YTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hakkı Önel, 10 Kasım 2013 Pazar günü hayatını kaybetti. Önel, 11 Kasım 2013 Pazartesi günü (bugün) saat 11.00'de YTÜ Mimarlık Fakültesi önünde yapılacak törenin ardından 12 Kasım 2013 Salı günü Manisa, Turgutlu'daki aile mezarlığında defnedilecek.
Mimarlar Odası'nın 3570 sicil numaralı üyesi, Mimarlık Vakfı Kurucu Üyelerinden, Mimarlık Vakfı Mimarlık Enstitüsü Yönetim Kurulu (1999-2000) Üyelerinden, YTÜ Mimarlık Fakültesi eski dekanlarından, YTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Üretimi Bilim Dalı Başkanlarından Önel; organizasyonu Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından yürütülen çok sayıda yarışmada jüri üyeliği yapmış; son olarak Borusan'ın düzenlediği "Organize Sanayi Bölgelerinde Kreş ve Gündüz Bakımevi Ulusal Mimari Proje Yarışması"nda jüri başkanlığı görevini üstlenmişti.
Ailesine, yakınlarına ve mimarlık camiasına başsağlığı dileriz.
Hakkı Önel kimdir
1948 Manisa, Turgutlu doğumlu olan Prof. Y. Mim. Hakkı Önel, ilköğretimini aynı ilçede, ortaöğretimini Manisa Lisesi ve Edirne'de, yükseköğretimini ise İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, Mimarlık Bölümü'nde (YÖK'ten sonra Yıldız Teknik Üniversitesi) dört yıllık lisans ve bir yıl süreli yüksek lisans olmak üzere eğitimlerinin tümünü okul birincisi olarak tamamladı ve 1970 yılında yüksek mimar oldu. 1971 yılında mezun olduğu kurumda asistan olarak akademik yaşama başlayarak 1975 yılında doktor asistan (yeterlik tezi ile), 1979'da doçent, l988 yılında da profesör oldu. Öğretim üyeliği sürecinde başta İ.D.M.M.A. ve buna bağlı Akademiler ile Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul'un diğer üniversitelerinin Mimarlık, İnşaat Mühendisliği ve Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde lisans ve lisansüstü düzeyinde tasarım ve yapıya ilişkin dersler verdi. 1981 yılında YTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü kapsamında "Lisansüstü Mimarlık Yapı Dalı" programının kuruculuk görevinde bulunarak, Prof. Maruf Önal'ın emekliliğinden sonra Yapı Üretimi Bilim Dalı Başkanı oldu. Öğretim üyesi olarak eğitime sağladığı katkı yanında mimarlık alanında, ulusal ve uluslararası birçok yayın (6 kitap, 3 ders notu, 95 bildiri, makale ve poster sunu), konferans, sempozyum, seminer ve çalıştay (workshop) etkinliklerinde bulundu. Yürürlükteki yasa ve yönetmenlikler kapsamında telif eser olarak (Döner Sermaye kapsamında) 95 projede yöneticilik ve sorumluluk yüklenerek mimarlık mesleğine de uygulama bağlamında katkı sağlayarak, katıldığı 13 mimari proje yarışmasında 11 ödül kazandı. Eğitim, öğretim ve mesleki çalışmalarına koşut olarak 1979 yılından itibaren bağlı bulunduğu Fakülte ve Bölümlerin akademik ve yönetim organlarında önce Asistan ve Doçent Temsilcisi, daha sonra da Profesör Temsilcisi olarak görev yaptı. Bunun yanında (1981 yılından 1994 yılı sonuna değin) kesintisiz olarak Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Dekan Vekilliği ve daha sonra da Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve Senatörlük (1997-2000) yaptı.
Prof. Önel, akademik çalışmalarına koşut olarak TMMOB, Mimarlar Odası 36. ve 37. dönem Onur Kurulu Başkanı, Meslek içi Eğitim Komitesi Başkanı, Deprem Komitesi Üyesi, Mimarlık ve Eğitim Kurultayı Yürütme ve Danışma Kurulu Başkanı gibi meslek odası etkinlikleri yanında Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul III Numaralı Koruma Kurulu Başkanlığı'nı yürütmüş olup, Yıldız Üniversitesi Vakfı (YÜV), Mimarlık Vakfı (MİV) ve ‘YTÜ Koruma ve Yaşatma Derneği' ile ‘Mimarlık Fakültesi Eğitim ve Kültür Hizmetleri Derneği'nde ‘Kurucu üye ve Başkanlık' görevleri yaparak, üyesi bulunduğu sekiz dernek ve vakıf aracılığı ile yaklaşık her yıl 600 yükseköğretim öğrencisine burs desteği sağlayan kuruluşların (STK) kurumsallaşmasına katkı sağlamıştır. Prof. Önel son olarak, YTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi öğretim üyesi görevini sürdürmekteydi.