Ananas Woodworking’in kurucuları endüstriyel tasarımcılar Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak ile markalarının kuruluş süreci, çalışma alanları ve tasarımları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ananas Woodworking, 2015 yılında endüstriyel tasarımcılar Çağdaş Cantürk ve Altuğ Toprak tarafından kurulan, mobilya sektörüne yeni bir pencereden bakmayı ilke edinen bir ahşap atölyesi. Yurt içinde ve yurt dışındaki mimari ve iç mimari projelere ahşap ürün ve mobilya imalatlarında tasarım odaklı mobilya üretim desteği sunan firmanın kurucu ortakları ile yeni yaşam koşullarına yönelik, farklı mekânlarda kullanılabilecek şekilde tasarladıkları mobilyaların malzemelerinden işlevselliğine kadar birçok konuya değindik...
Sizleri tanıyabilir miyiz, sizi Ananas Woodworking'e götüren süreci anlatır mısınız?
İkimiz de endüstriyel tasarımcıyız. İtalya ve Estonya’da yüksek lisanslar yaptık kendi alanlarımızda. Sonrasında mobilya ve kent ekipmanları alanlarında tasarım ve imalat yönlerimizi güçlendirecek iş deneyimlerimiz oldu. Tasarlıyor aynı zamanda üretiyor olmanın heyecanı mesleki olarak aldığımız tatminin en büyük kısmını oluşturuyor. Ananas Woodworking'i bu tutkuyla kurduk.
Ananas Woodworking, bizim için tasarım yaptığımız, fikirlerimizi somutlaştırıp son kullanıcılara ulaştırdığımız bir alan. Özellikle mobilya sektörü için, teknik bilgiye hakim, görsel zevkleri yüksek, malzeme kalitesinden anlayan, bilinçli, kullanıcı ve çevre sağlığına duyarlı, işçilikte hassas, trendleri takip eden, minimalizmi felsefe edinen genç, dinamik ve yepyeni bir tasarımcı ve üretici profili çizmeyi amaçlıyoruz. Aslında bu hassasiyetlere önem veren müşteri kitlesine hitap etmek için kuruldu Ananas Woodworking. Bünyemizde bulunan nitelikli takım arkadaşlarımız olan zanaatkarlarımız ve tasarım ekibimizin uyumlu çalışmalarının, yenilikçi imalat teknolojileri ve el işçiliğiyle birleştirerek ahşap malzemeye nitelik katmak istiyoruz.
Six Senses Kaplankaya, Didim
Ananas Woodworking’in çalışma alanları neler, hangi konularda hizmet veriyor?
Ananas Woodworking olarak, masif ahşabı işleyerek mobilyalar üretiyoruz. Ürettiğimiz mobilyalar tasarım olarak zamansız olduğu kadar, kullanıcısının eskitemeyeceği kadar da sağlam. TV üniteleri, medya konsolları, dresuarlar, çok amaçlı sehpalar, masalar, yatak, kesme ve sunum tahtaları, tepsiler, aynalar. Kısacası ahşap malzemenin dominant olduğu mobilya ve masif aksesuarlar. Bu ürün çeşitleri sadece tek müşterimize veya proje sahibine özel tasarlanıp üretilebileceği gibi Ananas koleksiyonundan da seçilebiliyor.
Tasarımcı, mimar, içmimar projelerine tasarım bağlantılı üretim desteği sunuyoruz. Mini fabrikamızı hem kendimiz hem de tasarımcı adayları için kullanılabilecek bir paylaşımlı alan olarak kurguladık. Mevcut üretim kabiliyetlerimizi, tasarımcıların projelerini somutlaştırmakta da kullanıyoruz.
Leone Pastanesi/Hilltown, İzmir
2019 yılında “Ananas Deco” adı altında mimarlara, içmimarlara ve tasarımcılara projelerinde, mobilya odaklı üretim desteği vermeye başladık. Ev, ofis, ortak çalışma alanları, restoran ve kafe, otel, dış mekan gibi alanlar için üretimler yapıyoruz. Avrupa ve Amerika’da yaygın olan tasarımcılar arasındaki paydaş çalışma mantığını kullanıyoruz. Örneğin, Almanya’da bulunan bir alan için tasarım yapan bir içmimara mobilya odaklı üretim desteği verirken, malzeme, dayanıklılık ve kullanım ergonomisi gibi konulardaki iyileştirme süreçlerinde de paydaşlarımızla dirsek temasında çalışıyoruz. Bu da proje tasarımcısına zaman, çizim-nihai ürün uyumluluğu, üretim ve montaj termini gibi konularda avantajlar sağlıyor.
Birbirinden farklı alanlar için ürünlerimiz tercih ediliyor. Ev, ofis, restoran, kafe, otel, bahçe, balkon, kent mobilyaları, toplu yaşam alanları gibi birçok alana hizmet vermekteyiz.
Leone Pastanesi/Hilltown, İzmir
Çalıştığınız mekânda tasarım önerileriniz nasıl şekilleniyor? Ağırlıklı sipariş üzerine mi üretim yapıyorsunuz?
Ananas Woodworking olarak, standart ürünlerimizin satışlarını online olarak www.ananaswoodworking.com'dan düzenli olarak yapmaktayız. Bizimle iletişime geçildiği takdirde, müşterilerimizin isteklerine göre özel ölçülerde ve farklı renk tonlarında üretim de yapmaktayız.
Bir diğer markamız olan Ananas Deco’da ise farklı bir işleyiş söz konusu. Tasarımcıların, içmimar ve mimarların tasarladığı projelerin üretimini yapıyoruz. Ananas Deco için mekan tasarımı yapmıyor, sadece mobilya ve aksesuar odaklı üretim desteği veriyor diyebiliriz. Bu noktada ahşap veya panel mobilyalar dışında metal, cam, beton gibi malzemeleri de üretimde kullanıyoruz. Ancak bir tasarımcının mobilya yerleşiminde Ananas ürünlerinden kullanmak istemesi ayrı bir mutluluk. Tasarımcılar ürünlerimizin 2 boyutlu teknik çizimlerine ve yine projelerinde, render çalışmalarında kullanmak için 3 boyutlu datalarına da www.ananaswoodworking.com üzerinden ulaşabilmekteler.
ZEUS Gyros&Grill, Lüneburg
Üretim sürecinde teknik el becerisine sahip marangozlarla çalışmak tasarım sürecini etkiliyor mu? Tasarım ve zanaat arasında siz nasıl konumlanıyorsunuz?
Ekibimizde bulunan mobilya ustalarımız, marangozluk eğitimlerini geleneksel olarak edinmiş ve sırasıyla çırak, kalfa, usta olmuş yetenekli kişiler. Tasarımcı ve üreticinin birlikte çalışabiliyor olması, bizim güçlü yanlarımızdan. Örnekleyecek olursak, tasarladığımız ürünlerin teknik çizimlerini okuyabilen ustalarımız, işçiliklerini ustaca sergileyebilmekteler. Geleneksel marangozluğu günümüz teknolojisiyle entegre bir şekilde kullanıyoruz. Bu noktada, tasarlarken üretilebilirliği, üretirken de kaliteyi göz ardı etmeden çalışabiliyoruz.
Docia mobilya koleksiyonu
Neden ahşap malzeme ile çalışmayı seçtiniz?
Mobilyanın temel malzemesi zaten ahşaptır. Endüstriyelleşmenin mobilyaya en büyük etkisi olan panel malzemeler de, özünde ağaçtan üretilen mamullerin kimyasallarla işlenmesi sonucunda üretilir. Ananas Woodworking olarak biz, mobilyalarımızda ahşabı olduğu gibi kullanıyoruz. Kimyasalların karıştığı, panel malzemelerden kaçınıyoruz. Öncelikle, felsefemize paralellik gösteren malzeme olan ahşaba saygı duyuyoruz. Ahşap malzemeyi en yüksek verim ile kullanıp, kullanıcı-ürün etkileşimini ön plana çıkarmak istiyoruz. Doğal bir malzeme olan ahşabın nesillerce kullanılabilecek sağlamlıkta fonksiyonel bir ürüne dönüşmesi fikri son 50 yılın yaygın mobilya tüketimi alışkanlıklarına ters. Ahşap malzemeyi en yüksek verim ile kullanıp kullanıcı-ürün etkileşimini ön plana çıkarmak istiyoruz. Ağaca uzun ömürlü ikinci bir hayat sunuyoruz. Bu, malzemeye nazik davranmamızı zorunlu kılıyor. Aynı seri içerisinde bile olsa tüm Ananas ürünlerini farklı kılan da bu.
Docia mobilya koleksiyonu
Ahşap malzeme çeşitlerinden ve mekân, lokasyon, ürün vb. etkenlere göre gösterdiği farklılıklardan bahsedebilir misiniz?
En önem verdiğimiz konuların başında malzeme geliyor. Bahsettiğimiz gibi, malzemeye olan saygımızın kendi felsefemizle olan ilişkisi bizim için oldukça önemli. Anatomisine, yapısına, yoğunluğuna, rengine, dokusuna, kullanım amaç ve alanlarına göre farklı ağaç türlerinden elde ettiğimiz ahşapları kullanıyoruz. Temelde ağaç türleri sert ağaçlar ve yumuşak ağaçlar olarak ikiye ayrılıyor. İç mekanda; meşe, ceviz, kestane, dişbudak, ladin, çam, kayın, ıhlamur, sedir gibi ağaçları kullanıyoruz. Dış mekan ve proje işlerinde ise; iroko, tik, venge, maun, limba gibi ağaçları da ilave olarak kullanabiliyoruz. Müşteri taleplerine göre, ürünlerimizde doğal kenarlı ağaçlar ve organik formlar da kullanmaktayız.
Docia mobilya koleksiyonu
Son olarak içinde son yer aldığınız ya da aklınızda kalan projelerden bahseder misiniz? Pandeminin çalışma ya da üretim şeklinize etkisi oldu mu?
Pandemi ile başlayan bir ekonomik kaygı ortamı genel olarak söz konusu. Biz bu durumdan ekonomik olarak negatif etkilenmedik. Atölye ve ofis personellerimizi konu ve virüsten korunma yöntemleri ile ilgili maksimum şekilde bilgilendirdik. Pandemi öncesi bir ‘co-working space’ projesi üretimine başladık ve pandemi ile beraber bu projenin detaylarında tamamen hijyene ve bireysel çalışmaya yönelik mobilya çözümleri geliştirdik. Aynı şekilde kafe ve restoran gibi toplu kullanımın söz konusu olduğu alanlar için de farklılaşmalar söz konusu. Seperatörler ve alan ayırıcılar dışında mobilyalar özelinde ergonomi ile ilintili yaptığımız küçük dokunuşlar da söz konusu. Bu çalışmaların üzerine biraz daha yoğunlaşmak istiyoruz. Ayrıca yerel üretim tekniklerinin daha fazla kullanıldığı ürünler tasarlamak ve Ananas Woodworking ürün gamına eklemek de gelecek dönem hedeflerimizden.