Kendin Kodla, Kendin İnşa Et: WikiHouse

mimarizm.com / 20 Ocak 2015


Dünyanın açık kaynak kod sistemiyle tasarlanan ilk iki katlı evi WikiHouse 4.0, Londra Tasarım Festivali kapsamında hayata geçirildi. 70 metrekare yüzölçümüne sahip ev, internet üzerinden ücretsiz indirilebilen modüller ile dijital olarak imal edildi.


Geleceğin gereksinimlerini hesaba katarak yapı sektörü için öncü çözümler geliştiren DuPont, güvenlik ve sürdürülebilirlik için tasarlanmış yenilikçi su yalıtım örtüsü Tyvek® FireCurb™ Housewrap ile heyecan verici bir projeye ortak oldu.

Londra Tasarım Festivali 2014'te sergilenmek üzere inşa edilen WikiHouse 4.0, dünyanın ilk açık kaynak kodlu programıyla tasarlanan iki katlı evi oldu. Tasarımın parçaları 50.000 sterlinden daha az bir maliyetle birkaç gün içinde monte edildi.



Yapının montajı; barınma sorunları, potansiyel uygulamalar, yeni çözümler ve girişimler hakkında farkındalığı artırmak amacıyla mühendislik danışmanlık şirketi Arup, Building Centre ve web tasarım firması 00 Design işbirliğinde gerçekleştirildi. İnternet üzerinden ücretsiz indirilebilen, uyarlanabilir özelliğe sahip tasarımlar, dijital olarak imal edildi.


İnşaat yapım tekniğinde ezber bozuluyor

"Teknolojinin neredeyse klasik inşaat yapım tekniklerine gerek duymadan, nasıl özel tasarım evler sağlayabildiğini görmeleri için insanların hayalgücünü harekete geçirmeye çalışıyoruz" diyen 00 Design ekibinden WikiHouse 4.0 tasarımcısı Alastair Parvin, şu açıklamada bulundu:

"WikiHouse projesinin mevcut konut krizinin tek çözümü olduğuna inanmıyoruz ancak bu düzeni bozmak için, arazi veya bina maliyeti gibi kısıtlar hakkında toprak sahiplerinin, şehir plancılarının ve müteahhitlerin farklı düşünmelerini sağlayarak sınırları zorlamak istiyoruz."




Arup
:Dijital üretim potansiyeline ve "açık kaynak teknolojisi"ne inanıyoruz

Arup'un üst düzey yapı mühendisi Nina Tabink, projeyi şöyle değerlendirdi:

"İnsanların basit bir tıklama eylemiyle dünyadaki diğer insanlara bağlanabildiği dijital bir dünya ortaya çıkmış durumda. Arup olarak dijital üretim potansiyeline ve 'açık kaynak teknolojisi'ne inanıyoruz. Aynı zamanda alternatif işbirlikleri ile verimliliğin artacağını düşünüyoruz. WikiHouse, bu yeni teknolojileri keşfetmede mükemmel bir iş ortağı olduğunu kanıtladı."




The Building Centre: Dijital teknolojinin olanaklarını gördük

The Building Centre Halkla İlişkiler ve Pazarlama Müdürü Jenny Watt ise şunları söyledi:

"WikiHouse 4.0 projesi bize dijital teknolojinin olanaklarını göstererek, tasarım ve inşa etme anlamında ne tür değişimler yapacağımıza dair bilgi veriyor. Yapı teknolojisine katma değer sağlayan DuPont™ Tyvek® FireCurb™, bu projeye en çok yakışan ürün oldu."


Nasıl üretildi?

WikiHouse 4.0 çerçeveleri, CNC makinesiyle birçok parça halinde işlenen SmartPly OSB plakalarından yapılmış modüler bir inşaat sistemi. Bu yapılar cıvata yerine takoz ve dübel bağlantıları ile monte edilirken, dış cephe kaplama panelleri de normal vidalarla tutturuluyor.



70 metrekarelik WikiHouse 4.0, basit ve kolay monte edilmiş ahşap bir çerçevenin nasıl hava ve su geçirmez, güvenli bir yapı haline geldiğinin güzel bir örneği...

DuPont Yapı Çözümleri, taşıyıcı kereste çerçeveyi kapatacak lifli çimento levha ile cephenin arkasına monte edilerek yapıyı yangın, iklim koşulları ve interstisyel yoğuşmadan koruyacak su yalıtım örtüsü çözümü konusunda projeye destek oldu. Yapının ana bölümü altı gün içinde tamamlandı. DuPont™ Tyvek® FireCurb™ nefes alan su yalıtım örtüsü ise, firmanın verdiği teknik danışmanlık ve kullanım kılavuzu sayesinde 3 saatten az bir sürede döşendi.



Neden bu malzeme?

DuPont™ Tyvek® FireCurb™, uzun süreli güvenilir iklimlendirme koruması, etkili buhar difüzyonu, daha fazla enerji verimliliği sağlaması ve bilinen su yalıtım örtüsüne üstün alev geciktirici performans eklenmesiyle bu ürün dalında önemli bir gelişme sağlamış durumda. Bu yenilikçi teknolojiyi sayesinde DuPont™ Tyvek® FireCurb™, polimer esaslı yüzeylerin alevlenebilirliğini azaltmak için dış cephe kaplaması yoluyla olası ateş yayılımını sınırlama veya durdurma özelliğine sahip.



Bu yeni teknolojide halojen yerine, bir ateşleme kaynağıyla temas ettiğinde yüzeyde kömürsü bir tabaka oluşturacak katkı maddesi içeren fosfor kullanılıyor. Karbonlaşan polimer tabakası yüksek alev geciktirici özellikte olup, yanıcı maddelerin CO2 salımını yavaşlatan bir bariyer oluşturuyor.

Yakıtın olmadığı ortamlarda alevler su yalıtım örtüsü üzerinde daha yavaş yayılıyor (veya hiç yayılmıyor). Su yalıtım örtüsü alev aldığında ise daha az duman salımı yaşanıyor; bu da can güvenliği adına bir önemli avantaj sağlıyor. Hassas testlerden geçirilen DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap, EN13501-1 standartlarına göre B-s1,d0 yangın sınıfında yer alıyor.



Enerji verimliliğini de dikkate alan WikiHouse 4.0 projesinde, hem termal performansı hem de iç konforu artıracak hava geçirmez bir yalıtım çözümü uygulandı. Projede her türlü yapıya uyum gösteren DuPont™ Tyvek® su yalıtım örtüleri ve bantlarının kullanıldı. Hızlı montaj avantajının yanında dayanıklılık unsuru da bu ürünün tercih edilmesinde etkili oldu.


Yapının inşa sürecini, timelapse yöntemiyle kaydedilen bu videodan izleyebilirsiniz:



İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :