Rusya’da İş Yapmanın Temel Adımları: Finansman - Bankacılık – Lojistik – Mevzuat

yapi.com.tr / Mesut TUFAN / 31 Mart 2011


Nakliye sorunlarının temelinde CMR mevzuatının iyi bilinmemesi yatıyor

Toplantının ikinci oturumunun ilk konuşmacısı DHL Global Forwarding Taşımacılık A.Ş Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Özgür Yarmalı, özellikle Rusya ile karayolu taşımacılığında çok büyük sorunlar yaşanabildiğine değinerek, anlaşmazlığın temelinde Türkiye'nin de taraf olduğu uluslar arası bir konvansiyon olan CMR mevzuatının yeterince iyi bilinmemesi olduğunu açıkladı. "Bir lojistik firmasıyla anlaşıp navlun ücretini ödemekle işiniz bitmiyor" diyen Yarmalı, CMR'nin yükleme talimatını veren tarafı bütün süreçten sorumlu tuttuğunu vurguladı. Rusya'ya ihracat yapacaklara nakliye sürecini ithalatçı firmaya bırakma önerisinde bulunan Yarmalı, bir şekilde nakliye sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalan Türk firmalara "Spot bazlı çalışın; uzun soluklu sözleşmeler yapmaktan kaçının" şeklinde konuştu.

Yurtdışında çalışacak işçilerin önündeki en büyük engel meslek belgelerinin olmayışı

Toplantıya Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nı (İNTES) temsilen katılan İNTES Denetleme Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şemcan, mesleki sertifikasyon standartlarının oluşmamasının Türk işçilerin uluslar arası dolaşımında yarattığı sıkıntıları ele aldı. Türk inşaat sektörünün Rusya'da 2005 yılında 3,1 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını ve 75 projede 19 bin 540 Türk işçi çalıştırdığını, ancak 2010'da işçi sayısının 7 bin 718'e kadar gerilediğini açıklayan Semcan, bunun sadece maliyet hesapları ya da uygulanan işçi kotalarıyla açıklanamayacağına dikkat çekti. Şemcan bu çerçevede, İNTES olarak inşaat sektöründe mesleki standartların belirlenmesi için çalışmalarının sürdüğünü, ayrıca ‘mesleki yeterlilik – sınav ve belgelendirme' projesiyle de inşaat sektöründe önceliği tespit edilmiş olan ahşap kalıpçısı, betonarme demircisi, endüstriyel boru montajcısı, endüstriyel kalıpçı, inşaat boyacısı, iş sağlığı ve güvenliği elemanı (inşaat) , seramik karo döşemecisi, sıvacı, tünel kalıpçı mesleklerine ait ulusal standartları ve yeterlilikleri tanımlayarak, bu meslekler için etkin ve sürdürebilir mesleki yeterlilik - sınav ve belgelendirme merkezi kurulmasının hedeflendiğini söyledi.

ASIA Organize Sanayi Bölgesi

Oturumun son konuşmacıları olan Sefa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Coşkun ve Oğuz Taşpınar, Moskova'ya 97 kilometre mesafede olan Vladimir bölgesinde kurulmakta olan ASIA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında bilgi verdiler. Rusya'nın her geçen gün gümrük duvarlarını daha da yükselttiğine dikkat çeken Erdem Coşkun, bürokratik engelleri aşmak, zaman kaybını ve görünmeyen masrafları azaltmak için bir organize sanayi bölgesi kurmaya karar verdiklerini anlattı.

Oğuz Taşpınar ise Vladimir Valiliğinin ve Ankara Sanayi Odası'nın da desteklediği projeyle Türkiye'deki OSB pratiğinin sunduğu avantajları Rusya'ya da taşımayı hedeflediklerini belirtti. ASIA OSB'nin Avrupa'dan Çin'e uzanan transit yol üzerinde 850 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu bildiren Taşpınar, kiralama yapabildikleri gibi tapu da verebildiklerini sözlerine ekledi. Taşpınar, Rusya'ya ihracatta en büyük sıkıntının gümrüklerde yaşandığını hatırlatarak, ASIA OSB'nin sunduğu en büyük avantaj olarak kendi içinde bir gümrük terminali olmasını gösterdi. ASIA OSB'de yer alacak firmaların elektrik bağlantı bedeli ödemeyecek olmalarını çok önemli bir teşvik olarak yorumlayan Taşpınar, ayrıca elektrik ve gaz kullanım bedellerinin de olabilecek en düşük tarife üzerinden fiyatlandırılacağını söyledi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :