Kuş Kafesi, "Beyaz Fil"e Dönüşüyor

E. Seda KAYIM / 15 Şubat 2010


Çin başkentinin mimari harikası Ulusal Stadyum'da çocuklar, lastik tekerler ile kar üzerine yarışıyorlar. Gençler ve yetişkinler alçak bir kaydıraktan kayıyorlar. Arka planda, sahte kar taneciklerinden oluşturulmuş tepelerin süslediği bir sahnede Çinli bir rock grubu 90'lar müziği çalıyor.

Söz konusu kar parkı, "Kuş Kafesi" olarak bilinen stadyuma yeni bir hayat vermek için gösterilen son çabalardan biri.

2008 Yaz Olimpiyat Oyunlarının görkemli açılışına sahne olan stadyumda "Mutlu Kar ve Buz Sezonu" kış boyunca sürecek. Bu yüzden de Usain Bolt'un yeni dünya rekorlarına doğru koşuşuna mekanlık eden zemin, bir süre daha makine yapımı sulu kar yığınları ile kaplı kalacak ; etkinliğin merkezinde tek bir kayak rampası duracak.



Kuş Yuvası'nın, Çin'in on yıllardır süren ekonomik büyümesini yeni bir dünya gücü olarak statüsünü sembolize etmek üzere düşlendiği hatırlandığında, Olimpik görkemden bugüne çok şey kalmamış gibi gözüküyor. Çünkü 450 milyon Dolarlık "fiyat etiketi" ile dünyanın en büyük çelik strüktürü, potansiyel bir "beyaz fil" olarak adlandırılıyor: Artık hiçbir işe yaramayan büyük ve pahalı bir bina. Üstelik de stadyumun yıllık bakım ve işletim masrafları 15 milyon Dolar değerinde…

Olipiyatların bitmesinden bu yana stadyum bir operaya, bir İtalyan futbol maçına ve Jackie Chan konserine ev sahipliği yaptı. Stadyum yönetimi bir yandan da İspanyol futbol takımı Real Madrid 'i gelip burada oynamaları için ikna etmeye çalışıyor.



Ocak ayında Pekin yerel yönetimi, stadyumun geçtiğimiz iki sene içerisinde 54.2 milyon Dolar kazandığını açıkladı. Oyunları takip eden ilk sene boyunca, her gün çoğu şehir dışından gelen 20 bin ila 30 bin turist yapıyı ziyaret etti. Ancak olimpiyatların hatırası söndükte, ziyaretçilerin sayısı da neredeyse yarı yarıya düştü.

İşte bu kar bahçesi, stadyumun kaderini değiştirmeliydi. Ama büyük kitleleri çekmek konusunda maalesef başarılı olamadı. Açılış haftasında basın mensupları, ziyaretçilerden kalabalıktı. Şimdi ise parka günde 300 ila 400 kişi geliyor; hedeflenense 5 bin idi.



12 yaşındaki Pekinli Ma Xiaolong , "Beklediğimden çok farklı… Burada oynanacak pek de biğr şey yok doğrusu" diyor. Ailesi ile birlikte küçük kaselerde erişte satan yarısından fazlası boş bir kafeteryada oturuyor. Xiaolong, televizyonda gördüğü "kış harikası" ile ilgili reklamdan sonra buraya gelebilmek için ailesinin başının etini yemiş.

Stadyumda çocuklar için birkaç kaydırak, bir labirent ve futbol sahası bulunuyor. Olimpiyatların maskotu Fuwa kılığındaki gönüllüleri fotoğraf çektirmek isteyenleri bekliyorlar. "Dünya Çikolata Müzesi", veya Çin medyası tarafından tanımlandığı şekliyle "Willy-Wonka stili" çikolata mağazası, küçük bir şekerleme dükkanı. Stadyumun dışındaki kayak pisti ise sadece 100 metre yüksekliğinde.

Diğer bir ziyaretçi, aynen Xiaolong gibi hayal kırıklığı içinde: "İçine kar doldurulmuş bir çocuk bahçesinde, Kuş Kafesi'nde eğlendiğimden daha çok eğlenirdim."



Hemen stadyumun yanı başındaki "Su Kübü" , resmi adı ile Ulusal Su Merkezi" de yavaş yavaş itibar kaybediyor. Balonlarla kaplı harikalar diyarı, bir su parkına dönüştürülüyor. Ancak Kuş Yuvası'ndan farklı olarak Su Kübü, olimpiyatlardan bu yana sürekli kullanıldı. Sonuç olarak girişi 7 Dolar olan kamusal yüzme havuzu, popüler bir nokta haline geldi.

Kuş Kafesi ise pahalı! Kar parkı giriş biletleri 26 Dolar… Ziyaretçiler kiraladıkları, oynadıkları ve yediklerini bir karta yüklüyor, çıkışta ödüyorlar.

Xiaolong'un babası Ma Tianjun ise "Bugün ne kadar harcama yaptık, bilmiyorum" diyor; "Benim bir aylık maaşım gitmiş olabilir." Ma şunları da ekliyor: "Burası zenginler için uygun bir yer; bizim gibi fakirler için değil. Buraya bir daha gelmeyeceğiz."

Bu haber, LA Times'tan Türkçe'ye çevirilmiştir. Fotoğraflar ise LATimes, China Daily ve BBC'den alınmıştır.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :