‘Yeşil Gökdelen'in mucidi olarak bilinen, dünyaca ünlü mimar ve kent plancısı Malezyalı Ken Yeang, Yapı-Endüstri Merkezi'nin ekolojik mimarlık için attığı adımların ikincisi için İstanbul'daydı. ‘Yeşil Tasarım ve Planlama' konferansıyla Yapı-Endüstri Merkezi'nin Etkinlik Merkezi'nde seyircilerle buluşan Yeang, kendi tasarımlarını yönlendiren motivasyonları ve yöntemleri, projelerinden örnekler eşliğinde paylaştı.
‘Yeşil Tasarım ve Planlama' Konferansı öncesinde kısa birer açılış konuşması yapan üç isimden Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol sözlerine, "Dostum, değerli meslektaşım Ken Yeang'i aramızda görmekten mutluluk duyuyorum" diyerek başladı. Yapı-Endüstri Merkezi'nin ekolojik mimarlık konusuna eğilmesinin nedenlerine değinen Hasol, ekoloji alanında bilgilenmek ve gelişmeye belki her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuzu belirtti.
Konferansa katkıda bulunan kuruluşlardan ULI Türkiye'nin Başkanı Haluk Sur ise, ekoloji konusunda herkesi sağduyuya çağırarak, görev bilinciyle hareket edilmesinin önemini vurguladı. Kendisine, özellikle de doğaya karşı sorumluluk taşımak anlamında katkıları olduğunu belirttiği bir hocasının sözleriyle "Doğa, kendisini umarsızca tüketenleri asla affetmeyecektir" diyerek sözlerini bitiren Sur'un ardından kürsüye gelen kişi ise, konferansın ana sponsoru Ode Yalıtım'ın Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan'dı. Yalıtım sektörünün genç ama iddialı şirketlerin olan Ode'nin 40 milyar dolarlık ithalat hacminin çoğunluğunun konut ve sanayii sektörlerinde kullanıldığının altını çizen Turan, küresel ısınma çağında yalıtımın daha da çok önem kazandığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından mikrofonu alan Ken Yeang sözlerine, ‘yeşil tasarım'ın çok geniş bir konu ve aynı genişlikte bir yaklaşım skalasına işaret ettiğini belirterek başladı. Tüm bu yol-yordamlardan bir konferansta bahsetmenin imkansız olduğunu belirten Yeang,sunumunu, yeşil tasarımda en çok önem verdiği kavramlardan biri olan ‘bağlantısallık' üzerine kurdu. Doğa ile çevre arasında bir iletişim kurulması gerektiğini söyleyen Yeang, ‘yaygın',‘sürekli' ve ‘merkezi' olarak sınıflandırdığı farklı kent içi yeşil alan kurgularına açıklık getirdi. Bu noktada önemli olanın habitatları birleştirmek olduğunu ve entegrasyonun nasıl sağlanacağının sorulması gerektiğinden söz eden Yeang, soruna ‘yeşil çatı' ile cevap verdiklerini anlattı. Aynı şekilde yeşil köprüler ve yeşil rampalarda bağlantısallığı kurmaya çalıştıkları çok çeşitli projelerden örnekler veren Yeang, yalnızca düşeyde değil, yatayda da yeşilin denge ile dağılmasının önemine dikkat çekti. Bu noktada da, Foster+Partners'ın çok dikkat çeken sürdürülebilirlik projesi Dongtan'a taş atmadan geçmedi.
Yapıların dış cephesinde de yeşil örtüyü kullandıkları örnekleri izleyicilerle paylaşan Yeang, aynı zamanda, gün ışığını almak ve doğal havalandırmadan faydalanmak için aldıkları kararlara dair detaylar sundu. Deneysel konsept çizimleri ve projelerinden görseller eşliğinde sürdürdüğü sunumunda Yeang, Singapur, Tokyo, Hong Kong dışında İstanbul için yaptıkları çalışmaları da dile getirdi. Yeşil bir infra-strüktür kurmaya çalıştıklarını kaydeden Yeang, Zorlu Eco-Center ve Küçükçekmece'deki tasarımlarına geniş yer verdi.
Sunumun devamında ele alınan bölgenin ekolojik özelliklerini nasıl değerlendiklerini açıklayan Yeang, fiziksel entegrasyon için sistematik bir eko-sistem modeli ortaya koydukları belirtti. Haritalandırma, analiz ve şema haline getirme adımlarını izleyerek belirledikleri ekolojik topografya ve hatları, insan vücudu için de önemli olan bio-entegrasyonu sağlamak üzere kullandıklarını hatırlatan Yeang, bio-klimatik tasarımda farklı yöntem ve hedeflerle, dünyanın kaynaklarıyla geçici dahi olsa müzakereler sağlamanın mümkün olduğuna dikkat çekti.
Yeang, dünya üzerinde LEED ve BREEM gibi çok sayıda ‘yeşil bina' değerlendirme sistemi olduğunu, ancak bu gibi sabit kriterler bazında yapılan değerlendirmelerin, yapıların işlevi, coğrafyası ve bağlamından tamamen uzak bir sonuç ortaya koyduğunu ve dolayısıyla karşılaştırmayı imkansız kıldığını belirtti. Sertifika programlarının prensiplerini, insan sağlığını genetik, fiziksel ve çevresel etkileri hiçe sayarak değerlendirmeye benzeten Yeang'in ‘Yeşil Tasarım ve Planlama' konferansı, seyircilerden gelen sorularla son buldu.
Yapı-Endüstri Merkezi'nin konuğu olarak geldiği İstanbul'da oldukça yoğun bir ilgiyle karşılanan Yeang, sunumun ardından ekolojik mimarlığa ilişkin en önemli kaynak olan "Ecodesign: A Manual for Ecological Design" kitabını imzalamak üzere seyircilerle bir araya geldi.