İstanbul Tasarım Bienali etkinlikleri çerçevesinde, Prof. Dr. Murat Güvenç'in küratörlüğünde hazırlanan 'İstanbul'un Yüzyılı' sergisi, Prof. İlhan Tekeli'nin 'Kentsel Dönüşüm Üzerine Düşünmek' konferansıyla açıldı.
Konferansın açılışında söz alan İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi Faruk Malhan, "Bienalin 'Musibet' olarak atanan temasına rağmen burada 'nasihat' konuşacağız" diyerek başladığı konuşmasında; resmi açıklamalara göre önümüzdeki 10 yılda 400 milyon doları bulacak değişim sürecinin önemine vurgu yaparak, bu kapsamlı projeye Koleksiyon olarak özenle hazırladıklarını söyledi.
Prof. Dr. İlhan Tekeli ise konferansta yaptığı sunumda, bir yandan bilim dünyasına hitap ederken, bir yandan da ekonomik, politik, sosyal ve kültürel aktörlere düşen görevleri aktardı. Kentsel dönüşüm sürecine olumlu baktığını belirten Tekeli; "vaktin gelmiş olduğunu" ve bu konuda genel kanının olgunlaştığını ifade etti.
Tekeli: "Kentsel dönüşümün vakti geldi; olumlu bakmalıyız"
20. yüzyılın ikinci yarısında sergilediği büyüme hızı, yapısal değişim, uyum yeteneği sayesinde "küresel kentler liginin üst sıralarına tırmanan İstanbul"un, kent araştırmaları alanında da ilgi odağı haline geldiğinin işlendiği konferansta, Tekeli; yerleşik kavramlar, kuramsal çerçeveler ve neden-sonuç ilişkilendirmeleri üzerinden, yarım asırlık birikiminden damıttığı bilgileri aktardı.
Küresel kentler konusundaki yeni kuramın yerel kalmayacağı; küresel 'fırsat - tehdit - güç - zafiyet'lerin yerel bağlam içinde çalışılması gerektiği, bunun yeni bakış açıları, kavramlar ve dönemlemeler gerektirdiği ifade edildi.
Prof. İlhan Tekeli, kentsel dönüşüm konusunda yaşanan olayları değerlendirirken iyimser bir noktadan bakılması; kentsel dönüşümü yaşayanların dışında siyasal kamuoyunda, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi konusunda yaygın bir oydaşmanın bulunması; farklı siyasal partileri temsil eden belediyelerin farklı süreçler öneriyor olsalar da kentsel dönüşümün gerekliliği konusunda hemfikir olmaları gerektiğini savundu.
"Kentsel dönüşmenin vakti gelmiş" diyen Tekeli, iyimser bir noktadan bakabilmeyi, kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği konusunun tartışılmaya başlamasına bağladı.
Ulusal ekonomilerin büyük kent performansları üzerinden yarışmaları; sanayi toplumunda tek merkezin egemenliğindeki metropoliten kentlerin, büyük bir alana yayılan ve her parçası küreselle ilişkilenmiş, çok merkezli kentsel bölge haline dönüşmeleri; bilgi toplumuna geçerken nüfus büyümesinin durma aşamasına gelmesi konularına da değinen Tekeli; yeni gelişmelerin kentsel bölge modeline yönelerek, 135 sektörle bağlantısı olan gayrimenkul ekonomisine geçiş yapacağını, konutların yatırım aracına dönüşebileceğini ve meskun olmadan metruk olan konutlarla karşılaşabileceğimizi anlattı.
İstanbul'un 'durgun ve hüzünlü' yüzyılı ziyarete açıldı
Prof. Dr. Murat Güvenç küratörlüğünde, İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi tarafından Anadolu kent historiografisi çerçevesinde hazırlanan ‘İstanbul'un Yüzyılı' sergisinde, mütareke ile II. Dünya Savaşı arasında başkentlik işlevini yitirmiş, durgun ve hüzünlü İstanbul kentinin büyük bir maketinin yanı sıra; konut, nüfus, kent içi ulaşım ve işyeri temalarına göre kentin 20. yüzyıl boyunca sergilediği dönüşümler izlenebilecek.
17 Ekim - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında açık kalacak sergi; hafta içi her gün 08:00 - 18:00, Cumartesi günleri ise 10:00-19:00 saatleri arasında Koleksiyon Mobilya'nın İstanbul Büyükdere'deki merkezinde ziyaret edilebilir.