PROSteel 2011 Ödülleri Sahiplerini Buldu

mimarizm.com / 21 Nisan 2011



Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA)
ve Borusan Mannesmann tarafından düzenlenen Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması "PROSteel 2011"in kolokyum ve ödül töreni, 21 Nisan 2011 günü Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirildi. Jüri üyelerinin yarışmaya ilişkin genel değerlendirmesi ve öğrencilerin soruları ile şekillenen tartışma seansı ile tamamlanan kolokyumun ardından, ödüller sahiplerine teslim edildi.

Jüri Başkanı Yaşar Marulyalı ile jüri üyeleri Selçuk İz, Nesrin Yardımcı, Hasan Şener, Cafer Bozkurt ve Tuncer Çakmaklı'nın katılımıyla gerçekleşen kolokyumda; bu sene dokuzuncu kez düzenlenen PROSteel Yarışması'nın ana hedefi olan, mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin bir arada çalışma alışkanlığı edinmelerinin önemi yinelendi.

Yarışmaya olan katılımın önümüzdeki yıllarda artmasını temenni eden jüri üyeleri; düşünceyi projeye aktarabilmenin ve uygulanabilirliği hedeflemenin önemine dikkat çekerek, öğrencilerin ancak bu şekilde uluslararası zeminde varlıklarını ortaya koyabileceklerini vurguladı.

Kolokyum öncesinde yarışmaya ve projelere ilişkin görüşlerini aktaran jüri üyeleri, şu ifadelerde bulundu:

Yaşar Marulyalı ( Jüri Başkanı, Y.Müh. Mimar, UMO)
Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) olarak, deprem ülkesi olan Türkiye'de çeliğin daha güvenli bir yapı malzemesi olduğunu düşünüyor ve bu malzemeyi öğrencilere tanıtmak amacıyla yarışmalar düzenliyoruz. Öğrencilerin çelik yapı yapmaya alışmasını hedefleyen PROSteel'in bir amacı da, mimarlık ve mühendislik öğrencilerini, eğitim döneminden itibaren birlikte çalışmaya teşvik etmek.

Dr. Selçuk İz (İnşaat Yük. Müh., İz İnşaat San. ve Tic. A. Ş., TUCSA Üyesi)
Jüri üyeleri olarak, statiği ve detayları önde olan projeleri öne çıkarmak istedik. Sadece mimari tasarımdan ibaret olmayan, kesitleri gerçekçi çözülmüş, deprem hesapları doğru yapılmış projeler aradık. İnşaat mühendisleri olarak, çeliğin detaylardan ibaret olduğunu biliyoruz. Nesrin Yardımcı ile birlikte, jürinin inşaat mühendisleri olarak bu yönde önerilerde bulunduk.

Prof. Dr. Nesrin YARDIMCI (İnşaat Yük. Müh., Yeditepe Üniversitesi, TUCSA Üyesi)
TUCSA olarak, Türkiye'de çeliği tanıtmayı ve malzemenin doğru kullanımını amaçlıyoruz. Ülkemizde çok fazla çelik yapıya rastalnmadığı için, işe öğrencilerden başlamak istedik. Bu anlamda PROSteel yarışmasına çok değer veriyoruz. Projeleri değerlendirirken öncelikle; projenin ayakta durur olmasına, detayların doğru çözülmesine ve ön boyutlamayı dikkate aldık.

Cafer Bozkurt (Mimar, Cafer Bozkurt Mimarlık Ltd. Şti.)
Tabi ki bu bir öğrenci yarışması, ancak yine de projelerin uygulanabilir hale getirilmesi çok önemli. Proje nasıl detaylandırılmış? Öğrenci fonsiyon çözümlerini nereye kadar getirebilmiş? Yapının çevreyle olan ilişkisi nasıl? Bunlar değerlendirmedeki temel kriterlerimiz arasındaydı. Benim en çok önemli verdiğim nokta ise, mimarlık ile mühendislik arasındaki sistem strüktürünün nasıl çözülmüş olduğu idi.

Tuncer Çakmaklı (Mimar, Çakmaklı Mimarlık Ltd. Şti.)
Profesyoneller olarak bizim de sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor. Yarışmaya katılımın 47 proje ile sınırlı kalmış olmasını yeterli bulmuyorum. Yarışmayı bu kadar az proje üzerinden değrlendirmek doğru olmayacaktır. Uluslararası kalite seviyemizi yükseltmek için, bu tür yarışmalara daha fazla katılım sağlamalıyız. Daha iyi bir üretime vesile olacak beyinleri teşvik etmeliyiz. Yarışmaları ödül kazanma hırsından öte, daha iyi bir seviyeye ulaşmak için bir dürtü olarak görmeliyiz. Çelik üreten bir ülkeyiz ve bunu uygulanabilir hale getirmeliyiz.

Haberin devamını okumak için lütfen ilerleyiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :