan Tasarım Vakfı kurucusu mimar Faruk Malhan, tasarım odaklı gelişen kentler üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. İstanbul'un inovasyon anlamında bölgenin en çekici noktası olduğunu belirten Malhan, kentin sosyal inovasyon ve değişime ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, 14 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul Kalkınma Ajansı'nın ev sahipliğinde düzenlenen konferansta; inovasyonun, kentsel ekonomilerin küresel rekabet gücünü destekleyen en önemli itici güç olduğu üzerinde duruldu. Kentlerin Ar-Ge, tasarım, yaratıcılık ve inovasyonu destekleyerek, global değer zincirinde önemli seviyelere gelebileceği vurgulandı.
Konuşmasında İstanbul'un inovasyon anlamında bulunduğu bölge içinde en çekici nokta olduğunu belirten Faruk Malhan, sosyal inovasyon ve sosyal değişime ihtiyacımız olduğunu vurguladı. Malhan, bu değişim sürecindeki iki önemli kavramı şu şekilde tanımladı:
"Kararcı düşünce; bilgi, hipotez, varsayımlarla çalışır ve sonunda dünyada herkesin erişebileceği bir sonuca ulaşır. Bilgi için bir sınır yoktur, zor olan yaratıcılıktır. Tasarımcı düşünce ise akılcı düşünceden farklıdır. Biri ayrıksı, biri birleştiricidir. Biri ölçülebilir, diğeri ölçülemez."
İnovasyon ile kültür ilişkisinin önemine dikkat çeken Faruk Malhan, "İnovasyona kültürümüzü eklediğimizde, ortaya kimsenin tekrarlayamayacağı, kopyalayamayacağı eşsiz bir sonuç çıkar. Bu topraklarda çok şey var. Mezopotamya ve Ege uygarlıkları, hayallerin ve yaratıcılığın ustalarıdır. İlk Tanrı ve Tanrıçalar bu bölgelerden doğmuştur. Bu topraklar, mitolojilere, efsanelere ev sahipliği yapmıştır. 1001 Gece Masalları neredeyse diğer tüm dillere çevrilmiştir" diyerek kültürün yaratma eylemine etkisi üzerinde durdu.
Kentlerin artık büyükşehirleşip birer marka olmak istediklerinin altını çizen Faruk Malhan, tasarım odaklı gelişen kentlerin şu an Batı dünyasındaki en önemli konu başlığı olduğundan bahsetti. Tasarımcı düşünce ile, problemli bir şehrin nasıl tasarım odaklı hale dönüştüğüne en iyi örnek olarak Bilbao kentini veren Malhan, 25 yılda gelişen 25 kentsel projenin Bilbao ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerini aktaran ilgi çekici bir video ile konuşmasını tamamladı.