Avrupa kültürel miras kurumu Europa Nostra'nın Türkiye temsilcisi Bizim Avrupa Derneği, 9 Mayıs Avrupa Günü'nde, siyasi partilerin kültür politikaları bağlamında "Kültür Mirası ve Kentsel Gelişme" adlı bir panel düzenledi.
Yaklaşan seçimler dolayısıyla, sivil toplum ve uzmanlar olarak, milletvekili adayları aracılığıyla siyasi partilerin kültürel mirasın korunması alanındaki politikalarını öğrenmeyi ve onlarla fikir alışverişinde bulunmayı amaçlayan panele, mecliste yer alan üç siyasal partinin temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmasını Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy'un yaptığı, Vecdi Sayar'ın ise moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları arasında; İstanbul milletvekili adayları Prof. Dr. Binnaz Toprak (CHP), Ahmet Turgut (MHP), Volkan Bozkır (AKP) ve İdris Güllüce (AKP) yer aldı. Parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından konunun uzmanları, Prof. Dr. Zekai Görgülü ve Prof. Doğan Kuban sırasıyla söz aldı.
"Restorasyon uygulamalarındaki artış, korumaya verdiğimiz önemin göstergesi"
Panelin ilk konuşmacısı, AB eski Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, AB bağlamında kültürel bütünleşme kavramına ve bu doğrultuda yürütülen uygulamalara değinerek, 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sırasında başarılı etkinliklere imza atıldığına ve bunların kalıcı etkileri olduğuna dikkat çekti.
Bozkır'ın ardından söz alan AKP milletvekili İdris Güllüce, Türkiye'de kültürel mirasa sahip çıkma gerekliliğinin çok geç farkına varıldığını belirterek, bu mirasın uzun yıllar ihmal edilmesinin nedeni olarak, kendi kültürünü benimsemeyen ve ona yabancı kalan "seçkin kesim"in, halkı "mahalle baskısı" yoluyla eski eserleri yok etmeye ve kenti betonlaştırmaya yönlendirmesini gösterdi.
Son yıllarda bu durumun değiştiğinin kanıtı olarak da Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı restorasyonlardaki artışı gösterdi.
"Halkın koruma konusundaki isteklerini Meclis'e taşıyacağım"
AKP'li iki konuşmacının ardından söz alan CHP milletvekili adayı Prof. Dr. Binnaz Toprak, Güllüce'nin saptamasına kesinlikle katılmadığını ifade ederek başladığı konuşmasında, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye genelindeki kötü koruma ve restorasyon örneklerine değindi.
Toprak, Güllüce'nin son yıllarda kültürel mirasın daha iyi korunduğu yönündeki tespitine karşılık, Allianoi ve Hasankeyf gibi sular altında bırakılan kentleri ve 10. yy'dan günümüze ulaşmış bir kültür mirası olan Sulukule mahallesinin yok edilişini örnek gösterdi.
Konunun uzmanı olmamakla birlikte, tarihi mekânların uygun bir biçimde kentlilerin kullanımına açılması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirten Toprak, milletvekili adayı olarak; kentleşme, kültürel miras ve koruma konularına duyarlı olan herkesin istek ve görüşlerini meclise iletmeye çalışacağı sözünü verdi.
"Bu topraklarda yaşamış tüm kültürlerin mirasına sahip çıkacağız"
MHP'yi temsilen söz alan milletvekili adayı ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Ahmet Turgut ise konuşmasına, parti olarak bugün yurt dışında kalmış Osmanlı yapıtlarına nasıl sahip çıkıyorlarsa, bu topraklarda yaşamış farklı kültürlerin yapıtlarına da aynı yaklaşımla sahip çıkacaklarını belirterek başladı.
Türkiye'de dengesiz kentleşme olgusuna değinen Turgut, bunun temel nedeninin, 1980'lerden sonra Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nı ve genel anlamda planlamayı geri plana atan, ülke çapında sanayileşme ve yatırım dengesini gözetmeyen anlayış olduğunu belirtti.
Sulukule yıkımı, Ataköy Sahili'nin satışı ve Zeyport gibi son yıllarda yapılan yanlış uygulamalar üzerinde duran Turgut, Marmaray'ın gecikme nedeninin Başbakan'ın belirttiği gibi muhalefetin öne sürdüğü "çanak çömlek"te olmadığını, zira proje alanın tamamıyla iktidar partisinin yönetimi altında olduğuna dikkat çekti.
Sonraki sayfada: Konunun uzmanları Prof. Dr. Görgülü ve Prof. Kuban neler dedi? >>>>>