Lyon Islands
© Philippe Ruault
Mimari Tasarım:
Masterplan ve Proje A: Massimiliano ve Doriana Fuksas
Proje B: HTVS
Proje C: Clement VERGELY
Proje D: Enzo AMANTEA
Program: Konut kompleksi (10 kat konut ve sosyal konut), ticari (zemin kat), yeraltı otoparkı ve kentsel park
Yapım süresi: 2005 - 2010
İşveren: Bouwfonds Marignan Immobilier
Strüktür: MARTIN, CETIS, ARCADIS
Mühendislik: BERGA, PRELEM
HQE (Yüksek Çevresel Nitelik Analizi): TERAO
Alan: Konutlar (28.955 m2) ve Ticari (1.807 m2)
Maliyet: 38.000.000 Avro
Proje alanı, planlı, büyük ve önemli altyapılardan önce, iki nehrin Sainte-Foy'un yeşil tepeleriyle birleştiği ve Lyon'un tarihi merkezine yakın, güçlü bir karakterin ifadesi olan bir kesişme noktası.
© Philippe Ruault
Proje, geniş bir açıklık olan parkın başka bir açıklık olan rıhtıma bağlandığı yerin çevresinde bir konut kompleksi inşa etme fikrinden yola çıkıyor. İki açıklık, park ve rıhtım projenin omurgasını oluşturuyor. Hacimlerin yerleşiminde de park ve rıhtımın uzunlamasına yönelimine öncelik verilmiş. Yapıların arasında ortaya çıkarılan diğer bir açıklık ise alanın kalbini oluşturuyor. Merkezdeki alan, batıya, tepelere doğru açılıyor. Aynı hizada olmayan binalar arası açıklıklar, park ve rıhtıma doğru farklı görüş açıları sunuyor.
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Hacimler, açıklıkların ışığının kütleleri sınırladığı yerler temel alınarak inşa edilmiş. Bina hacimleri üzerindeki sürekli ışık oyunları, bir dizi dönüş ve yamukluk, somut bloklara yaşanabilir heykeller olarak canlılık veriyor. Rıhtımdaki yapılar ise vinç ve konteynerlerin gerçekçi ve şiirsel imajına uyumlu bir biçimde işleyen bir nehir limanının anısını yaşatıyor. Tüm renkleri ve farklı malzemeleriyle suya yansıyan kent parçası, karmaşık bir titreşim yaratırken, Parkı Rue Denuzière yönünde kapatan yapı, hacimlerini tıpkı birer çekmece gözü gibi batının sıcak güneşine ve Sainte-Foy'un yeşil tepelerine açıyor. Herşey, sürekli hareket ve ilerleme halindeki kente kendini sunarken; hepsi de, farklı mimarileri kimi zaman saklayan kimi zaman aydınlatan kimi zaman da dönüştüren ışıkla oynuyor.
* * *
Herkes için Ev
Eskiz, ©Archivio Fuksas
Mimari Tasarım: Massimiliano ve Doriana Fuksas
Prototip: Modüler çağdaş konut
Bu proje, Milano Trienali kapsamında (23 Mayıs-14 Eylül 2008 tarihleri arasında) düzenlenen "Herkes için Ev" (Casa Per Tutti) sergisi için farklı mimarların geliştirdiği konut önerilerinden biriydi.
"Üç katlı, mobilyalı, aydınlık ve bahçeli. Garajsız bir şişme top. Bu bizim "herkes için ev"imiz. Çoğunlukla negatif olan gerçekliğin pozitif bir yansıması. Dünya giderek daha sıcak, daha mutsuz, kirli ve huzursuz hale geliyor. Öngörülemeyen doğa olayları, ani dev dalgalar, sel ve depremler artıyor.
Maket, ©Colarossi
Maket, ©Colarossi
Yağmurlar günlerce yağmaya devam ederken, yörüngelerinde unutulmuş uydular gizemli güçler tarafından aniden itilip atmosferi delerek dünyamıza düşerken, yıldızlar ya çok fazla ya da çok az kayıyor. Durmaksızın devam eden bu olağanüstü durumda her gün bir öncekinden daha kötü oluyor ve bu durumda ne yapılacağına karar vermek büyük önem taşıyor. Kaçınılmaz bir biçimde bu durum karşısında direnmek ya da akışına bırakmak belki de bizi en sonunda yeni bir dünya keşfetmeye itecek. Yeni bir ülke, hiçkimsenin henüz adlandırılmadığı bir yer. Hiçbirşeyin bir ada sahip olmadığı buna gereksiniminin da olmadığı bir yer. Ancak bu uzun ve yalnız bir yolculuk olabilir. Belki pervasız, müthiş ve aşırı uçlarda.
Prototip, ©Archivio Fuksas
Belki yalnızca en önemli bir kaç şeyi yanımıza alabileceğiz belki de hiçbirini. Bu durumda, okyanusun ortasında ağırlıksız turuncu bir fener gibi yüzen evimiz sahip olduğumuz tek şey olacak. Bir mercan yüzeyi, bir işaret. Güvensizliği yok eden ve şüpheleri dağıtan sıcak beyaz bir ışık. İnsanın hep ileriye gitmeye, devam etmeye dair müthiş isteğinin koruyucusu. Evimiz, son teknoloji ürünü güçlü ve zeki bir strüktür. İç mekânı bölmek için kullanılan OSB, dışarıdan korunmak içinse atex500 silikon-emprenye edilmiş camelyaf, dinlenmek ve karaya varacağınız günü hayal etmek içinse şişirilebilir mobilyalar. Evin içinde herşey, 5x5 metrelik alanda, her türlü zorluk içerisinde zevklerden, nesnelerin yalnızca estetiklerinden değil, onları üreten süreçlerden alınan zevklerden ödün vermeyecek biçimde düzenlenmiş".