SSM, Ünlü İslam Sanatı Tarihçisi Oleg Grabar'ı Andı

mimarizm.com / 11 Ocak 2012

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), en büyük İslam sanatı tarihçilerinden Prof. Dr. Oleg Grabar'ı anmak üzere 8 Ocak 2012 Pazar günü, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer'in evsahipliğinde bir anma toplantısı ve konferans dizisi düzenledi.

Prof. Grabar, İslam sanatı tarihi alanında yaptığı akademik çalışmalar ile 2010 Ağa Han Yönetim Kurulu Ödülü'ne değer görülmüştü.


 
SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer

Kuruluş aşamasından itibaren SSM Danışma Kurulu'nda görev alan, İslam sanatı ve mimarlık tarihi alanlarının bu değerli bilim insanının vefatının 1. yıldönümüne denk gelen, "Oleg Grabar'ın Türk İslam Sanatı ve Mimari Tarihi Araştırmalarına Katkıları" başlıklı konferans dizisinde; Grabar'ın -günümüzün seçkin akademisyenleri ve müzecileri arasında yer alan- eski öğrencilerinin hazırladığı bildiriler sunuldu. 


 Gülru Necipoğlu

Harvard Üniversitesi'ndeki Ağa Han Kürsüsü'nü Grabar'ın ardından devralan, ünlü profesörün öğrencisi ve halefi olan Gülru Necipoğlu'nun, "Oleg Grabar Anısına (1929-2011)" başıklı konuşmasıyla açılan konferans, Esin Atıl'ın "Oleg Grabar'a ithafım: Levni ve Surname", Ülkü Ü. Bates'in "Hocam Oleg Grabar'dan Öğrendiklerim" ve Ayda Arel'in "Hocam Oleg Grabar" başlıklı konuşmalarıyla sürdü.

Konferansın ikinci bölümünde ise, Grabar'ın "torunlarım" diye andığı ikinci kuşak öğrencilerinin sunumlarına yer verildi. Bu bölümün açılışını Tülay Artan, "Osmanlı Mimarisinde Anlam Üzerine Düşünceler" başlıklı konuşmasıyla yaparken, Scott Redford "Oleg Grabar ve Selçuklu Devri Sanat Tarihi", Oya Pancaroğlu "Oleg Grabar'ın Objeler Üzerine Düşünceleri: Estetik Zevkler ve Tarihsel Çerçeve", Çiğdem Kafesçioğlu "Oleg Grabar'ın Çalışmalarında Şehirler ve Şehirlerin Tarihi" ve Barry Wood "Süsleme Üzerine Bir Grabar-Sonrası Yorum" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Grabar'ın hem insani hem de akademik yönleri üzerine uzun uzun konuşulan anma toplantısı, ünlü bilim adamına yapılan duygu yüklü bir saygı duruşu niteliğindeydi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :