Sou Fujimoto YEM'deydi
mimarizm.com
/ 03 Aralık 2009
Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı, mimar ve mühendislerini ilgilileriyle bir araya getirerek sektördeki mesleki iletişim kalitesini yükseltmeyi ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye'de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği bir ortam yaratmak hedefiyle gerçekleştirdiği konferanslar dizisi, Sou Fujimoto ile devam etti. Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda YEM'in Fulya'daki merkezinde düzenlenen konferans, mimarlık, tasarım ve planlama pratiklerinin önde gelen isimlerini ve öğrencilerini buluşturdu.
Japonya'daki yeni mimar kuşağın öne çıkan isimlerinden Fujimoto, kariyerinin ilk günlerinden bu yana özgüvenli, bağımsız tavrıyla dikkat çekiyor. Tek ve basit bir fikrin dünyayı değiştireceğine inanan Sou Fujimoto, insanların da mağara veya ağaçlardaki konforlu yerleri yaşam alanı olarak belirleyen hayvanlar gibi dürtülere sahip olacakları, mekan ilişkilerinin oluşturduğu mimarlığı 'İlkel Mimarlık' olarak tanımlıyor. Bir Albert Einstein hayranı olarak büyüyen Fujimoto, fizik ve mimarlığı birbirine yakın kavramlar olarak nitelendirirken, mimarlığın da ne tamamen doğal ne de tamamen yapay olan ideal durumu aradığını ifade ediyor.
Fujimoto sunumunda; ‘Nest or Cave' (‘Kafes veya Mağara'), Cave as City (‘Kent olarak mağara'), ‘Between Inside and Outside/ Between City and House' (‘İçerisi ve dışarısı arasında/ Kent ve ev arasında'), ‘'Library' Tokyo' (‘Tokyo ‘kütüphane'si), ‘Before House and City and Forest/ House Before House' (Ev ve kent ve ormandan önce/ Evden önce ev') temalı projelerindeki düşünsel arka planı aktardı.
İşlevsel mimarlığın iyi fakat yeterli olmadığını dile getiren Fujimoto, işlevsel tasarımların insanları belirli davranışlara yönlendirdiğini, bu nedenle kendi projelerinde kullanımı insanların ilhamına bıraktığını ifade etti. Fujimoto projelerinde, iç ve dışın birbiriyle bütünleştiği, yarı özel alan hissi uyandıran, yarısı kente yarısı eve ait durumlar yaratmaktan yana. Bunu da ‘mekanın kentteki yeni varlığı' olarak tanımlıyor. Fujimoto'nun projelerindeki ortak nokta, en üstte yapıyı çevreleyen ama belli noktalarda açıklıkları bulunan kabuklarla ağaçların evin içine alınarak doğa ile mimarinin birleştirilmesi; bununla da iç ve dış algısının farklılaştırılması.
Yapı-Endüstri Merkezi ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı tarafından düzenlenen Archiprix 2009 Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Yarışması Jüri Üyesi de olan Fujimoto, 5 Aralık Cumartesi günü Ankara Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde düzenlenecek ödül törenine katılacak ve Ankara'da da bir konferans verecek.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın