"Kapoor, Malzemeye Kendini Bulması İçin Alan Açıyor"

mimarizm.com / 09 Eylül 2013

Anish Kapoor

1954'te Bombay'da doğan ve 1970'lerden beri Londra'da yaşayan Anish Kapoor, kendi kuşağının en etkili heykeltıraşlarından biridir. Britanya'yı 1982 Paris Bienali ve 1990 Venedik Bienali'nde temsil eden Kapoor, burada ‘Premio Duemila' ödülüne layık görülmüştür. 1991 yılında Turner Ödülü'nü kazanan Anish Kapoor, 2002'de Unilever Komisyonu aracılığıyla Tate Modern Turbine Hall'da Marsyas isimli eserini sergilemek üzere davet edilmiştir.

Geçtiğimiz 30 yıl boyunca sanatçının Kunsthalle Basel; Tate ve Hayward Galerisi (Londra); Reina Sofia (Madrid); CAPC (Bordo); Haus der Kunst (Münih); MAK (Viyana) ve Deutsche Guggenheim (Berlin) başta olmak üzere pek çok sanat merkezinde kişisel sergisi yer almıştır. 2009 yılında, Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde tüm galeri mekânının açıldığı ilk yaşayan sanatçı olmuştur. 2010 yılında ise Yeni Delhi'deki Ulusal Modern Sanat Galerisi (NGMA) ve Bombay'daki Mehboob Stüdyoları'nda gerçekleştirdiği sergi, anavatanı olan Hindistan'daki ilk kişisel sergisidir. Ayrıca Londra'da Kensington Bahçeleri'nde paslanmaz çelikten yapılan büyük boyutlu eserlerini sergilemiştir. 2011-2012'den itibaren İngiltere'deki Sanat Konseyi'nin Flashback serisi kapsamında projeler gerçekleştirmiştir. Diğer uluslararası kişisel sergileri arasında Seul'deki Samsung Sanat Müzesi (2011), Kiev'deki Pinchuk Sanat Merkezi (2012), Tilburg'daki De Pont Çağdaş Sanat Müzesi (2012), Sidney'deki Çağdaş Sanat Müzesi (MCA, 2012) ve Martin-Gropius-Bau'daki (Berlin, 2013) kapsamlı sergisi bulunmaktadır.

                        

Sanatçı ayrıca, Kassel'deki Documenta IX (1992) başta olmak üzere, Londra'da Whitechapel Sanat Galerisi ve Serpentine Galerisi, Stokholm'de Moderna Museet ve Paris'te Jeu de Paume ile Centre Georges Pompidou'da toplu sergilere katılmıştır.

2006 yılında, Kamusal Sanat Fonu (Public Arts Fund) tarafından New York'taki Rockefeller Merkezi çevresinde bir eser sergilemek üzere yetkilendirilmiştir. 2011 yılında ise Fransa Kültür ve İletişim Bakanlığı'nın organize ettiği Monumenta kapsamında Grand Palais'de sergi açmak üzere seçilmiştir. Kalıcı eserleri arasında Şikago'daki Millennium Park'ta yer alan Bulut Geçit (2004), Yeni Zelanda Kaipara Körfezi'ndeki heykel parkı The Farm'da yer alan Kol ve Bacakların Kesilme Alanı I [Dismemberment Site I] (2009) ve Middlesbrough'daki Temenos (2010) bulunmaktadır. Yörünge isimli çalışması ise 2012 Yaz Olimpiyatlarına istinaden Kraliçe Elizabeth Parkı (Londra) için hazırlanmıştır.

Anish Kapoor'a Londra Enstitüsü ve Leeds Üniversitesi (1997), Wolverhampton Üniversitesi (1999) ve Royal Institute of British Architects (2001) tarafından Fahri Üyelik verilmiştir. 1999'da Kraliyet Akademisi Üyesi seçilen Kapoor, 2003 yılında İngiltere'nin önemli ödüllerinden CBE'ye (Britanya İmparatorluk Nişanı) layık görülmüştür. 2012 yılında Padma Bhushan Nişanı'nı alan Kapoor, 2013 yazında, Kraliçe'nin doğum günü törenlerinde Şövalyelik unvanıyla ödüllendirilmiştir.

Anish Kapoor'u temsil eden galeriler şöyledir: Lisson Gallery, Londra; Gladstone Gallery, New York; Regen Projects, Los Angeles; Kukje Gallery, Seul; SCAI the Bathhouse, Tokyo; Galleria Continua ve Galleria Massimo Minini, İtalya; Galerie Kamel Mennour, Paris.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :