Solar Panelleri Kullanmanın 10 Sıra Dışı Yolu

mimarizm.com / 19 Nisan 2011

Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren solar panellerine hepimiz az çok aşinayız. Son dönemde dünyanın çeşitli noktalarında karşılaşılan farklı solar panel kullanımları, inovatif çözümleri ile görenleri şaşkına çeviriyor.

İşte solar panel dünyasından 10 yaratıcı çözüm:


1. Solar Enerjili Çöl Strüktürü

Solar teknolojiyi sanat, güzellik ve mimarlık bağlamı ile buluşturan bu ilginç strüktürü çevreleyen solar paneller, bol güneşli bir günde, yerel halk için 10 MW'a varan elektrik enerjisi üretebiliyor. Solar enerjili çöl strüktürü, yenilenebilir enerji sağlamanın yanı sıra gölgelik alanı ile ziyaretçiyi güneşin kavurucu sıcağından koruyor.


2. Solar Enerjili Stadyum

Tayvan'ın ejderha formlu spor arenası, solar enerjinin farklı ölçeklerdeki kullanımı için ideal bir örnek... Toyo Ito tarafından tasarlanan 50 bin seyirci kapasiteli spor yapısı, elektrik ihtiyacının tamamını fotovoltaik panellerden karşılıyor. 8 bin 844 adet solar panele sahip arena, atletizm parkuru için 3.300 lux'luk aydınlatma sağlayabiliyor.


3. Çiçek Gücü

Teksas, Austin'de eski bir sanayi alanına inşa edilen bu dikkat çekici yerleştirme, çiçek formlu 15 fotovoltaik panelden meydana geliyor. Güneş ışınlarını emerek sürekli bir yenilenebilir enerji akışı sağlayan çiçeksi strüktürler, burada da yan işlev olarak gölgelik görevi görüyor. Gün boyunca enerji toplayan çiçek paneller, hava karardığında ise, yerleştirmenin üzerindeki mavi LED ışıkları aydınlatıyor.


4. Solar Enerjili Yapay Bitki 

Japon bilimadamı ve mühendislerden oluşan bir grup araştırmacı; yaprakları, yüksek verimli organik güneş pillerinden oluşan yapay bir ev bitkisi yarattı. Bitkinin, karmaşık strüktürlü ince bir plastik katmanı ile korunan esnek yapılı yaprakları; aynı sistemin ileride binalara, giysilere ya da oyuncaklara uygulanabileceğine işaret ediyor. 


5.
Solar Enerjili Uçak

Solar enerji ile ulaşılabilecek en uç nokta gökyüzü olsa gerek... Bir jumbo jet uçağının genişliğine ve orta boy bir arabanın yarı ağırlığına sahip olan Solar Impulse uçağı, 12 bin solar paneli sayesinde gündüz - gece istediği zaman uçabiliyor. İcat halen test uçuşu safhasında olsa da, yakın zamanda dünyanın çevresini kat edecek bir rekor denemesine girişilecek.


6. Solar Boya
 
Ucuz ve etkili solar piller elde etmek amacıyla, boyama ya da sprey püskürtme yoluyla, istenilen miktarda alana uygulanabilen solar boya, fotovoltaik bileşenlerin nanoölçekli bileşimi ile elde ediliyor. Söz konusu teknolojiye ilişkin araştırmalar başlangıç evresinde olsa da, bu inovatif ürünün yaratıcı uygulamalar açısından muazzam bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.


7. Solar Piramitler

Ödüllü bir tasarım olan "Lunar Cubit", yenilenebilir enerji santrali oluşturmak amacıyla piramit formunda kümelenen solar panel dizilerinden meydana geliyor. Abu Dhabi'deki bazı konutlara enerji sağlaması planlanan piramit dizilerinin, geceleri de etkileyici bir kamusal sanat yerleştirmesi oluşturacağı düşünülüyor.


8. Solar Turna

California'da düzenlenmekte olan Coachella Valley Müzik ve Sanat Festivali kapsamında inşa edilen bu devasa origami yerleştirmesi, solar enerjili LED ışıklar ile aydınlatıldı. Canlı bir sanat yerleştirmesi sunan "Solar Turna", bir yandan evrensel barış mesajı verirken diğer yandan fener, barınak ve etkinlik mekanı işlevlerini yerine getirdi.


9.Solar Arakesitler

Solar sanatın her zaman dış mekanda gerçekleştirilmesi gerekmiyor. Mekana özel üretilen bu solar yerleştirmeler, yenilenebilir enerji üretiminin görsel etkisini artırmak amacıyla güneşe atıfta bulunarak tasarlanıyor. Duvara gömlü solar piller vasıtasıyla enerji üreten bu solar arakesitler, böylelikle aydınlatma için gereken enerjiyi biriktirmiş oluyor.


10. Solar Çöp Tenekeleri

Kentteki atıkların olumsuz etkilerini azaltamak amacıyla tasarlanan solar çöp tenekeleri, sıkıştırıcı özelliği sayesinde daha çok çöp istiflemeye olanak sağlıyor. Böylece işletme maliyeti, yakıt tüketimi ve sera gazı salımında %80'e varan düşüş sağlanıyor.


Bu haber,
buzzfeed.com'daki ilgili haberden Türkçe'ye çevrilmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :