Küba Dostları Kentlerimizi Tartıştı

yapi.com.tr / 30 Ekim 2007

"José Marti" Küba Dostluk Derneği'nin İstanbul Şubesi tarafından 28 Ekim günü düzenlenen etkinlikte Küba dostları, Sosyalist Küba'da siyasal yapı, seçimler ve toplumsal örgütlülüklerin nasıl kurulduğunu tartışırken, Türkiye'nin kentleri ve İstanbul da masaya yatırıldı.

"José Marti" Küba Dostluk Derneği dün, Yıldız Teknik Üniversitesi Alpay Aşgun Salonu'nda gün boyu süren bir etkinlik gerçekleştirdi. "Küba'da Sosyalist Demokrasi ve Havana Örneği: Bir Kent Nasıl Yönetilmeli?" başlıklı etkinlik iki oturum halinde gerçekleştirildi.

Sabah 11:30'da başlayan ve "Havana Örneği'nde Bir Kent Nasıl Yönetilmeli?" başlıklı oturumun konuşmacıları, Türkiye'de konuk olan Havana Belediye Başkan Yardımcısı Luis Abreu San Jorge, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı İnci Beşpınar, İTÜ İnşaat Fakültesi, Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Haluk Gerçek ile TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Prof. Günhan Danışman ve Mimar Mücella Yapıcı idi.

Havana "özel dönemi" atlattı
Luis Abreu San Jorge konuşmasına Küba'da devam etmekte olan seçim süreci ve uygulaması hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Havana şehri kent yönetimi hakkında bilgiler verdi ve belediye olarak yaptıkları çalışmalardan kısaca bahsetti. Sağlık ve eğitim alanında yapılanlar ile şu an Havana'da sürmekte olan konut yapımı ve rehabilitasyon çalışmalarından söz eden San Jorge "Özel dönem" süresince bakım görmeyen ve sorunlu olan kent için ulaştırma altyapısının yenilenme faaliyetlerinden de bahsetti. Ayrıca belediyenin yönetim olarak semt konseylerine bölündüğünü ve her konseyin sorumluluk alanında herkes için ulaşılabilir huzurevleri, gebelik merkezleri, yetimhaneler ve kreşler olduğundan bahsetti.

İkinci konuşmacı Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı İnci Beşpınar, Türkiye genelindeki yerel yönetimlerden ve yönetim anlayışından bahsetti. Beşpınar, kadın, sağlık, işsizlik, deprem gibi yakıcı konularda belediyelerin projelerinin olmadığını, olan birkaç belediyenin ise merkezi yönetim tarafından engellendiğini söyledi.
Daha sonra söz alan Prof. Haluk Gerçek ise İstanbul'da belediye tarafından yapılan ulaştırma projelerine eleştirel yaklaşım getirerek "bu projeler İstanbul'un sorunlarını çözmekten uzaktır" dedi.

Türkiye'de bu yatırımlardaki asıl sorunun finansman değil bunun nasıl harcandığı önemli diyen Gerçek, milyar dolarların nasıl çözümsüz projelere harcandığından bahsetti. Havana Belediyesi'nin birkaç katı bütçe ile İstanbul'da bir projenin yapıldığını ve bu projelerin tepeden inme yöntemler ile halka danışılmadan yapıldığını söyledi.

Ahlaksız bir slogan: "İstanbul görücüye çıktı"
İlk oturumun son konuşmacıları olan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi İkinci Başkanı Prof. Günhan Danışman ve Mimar Mücella Yapıcı ise "Bir Kent Nasıl Yönetilmemeli" başlıklı sunumlarında İstanbul'da devam etmekte olan kentsel dönüşüm, ulaştırma ve transfer merkezleri projeleri ve "port" inşaatlarından bahsettiler. Dünyada artan petrol fiyatları ile dünyada dolanan başıboş parayı İstanbul'a çekmek için 2005 yılında belediyenin Cannes'da yapılan Emlak fuarında İstanbul'un "görücüye" çıkarılmasını eleştirerek çözümün ancak kamucu bir perspektifte olabileceğini söylediler.
Küba'da sosyalist demokrasi

Etkinliğin öğleden sonra yapılan ikinci oturumunun konusu "Küba'da Sosyalist Demokrasi" idi. Bu oturumun kunuşmacıları Havana Belediye Başkan Yardımcısı Luis Abreu San Jorge'ye ek olarak Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 1. Sekreteri Alejandro Simancas ve yine ülkemize çeşitli temaslar için gelen Revista Casa dergisi yöneticisi ve Havana Üniversitesi Öğretim üyesi Aurelio Alonso Tejeda oldu.

Alejandro Simancas'ın girişi ile başlayan oturumda genel olarak Küba' da demokrasi ve halkın yönetime katılımı tartışıldı. İlk bölümü 21 Ekim' de tamamlanan ve halkın yüzde 95' inin katıldığı "Halk İktidarı Belediye Meclisi" seçimlerini ve adaylık sürecini anlattığı sunumunda Simancas, bundan sonraki aşama olarak Vilayet delegelerinin ve Halk İktidarı Ulusal Meclisi milletvekillerinin seçileceğini söyledi.

Batı'nın demokrasisi sorunları çözmüyor
Sonra söz alan Aurelio Alonso Tejeda ise eski Yunan'dan başlayarak demokrasinin tartışıldığını ancak herkesin farklı bir cevabı olduğunu, batının demokrasisinin ise paranın gücüne dayandığını, halkın en geniş kesiminin katılımını ise istemediğini anlattı. Sosyalizmin ancak ve ancak halkın örgütlü katılımı ile ayakta kalabileceğini ve kapitalizmden en büyük farkının bu olduğunu söyledi.

Temsili değil, daha adil, daha katılımcı bir demokrasi
Küba demokrasinin de bir sürü sorunu olduğunu ancak bunları çözmek için kararlı olduklarını vurgulayan Havana Belediye Başkan Yardımcısı Luis Abreu San Jorge ise gelen sorular ile birlikte Küba'da halkın yönetime katılımını örnekler vererek anlattı.

 Mimar Bahri GÜNTÜRKÜN

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :