Mühendislik-Mimarlık Ayrımlarını Muğlaklaştıran Bir Profesyonel; Werner Sobek

mimarizm.com / 20 Eylül 2010

Werner Sobek, mühendislik, tasarım ve sürdürülebilirlik konularında öne çıkan bir pratiğin sahibi… Şirketin Stuttgart, Kahire, Dubai, Frankfurt, Moskova ve New York'ta ofisleri mevcut. Sobek'in çalışmaları, temelinde sofistike yeşil teknolojilerle birliktelik içindeki kaliteli mühendisliğin yattığı değerli tasarımlar olarak tanımlanabiliyor. 1992 yılında kurulan stüdyo, her türlü bina programı ve her çeşit malzeme üzerine çalışıyor. Asıl vurgulanan üretimler ise hafif taşıyıcı yapı, çok katlı bina ve şeffaf cephe sistemleri şeklinde sıralanabiliyor. Werner Sobek'in eylemlerinin bir diğer odağı ise sürdürülebilir binalar için çelik, cam, titanyum, tekstil, ahşap gibi malzemelerle tasarladığı özel yapılar…

 

Üstelik mimar-mühendis ekolünden gelen bu dünyaca ünlü profesyoneli, yakın dönemde Türkiye'de gerçekleştirilecek bir uygulama da bekliyor. Çünkü Sobek, ERA Şehircilik Mimarlık ve Müşavirlik'in mimarlık, midek / mingü'nün ise içmimarlık konularındaki birikimleri ve becerilerini birleştiren "Garanti Teknoloji Kampüsü" yatırımının LEED, sürdürülebilirlik, strüktür, mekanik, elektrik ve cephe danışmanlığını üstleniyor.

Mimar Frei Otto ve yapı mühendisi Jörg Schlaich'in "varisi" olarak gösterilen Werner Sobek, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ile Midek / ERA işbirliğinde İstanbul'a gelecek. 30 Eylül 2010 Perşembe günü saat 19.00'da YEM'de vereceği ve sürdürülebilir yapılar, hafifletilmiş tasarım ile ilerletilmiş modern teknolojiler üzerine yoğunlaşan "Geleceğin Yapı Teknolojileri" başlıklı konferansı öncesinde Sobek'in en güncel ve önemli üretimlerine kısa bir bakış atalım istedik.


Bangkok Uluslararası Havalimanı

Sobek tarafından Bangkok'ta gerçekleştirilen Uluslararası Havalimanı yapısının 40 metre yüksekliğinde ve 561 metre uzunluğundaki ince çatısı, yapı üzerinde uçar bir hissiyat yaratmak üzere tasarlanmış. Yalnızca 16 kolon tarafından desteklenen bu örtü, 126 metrelik aralıklarla yerleştirilen ana kirişler ve 81 metrelik aralıklarla yerleştirilen destek kirişleri sayesinde taşınıyor ve böylelikle 42 metrelik açıklıklar geçiyor.



Yapının çatı örtüsü, güneş ve yağmura karşı koruma sağlayacak şekilde bir tür "panjur" olarak kurgulanıyor; yüzey, uçak kanatlarına özgü bir geometri ile karakterize oluyor. "Uçan çatı" altındaki ana terminal binası ise, tamamen cam ile kapatılmış bir yapı… Bu kütleden uçuş çıkışlarına ulaşım, 42 metre genişliğinde ve toplamda 3100 metre uzunluğunda olan "basık tüp"ler aracılığı ile sağlanıyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :