"Semt Pazar Yeri" temalı PROSteel 2016 Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması, genç mimar ve mühendisleri, günlük yaşamımızın bir parçası olan ama tasarımsal anlamda pek de hoşnut olmadığımız strüktürel bir elemanı yeniden düşünmeye çağırıyor.
Türk Yapısal Çelik Derneği ve Borusan Mannesmann tarafından bu yıl 16.'sı düzenlenen PROSteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'nda son bir aya girildi. Jüri üyeleri, başvuru süreci devam eden "Semt Pazar Yeri" konulu yarışmaya ilişkin sorularımızı yanıtladı.
"Birbirlerine mecbur olan disiplinlerin birlikte proje üretmesi azımsanacak bir süreç değil"
Çelik yapı tasarımı konusunda öğrencilerin deneyim kazanmalarını amaçlayan PROSteel, bu anlamda yarışmacılara ne gibi katkılar sağlıyor?
Ayhan Usta: Özellikle yakın dönem mimari yaratım ve üretim süreçleri düşünüldüğünde mühendislikle olan geleneksel ilişkiden daha farklı boyutta olduğu görülmektedir. Vitruvius'un belirttiği SAĞLAMLIK vurgusunu yitirmeden, çağın ruhunu yansıtacak çözümlerde mimarlık-mühendislik birlikteliği bu bağlamda yarışma için önemli bir zemin yaratmaktadır.
Cem Sorguç: Yapıların konvansiyonel strüktürel sistemler dışında da kurulabileceğini ve çeliğin duruma göre avantajlarını deneyimliyorlar. Yanı sıra beraber çalıştıkları mühendislik öğrencileri ya da danışmanları ile kurulan birliktelik sebebiyle birbirinden uzak olmayan ve mesleğin pratiği içinde kalırlarsa zaten birbirlerine mecbur olan farklı disiplinlerin bir arada proje ortaya koyması da azımsanacak bir süreç değil.
Hasan Şener: PROSteel yarışmasını diğer ögrenci yarışmalarından ayıran en onemli özellikler;
- Mimarlık ve inşaat mühendisliği ögrencilerinin birlikte çalışma zorunluluğu ve öğretim elemanlarının sürece katkı yapıyor olabilmeleri,
- Mimari çözümlerde, taşıyıcı sistem tasarımının çelik malzeme kullanımı ile gerçekleştirilmesidir.
Selim Velioğlu: Tasarımda çelik yapım teknolojisinin kullanılması; geri dönüşüm niteliği içermesi, yapım süresini kısaltması, taşıyıcı sistemin yapıda az yer kaplaması ve yapı detayları ile bitişlerinin keskin bitirilmesi açılarından olumludur. Yarışma katılımcılara bu alanda beceri kazandıracak bir fırsat olarak görülmelidir.
Yaşar Marulyalı: PROSteel yarışmasını diğer yarışmalardan ayıran en önemli özellik; mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencilerinin beraber çalışma yaparak, çelik taşıyıcı sistemi oluşturmalarıdır.
"Gündelik, göz önünde, ihtiyaca yönelik ama genellikle hoşnut olmadığımız strüktürel bir tema"
PROSteel yarışmasının bu seneki teması neye göre belirlendi?
Ayhan Usta: Pazar ve pazar yerleri bir kent eylemi ve kent mekanıdır. Bu nedenle pazar yerleri, antik dönemlerde agoralardan bu yana tarihsel süreçte meydan kültürünü oluşturan en önemli toplumsal iletişim, etkileşim ve ticaret alanları olup, kent dokusu ve morfolojisinin karekteristik mekanlarıdır. Söz konusu mekanlarda ticari eylemler önceleri ürün takası ve ardından paranın bir değişim aracı olarak takasın yerine geçmesiyle zaman içinde değişimler göstermiştir. Alışveriş kavramının temelini oluşturan bu eylemler toplumdan topluma farklılık gösteren kültürel bir olgu olup, mimari mekan olarak pazar yerleri açısından da çeşitlilik göstermektedir (meydanlarda kurulan pazar yerlerinden sokak aralarında kurulan açık, yarı açık ve kapalı mekanlara kadar).
İşte bu dönemki proje konusu yarışmacıları, kentsel ve kültürel boyutu olan alışveriş eylemi ve mekanı üzerine düşündürmeyi amaçlıyor. Söz konusu alışveriş eyleminin haftanın belirli günleri kullanılabilecek olması, kentsel mekanın değerliliği, kamusallağı, çok amaçlı kullanımı gibi ölçütler düşünüldüğünde, ÇELİK malzeme ile yaratılacak strüktürler esnek, işlevsel ve estetik boyutları ile karakteristik kentsel mekan tanımlama potansiyeline sahiptir.
Cem Sorguç: Bu senenin konusu; kentsel ölçekte de karar oluşturabilecek, esnek ve yoruma açık, endüstriyel tasarıma da göz kırpan, bulunduğu yere ve programa göre değişkenlik gösterebilecek ve en önemlisi gündelik, göz önünde, ihtiyaca yönelik ama genellikle hoşnut olmadığımız strüktürel bir tema.
Hasan Şener: Pazar yeri, toplumsal alışveriş kültürünün önemli bir mekanıdır. Pazar yerinin yarışma konusu olarak seçiminde, çelik malzemenin örtü biçimlendirmedeki ve taşıyıcı sistem kurgusundaki uygunluğu rol oynamıştır.
Selim Velioğlu: Bu yılki tema kentsel beklentiler, gereksinmeler ve yararların gerçekçilik ve çeşitlilik temelinde tasarıma yansıtılması hedeflenerek seçilmiştir.
Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Borusan Mannesmann ile 2016 yarışmasına dair yapılan söyleşi için tıklayınız.