'Loft' Kavramı Mercek Altında

mimarizm.com / 06 Mayıs 2015


Batı'da sınai üretim biçiminde yaşanan köklü dönüşümün ardından terk edilen kent merkezindeki imalathane ve depo alanlarının dönüşerek yeniden işlev kazanmasıyla ortaya çıkan bir konut tipini ifade eden "loft" kavramı, Ece Ceylan Baba'nın YEM Yayın tarafından yayımlanan "LOFT / Modernizmden Postmodernizme Geçiş Sürecinde Loft Mimarisi ve İstanbul'daki Yansımaları" adlı kitabında tüm yönleriyle, eleştirel bir perspektifle ele alınıyor.


Mimarlık, mühendislik, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat gibi konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın, Ece Ceylan Baba'nın LOFT / Modernizmden Postmodernizme Geçiş Sürecinde Loft Mimarisi ve İstanbul'daki Yansımaları adlı yeni kitabını yayımladı.

Son yıllarda, ülkemiz konut piyasasında öne çıkan proje lansmanlarında sıkça görüp duymaya başladığımız bir kelime: loft. İşlevselliğinden çok estetik yönüyle, "alternatif" bir yaşam tarzı arayışı içerisindeki orta ve üst sınıflara hitap eden, yüksek standartlı bir lüks konut tipini imliyor. Ne var ki, pazarlama diliyle daha vurgulanan bu kavramsal ve soyut ayrımın, yapıların fiziki özellikleri dikkate alındığında gerçeklikte çok da fazla karşılığının olmadığı; tüketiciye takdim edilen loftların, diğer benzeri lüks konut tipleriyle karşılaştırıldığında, tanımlanan ihtiyaçlar ve getirilen çözümler noktasında neredeyse farksızlaştığı görülüyor. Dolayısıyla, bu fiili farksızlık içerisinde ortaya çıkan fark'ı, yapıların kendilerinde, fiziki varlıklarında değil, onları birer arzu nesnesi olarak kodlayarak piyasasının oluşmasını sağlayan kültürel-simgesel yapıda aramak gerekiyor. Bu yönüyle loft, başlı başına bir postmodernite tartışmasının mimarlıktaki tikel tezahürü olarak karşımıza çıkıyor.


                              


İstanbul'daki güncel loft varlığının ayrı bir ilginç yanı da var. Zira kavramın özgün anlamı esas alındığında, İstanbul tarihsel koşullar sebebiyle üretemediği uygun bina tipolojisiyle aslında loft'un tam da var olamayacağı bir kent. Ama gelin görün ki var. Bu kitabı okuduğunuzda bir bakıma ironik olan bu durumun nedenlerini, bir yandan neden var olamayacağını, bir yandan da nasıl olup da halihazırda var olabildiğini, geniş tarihsel ve kavramsal içerimleriyle birlikte anlamış olacaksınız.

Sınai üretim biçiminde yaşanan köklü dönüşümle birlikte terk edilen kent merkezindeki imalathane ve depo alanlarının, bambaşka bir ihtiyacın karşılanması adına, mevcut koşullar ve zorunluluklar içerisinde dönüşerek yeniden işlev kazanmasıyla ortaya çıkan bir konut tipinin adı loft. İlk ortaya çıktığı yer de New York. Kitap da buradan başlıyor. Niçin ve nasıl ortaya çıktığını, bunun ekonomik, kültürel ve sosyolojik arka planını, bu süreçte rol alan aktörleri ve zaman içerisinde aldığı biçimleri ele alıyor. Bu biçimlerden hareketle loft tipolojisinin temel mimari ölçütlerini ve ortaya çıkan loft türlerini saptıyor. Ardından, yapının bir meta haline gelmesiyle uğradığı kavramsal dönüşümü, genel bir modernite-postmodernite tartışması eksenine oturtarak irdelemeye ve sonunda İstanbul özeline yoğunlaşarak sonuçlarını somut örneklerle tanımlamaya çalışıyor.


LOFT
Modernizmden Postmodernizme Geçiş Sürecinde Loft Mimarisi ve İstanbul'daki Yansımaları

Ece Ceylan Baba

Editör: Bahar Demirhan
Tasarım: Utku Lomlu

YEM Yayın
Nisan 2015

16,5 x 23 cm
200 sayfa
özel ciltli, mukavva kapak

Satın almak için tıklayınız.


Yazar hakkında:

Ankara'da doğan Ece Ceylan Baba, ilk ve orta öğrenimini Antalya'da, lise eğitimini ise Ankara'da tamamlamıştır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki lisans eğitimine birincilik derecesiyle başlamış, Akademi'den yine birincilik derecesiyle mezun olmuştur. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde doktora eğitimini tamamlamıştır. Baba, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde yardımcı doçent doktor olarak görev yapmaktadır.



Akademik alanda yüksek yapılaşma, küreselleşme ve kullanıcı katılımı, loft kavramı konularını uzmanlık alanı olarak belirlemiş olup, bu konular bağlamında araştırma ve yayınlarını sürdürmektedir. Tasarım Demokrasisi ve İstanbul adlı kitabı Eylül 2012'de yayımlanmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra Baba Mimarlık'ın kurucu ortağı ve Seranit Grup Başkan Yardımcısı olarak profesyonel meslek hayatına devam etmektedir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :