Lüksün diğer adı olarak nitelenebilecek markalar arasında başı çeken Hermès, Paris'teki üçüncü mağazası için alışılmışın dışında bir mekan seçti. Kentin gözde semti Rive Gauche'taki eski bir yapıyı restore ettiren markanın yeni şubesi, 2005 yılında tescillenen tarihi Lutetia yüzme havuzunda konuşlanıyor. Projede, mekanın akıllı ve yaratıcı bir açık alan bölmelemesi ile çözüldüğü görülüyor. Hermès'in yeni adresi Lutetia'yı ‘kuru' ama ihtişamlı günler bekliyor.
Kentsel Dönüşümde Hermès Etkisi
Bulunduğu tüm kentsel alanları lüksün merkezi haline getiren Hermès, diğer markalar için de bu anlamda kılavuz rol üstleniyor. Markanın mağaza açtığı noktalar bir anda diğer lüks tüketim firmaları tarafından kuşatılıyor. Kentsel dönüşümde ‘Hermès etkisi' olarak adlandırabileceğimiz bu durum, Domus yazarı Loredana Mascheroni'ye göre, Hermès Rive Gauche'un Paris'te yeni bir lüks kutbu oluşturma istemiyle hayata geçirildiğinin işareti olabilir. Öte yandan yeni mağazanın; gerek iç mimari gerekse mağaza konsepti anlamında, daha çağdaş bir vizyonun benimsenmesi adına atılmış bir adım olduğu da vurgulanıyor.
1935 tarihli Art Deco tarzı Lutetia yüzme havuzunun yenileme ve dönüşüm projesini üstlenen RDAI'nin (Rena Dumas Architecture Intérieure) proje yürütücüsü Denis Montel, şu noktaların altına çiziyor:
"Faubourg Saint-Honoré 24 numaradaki mağazamız 1926 yılında yenilenmişti. Yani yaklaşık olarak Lutetia ile aynı dönemde yapıldığı söylenebilir. İlk mağaza Hermès'in köklü geleneklerine bağlı kalırken, Seine nehrinin diğer yakasına geçişle birlikte, yirminci yüzyılı kat eden bir zaman yolculuğuna da girişildi. Sevre sokağında yer alan yeni şubemiz ile, Hermès mimarisinin ‘suyun üzerinde' nasıl çağdaş hale gelebileceğini göstermiş olduk."
Modanın Yeni Mabedi; Art Deco Havuz 'Lutetia'
Çizer Martin Veyron'un Lutetia illüstrasyonu. Görsel: Michel Denancé
İlk olarak 1935 yılında hizmete açılan ve 1970'e dek işlevini sürdüren Lutetia yüzme havuzu, 1978-1998 yılları arasında ciddi değişimler geçirerek, pret-à-porter ikilisi Elie ve Jacqueline Jacobson'un teşhir mağazası olarak çeşitli enstalasyonlara ev sahipliği yaptı. Havuz, 2005 yılında ‘tarihi anıt' olarak tescillenene dek, Jacobson'ların koleksiyonlarını moda severlerle buluşturdu. Lutetia, yeni konuklarını moda dünyasına ‘daldırma'ya devam edecek.
Nostaljik ile Çağdaşın Harmanı
RDAI'nin, Anıtlar Kurulu'nun belirlediği koruma kriterleri doğrultusunda şekillenen yenileme projesi, geçmişin izlerini titizlikle korurken, yeni eklemede bulunmaktan da kaçınmadı.
İki temel hedef çerçevesinde şekillenen projede, bir yandan havuzun mimarisi yeniden yorumlanırken diğer yandan çağdaş bir hikaye anlatılmaya çalışıldı. Bu doğrultuda, binanın orijinal strüktürü tamamen korunurken, üç anıtsal kulübe inşa edilerek, hem mevcut hacim bölündü hem de eski ile etkileşime geçen çağdaş bir strüktür yaratıldı. Bir zamanlar havuz işlevi gören alanı dolduran bu esnek, hafif ve göçebemsi kulübeler ile mekan içinde mekan yaratılmış oldu.
Yeni eklemelerde, havuzu referans alan suyla ilintili renklerin seçilmesinin yanı sıra, aydınlatma sisteminde de bunu destekleyen projeksiyonlar hazırlandı. Buna ek olarak, mimari öğeler de suyun akışkanlığına atıfta bulunacak şekilde hafif, esnek ve taşınabilir strüktürlerde tasarlandı.
Ortamın baskın art deco havasını bölen bu organik formlu ahşap pavyonlar, Hermès'in ev dekorasyon koleksiyonunu barındıracak. Açılış vesilesiyle, 1920-1930'lu yılların dekoratörü Jean-Michel Frank'ın mobilya seçkisine yer verildi.
Havuzun İçi, Deniz Yaşamından İlham Alan Strüktürlerle Donatıldı
Paris Jardin des Plantes'taki Doğa Tarihi Müzesi'nde gördüğü balina iskeletlerinden esinlendiğini belirten Denis Montel'in diğer esin kaynakları ise taşınabilir seyahat strüktürleri ve cam şişe içindeki gemi maketleri olmuş.
Basit ama akıllıca tasarlanan giriş, ziyaretçiyi oldukça yoğun bir görsel deneyime dahil ediyor. Toplamda 2 bin 155 metrekareye yayılan mağazanın 1470 metrekaresi, atriumda yoğunlaşan teşhir alanlarından oluşuyor.
Hermès'in 1930 Tutkusu
Firmanın kreatif direktörü Pierre-Alexis Dumas, tüm ürünlerini sergileyebilmek için daha geniş mağazalara ihtiyaç duyduklarını belirterek, en önemli pazarlarından biri olan Şanghay'da, yine 1930'lardan kalma bir yapının bu amaçla restore edildiğini söyledi.
İsim konusunda titiz okurlara son bir not: 1976 yılından bu yana Hermès mağazalarının dekorasyonundan sorumlu olan RDAI (Rena Dumas Architecture Intérieure) iç mimarlık ofisinin kurucusu merhum Rena (Greforiadès) Dumas, Hermès'in varisi Jean-Louis Dumas ile evlendikten sonra bu soyadı alıyor. Firmanın şu anki kreatif direktörü Pierre-Alexis Dumas ise Rena'nın oğlu.
Bu haber, domusweb.it ve dezeen.com'dan derlenmiştir.