Kaspersky Lab'den 2045 Kehaneti

mimarizm.com / 28 Ocak 2015


Yaklaşık otuz yıl önce düzenli bir şekilde kullanmaya başladığımız kişisel bilgisayarlar, toplumu ve yaşama şeklimizi dönüştürmeye başladı. Kaspersky Lab  uzmanları, bu yıldönümü vesilesiyle geleceğe bakmaya ve 30 yıl sonra, 2045 yılının yeni dijital gerçekliğinde bilgi teknolojisinin hayatlarımızı nasıl geliştirmiş ve değiştirmiş olabileceğini hayal etmeye koyuldu.


Kaspersky Lab Baş Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev, 2045 tahminine ilişkin şunları söyledi:

"Bilgi teknolojilerinin mevcut gelişim hızı, on yıllar içinde nerede olacağımız hakkında kesin tahminlerde bulunmayı zorlaştırıyor. Ancak, her yıl sahip olduğumuz teknolojilerin daha akıllı bir hale dönüştüğü ve bu teknolojilerle çalışan insanların da bu hıza ayak uydurması gerektiği açık. Siber suçluların BT (bilişim teknolojileri) alanında yaşanan gelişmelerden kendi kötü niyetli amaçları için faydalanmak üzere her türlü çabayı göstermeye devam edeceklerinden kesinlikle emin olabilirsiniz. Ancak 30 yıl içinde yaşadığımız dünya nasıl görünecek olursa olsun, konforumuz, güvenliğimiz ve refahımızı geliştirmek için şimdiden çalışmaya başlamalıyız. Teknoloji yalnızca bir araçtır, onu iyi ya da kötü amaçlar için kullanmak ise tamamen bize bağlıdır."


Robotlar Her Yerde! Ağır ve Rutin İşler Artık Onlarda...

Çok geçmeden dünya nüfusunun milyarlarca insan ve milyarlarca robottan oluşacak olması ve robotların neredeyse tüm ağır ve rutin işleri üstlenecek olması muhtemel görünüyor. İnsanlar robot yazılımlarını geliştirmek için çalışacak ve şu anda kullanıcıların indirip yüklemesi için uygulamalar geliştiren BT sektörü, artık robotlar için programlar geliştiren şirketlere ev sahipliği yapacak.


Mekanik İnsanlar, Elektronik Olarak Kontrol Edilen Yapay Organlar

Robotlar ve insanlar arasındaki sınırlar belli bir dereceye kadar bulanık hale gelmeye başlayacak. Organ naklinde, elektronik olarak kontrol edilen yapay organlar kullanılmaya başlanacak ve protezler rutin bir cerrahi işlem haline gelecek. Nanorobotlar, hastalık taşıyan hücrelere ilaç vermek veya mikrocerrahi işlemleri gerçekleştirmek üzere vücudun derinlerine gönderilecek. Özel olarak tasarlanan sensörler, insanların sağlığını gözlemleyerek, bulgularını yerel doktorlar tarafından erişilebilen bulut tabanlı bir depolama ortamına iletecek. Tüm bu gelişmeler, ortalama yaşam süresinde önemli bir artışa yol açacak.


Akıllı Evlerle Konfor Otomatize Olacak

Bunların yanı sıra insanlar, konforlarının tamamen otomatize edildiği akıllı evlerde yaşamaya başlayacak. Enerji, su, gıda ve sarf malzemeleri tüketimi ve yenilenmesi konusunda, evde çalışan yazılım gereken her şeyi yapacak. Ev sakinlerinin endişelenmesi gereken tek konu, faturaların ödenmesi için banka hesaplarında yeterli paranın olduğunu kontrol etmek olacak.


Hiper Zeka Çağı Başlıyor

Dijital alter egolarımız, tamamen kendi kendine düzenleme yeteneğine sahip global tek bir altyapı içinde şekillenerek gezegendeki yaşamı yönetmeye dahil olacak. Sistem biraz da olsa bugünün TOR'u gibi çalışacak ve en aktif ve etkin kullanıcılar moderatör haklarına sahip olacak. Sistem, kaynakların silahlı çatışmaları ve diğer eylemleri önleyecek şekilde insanlar arasında dağıtılmasını sağlayacak şekilde donatılacak.


3D Baskı Çok Hızlı ve Ucuz Olacak

Yalnızca tarih kitaplarına terk edilecek can sıkıcı işlerden bahsetmiyoruz, bazı şeylerin üretimine artık ihtiyaç duyulmayacak. 3D yazıcılar, gelecekteki evlerimiz için ihtiyaç duyacağımız mutfak eşyaları ve giysiler gibi ev eşyalarından tuğlalara kadar her şeyi tasarlamamıza ve oluşturmamıza imkan verecek.


Bilgisayarlar Artık Sadece Müzelerde Görebileceğiz


Bilgisayarlar BT alanında yaşanan hızlı gelişimin başlamasına neden olsa da 2045 itibariyle onları muhtemelen yalnızca müzelerde göreceğiz. Daha kesin olmak gerekirse artık verilerle çalışmak için, ki bilgisayarların temelde yaptığı budur, tek bir araca ihtiyacımız olmayacak. Gelecekte çok daha çeşitli akıllı cihazlarımız olacak ve bu farklı araçlar günümüzün bilgisayarlarının işlevlerini yerine getirecek. Örneğin finansal analizler, bir muhasebeci veya kişisel bilgisayar tarafından değil, elektronik belgeler kullanılarak ilgili kuruluş tarafından kontrol edilen bir sunucu tarafından yapılacak.


Teknofobi Hortlaybilir, Teknolojik Gelişime Muhalefet Oluşabilir

Ancak tabii ki herkes bu yeni ve cesur robot dünyasıyla ilgili aynı heyecanı taşımayacak. Akıllı evlerin, otomatize edilmiş yaşam tarzlarının ve robotların gelişimine karşı çıkacak gruplar mutlaka olacak. BT alanındaki gelişmelere muhalif olanlar, belirli iş kolları için akıllı sistemleri, cihazları ve robotları kullanmaktan çekinecek ve herhangi bir dijital kimliğe sahip olmayacak.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :