"Kazara Bir Hediye": Serpentine Pavyonu 2012'de Herzog & de Meuron ile Ai Weiwei'ye Emanet

mimarizm.com / E. Seda KAYIM / 07 Şubat 2012


Londra
Serpentine Galeri'nin yazları hizmete giren geçici pavyonunu kimin tasarlayacağı, mimarlık dünyası için her yıl yeni bir merak ve sürpriz konusu… Bu prestijli görevi 2012 yılında üstlenecek isimler ise, daha önce Pekin Olimpiyatları'nın ana mekanı "Kuş Kafesi"ni de birlikte tasarlayan Herzog & de Meuron ile Ai Weiwei olacak.

İsviçreli mimarlık ikilisi Jacques Herzog ve Pierre de Meuron ile, hükümet tarafından çarptırıldığı ev hapsi cezası nedeniyle 2011 boyunca gündemden düşmeyen Çinli güncel sanatçı Ai Weiwei'yi bir araya getiren proje, pek çok anlamda Serpentine tarihinin ilklerini kucaklayacak.

Henüz hiçbir görseli paylaşılmayan proje, galerinin arka bahçesinde uzanan ve yükselen bir strüktüre yönelmek yerine, toprak altında yayılarak "arkeolojik bir gezi" önerecek. Tarihi incelenecek olan şey ise, tam olarak da geçmiş yılların Serpentine pavyonları!

Bahçenin zemin suyu seviyesine kadar kazılması öngörülen projedeki toprak üstü tek müdahale, kazı alanının üstünü örten ve zeminden yükselen kolonlarla taşıtılan yüzer çatı olacak.


Herzog & de Meuron'un Ai Weiwei ortaklığında gerçekleştirdiği Pekin Olimpiyat Stadyumu, nam-ı diğer "kuş kafesi".

Herzog, de Meuron ve Ai Weiwei, tasarım yaklaşımlarını şöyle aktarıyorlar:

"Eski temeller kıvrımlı çizgilerin birleştiği bir karmaşa meydana getiriyor; dikiş izi gibi… Yeniden yapılanan bu temellerden öyle bir peyzaj fışkırıyor ki, yaratması mümkün hiçbir şeye benzemiyor. Biçimlenişi ve geometrisi ile gerçek anlamıyla kazara bir hediye gibi…

"Her bir pavyonun temelinden yeni yapı bileşenleri ‘uzatarak' (extrude), pavyonumuzun çatısını taşıyacak ögeler oluşturuyoruz. Buradan çıkan 11 sabit kolona, bir de ‘joker' kolon ekleniyor: Dilediğimiz an dilediğimiz yere koyabileceğimiz bir kolon… Çatı, arkeolojik kazı alanlarında rastladıklarımızı andırıyor. Ziyaret eden herkesin üzerindeki su katmanını görebilmesi için park kotunun yalnızca 1,5 metre kadar üstünde ‘yüzüyor'. Çatı, su yüzeyinden Londra'nın sürekli değişen gök dokusunu yansıtıyor."

Serpentine Tasarımcılarının Pritzker Korelasyonu

12 yıllık tarihi boyunca, prensip olarak İngiltere'de henüz hiçbir projesi uygulanmamış mimarlara teslim edilen pavyonun, aralarında Tate Modern yenilenme ve ek bina projesinin de bulunduğu çok sayıda İngiltere merkezli projeye imza atan Herzog & de Meuron'a emanet edilmesi de bir ilki teşkil ediyor. Galeri direktörleri Julia Peyton-Jones ve Hans Ulrich Obrist, kuralın yine de çiğnenmediğini ve pavyonun "bu üçlü işbirliğinin İngiltere'deki ilk yapısı" olacağını belirtiyor.

Serpentine tasarımcılarının Pritzker korelasyonu göz önünde bulundurulduğunda, İsviçreli ortakların seçilmesi –prensip çiğneyici olsa da- çok da desteksiz gözükmüyor. Öte yandan, 2012 Londra Olimpiyatları'nın eşlikçisi olacak 2012 Serpentine Pavyonu'nun, tasarımcı tercihi sayesinde "2008 Pekin Olimpiyatları ile bu yılın oyunları arasında bir süreklilik" sağlayacağı dile getiriliyor.

Pavyon, Haziran'da ziyarete açılacak.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :