Standart İnsan Yoktur, Alternatifler Her Zaman İyidir
mimarizm.com
/ 21 Mayıs 2010
Petren'in EIDD'yle ilgili ayrıntılı sunumunun ardından söz alan platformun Dış İlişkiler Yöneticisi Pete Kercher ise dünyanın farklı kentlerinden hatalı tasarım uygulamalarını kendi çektiği fotoğraflar üzerinden aktardı.
Konuşmasının başında Avrupa'nın birçok kentinde çalışmalarda bulunduğunu belirten Kercher, Avrupa Kültür Başkenti ünvanını alan kentlerde de bulunduğunu ve EIDD Design For All Europe olarak, İstanbul ile de bu kapsamda işbirliğine gidilebileceği mesajını verdi.
"Her Kentin Kendi Zorlukları Vardır"
Sunumuna ilkel insandan günümüz insanına kadar geçen süreçte toplumun ve insan davranışlarının nasıl değişim gösterdiği konusu ile başlayan Kercher, daha sonra kent olgusuna değindi. Herkesin kente ilişkin farklı bir fikri olduğunu belirterek, Montreal, Prag, Delft, Varşova, Belgrad, Milano gibi kentlerden örnekler sundu.
Yaşam alanları ve hatalı tasarım uygulamalarına örnek verirken, her kentte belli başlı zorluklar ile karşılaşılabileceğini dile getirdi. Özellikle yaya geçitleri, kaldırımlar, merdivenler ve rampalara ilişkin fotoğraflar sunan Kercher, iyi tasarımın pahalı olduğu önyargısını eleştirdi.
Kercher, İstanbul'daki hatalı uygulamalara örnek olarak Sultan Ahmet Camisi'ndeki dik ve uzun engelli rampasını gösterdi.
Kentsel mekânda yapılan hataların önüne geçilmesi için bir arada çalışmanın önemini vurgulayan Kercher, belediye birimleri arasındaki iletişimsizliğe dikkat çekti, kentlileri ise yönetimleri bu hatalar konusunda uyarmaya çağırdı.
Krizin ilacı: İnovasyon
UK Design Council'in (İngiltere Tasarım Konseyi) raporunda yer alan "Tasarım, ticari rekabeti güçlendirir" savına atıfta bulunan Pete Kercher, firmaların fiyatta rekabet yerine kalitede rekabet etmeyi seçmeleri gerektiğini belirtti. Küresel ekonomik krizin başlangıcı olan 2009 yılının aynı zamanda Avrupa Yaratıcılık Yılı olduğuna değinen Kercher, krizi fiyat düşürmeden atlatmanın en iyi yolunun 'inovasyon' olduğunu vurguladı. Bunu desteklemek için de, tasarıma ağırlık veren firmaların, tüketici güvenine bağlı olarak borsada % 200'e varan değer artışı sağlamasını örnek gösterdi.
EIDD Design For All Europe'un "insan çeşitliliği, sosyal birlik ve eşitlik için tasarım"ı amaç edindiğini söyleyen Kercher, tasarımda 'pozitif ayrımcılık'ın yeni engeller yarattığına ve her zaman birilerini dışladağına dikkati çekti. Holistik (bütünsel) düşünmenin önemini işaret ederek, birden fazla çözüm sunmanın her zaman daha iyi olduğunu vurguladı.
Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın