Tagliabue, Kentli İnsanın Mutluluğu Üzerine Kurulu 'Zihinsel Peyzajları'nı Anlattı

mimarizm.com / 27 Ekim 2011

 
EMBT mimarlık ofisinin kurucu ortağı, ünlü İtalyan mimar Benedetta Tagliabue, "Zihinsel Peyzajlar" (Lanscapes of the Mind) başlıklı sunumuyla 27 Ekim 2011 Perşembe akşamı Yapı-Endüstri Merkezi'ne konuk oldu. Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda gerçekleşen konferansta; İskoçya Parlamento Binası, Hamburg Hafencity Limanı, Santa Caterina Pazaryeri, Expo Shanghai 2010 İspanyol Pavyonu gibi önde gelen projelerinin tasarım sürecini dinleyiciler ile paylaşan Tagliabue, kentlilerin yaşamında önemli bir yere sahip kamusal alanları, en mahrem yapılara bile nasıl entegre ettiğini gösterdi.



Konferans öncesinde söz alan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, 29 Kasım günü Farshid Moussavi'nin de YEM'e konuk olacağını hatırlatarak; "İki önemli konuğumuz da kadın. Ülkemiz kadınlarının da başarılı işlere imza attığını düşünüyorum. Bugünkü Tagliabue ve onu izleyen Moussavi konferansını da çok önemli görüyorum" dedi.



Hasol'un ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüdeki yerini alan Siemens Ev Aletleri Halkla İlişkiler Yöneticisi Demet Kaptanoğlu da, sıradışı projeler gerçekleştiren Benedetta Tagliabue'yi dinleyicileriyle buluşturmaktan duydukları sevinci dile getirerek, YEM işbirliğinde düzenlenen "Sürdürülebilir Mimarlık" konferans dizisine katkı sağlamanın , her boyutuyla sürdürülebilir çözümler üreten Siemens için anlamlı bir katkı olduğunu vurguladı.


"Proje pişirmeyi seviyoruz"

"Zihinsel peyzajlar" başlıklı sunumuna geçmeden önce, ikinci kez İstanbul'da bulunmanın kendisi için büyük bir anlam taşıdığını belirten Benedetta Tagliabue, 11 yıl önce kaybettiği eşi ve iş ortağı Enric Miralles ile çıktıkları Karadeniz gezisinin başlangıç noktası olan kente yeniden ayak basmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Mimarlık pratiği EMBT'yi ve burada çalışanları, proje "pişirmeyi" ve seyahat etmeyi seven zanaatkârlar olarak tarifleyen Benedetta, sunumuna İskoçya Parlamento Binası ile başladı.


Karmaşıktan hoşlanmadıklarına dikkat çeken İtalyan mimar, kentte pek çok şey yaşandığını, binanın da bunu yansıtacak şekilde tasarlandığını söyledi. Parlamento binasını güzel bir bahçeye kavuşturarak, halkı içeri alan erişilebilir bir yapıya imza attıklarını ekleyen Benedetta, gemiye benzettiği müzakere salonunun, aynen bir geminin içinde olduğu gibi hiçbir yere hiçbir ulusa ait olmama hissi yaratarak, insanlara kendini evinde hissettirdiğini vurguladı.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :