Times Meydanı'nın Kalbine BIG Taht Kurdu
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 15 Şubat 2012
Bjarke Ingels Group (BIG), New York'un ‘kalbi' Times Meydanı'na Sevgililer Gününden feyz alan bir yerleştirme ile taht kurdu. LED'le aydınlatılan 400 şeffaf akrilik tüpten meydana gelen bu 3 metre yüksekliğindeki yerleştirmeye, "BIG <3 NYC" (BIG Hearts NYC) ismi verildi. Üstelik tasarım, ona ‘dokunan'larla hayat buluyor: Sensöre değen insanların çokluğuna ve sıklığına göre daha hızlı atan bir kalp olarak renkleniyor.
New York Times Meydanı 2012 Şubat'ında dördüncü kez bir Sevgililer Günü kalbine ev sahipliği yapıyor. Geçmiş yıllarda Gage Clemenceau Architects'in "damarlı kalbi", Moorhead & Moorhead'in "buz kalbi" ve Freecell'in "soyut kalbi"ne mekanlık eden meydan, bu yıl Danimarka merkezli uluslararası mimarlık pratiği Bjarke Ingels Group'un (BIG) "yanan kalbi"ni ağırlıyor.
3 metre boyutlarında kristal bir küp olarak tasarlanan yerleştirme, 400 adet akrilik tüp barındırıyor. Tüplerin LED aydınlatması, yerleştirmenin yakınında duran ve üzerinde, kalp içerisinde "Touch Me" (Dokun bana) yazan bir sensörle harekete geçiyorlar. Bu ‘hisli' heykel, sensörüne dokunulduğunda kırmızı kalbini ‘yakıyor'. Sensöre ne kadar çok dokunulursa bu kalp silüetindeki ışık da o kadar hızlı ‘atıyor'.
Kullanılan akrilip tüplerin yüzeyi, hem ışığı kırıyor hem de yansıtıyor. Böylelikle Times Meydanı'nın şöhretli ışıklarını 360 derecelik bir açı ile yakalayabiliyor. Projenin lideri Daniel Kidd "önündekileri yansıtan ve arkasındakileri kıran" yerleştirmenin, "meydanı çevreleyen ışıklarla mükemmel bir birliktelik içerisinde" pırıldadığını dile getiriyor.
Bjarke Ingels ise heykelin, tam olarak da Times Meydanını oluşturan ögeleri yansıttığını söylüyor: Hareket, ışıklar ve kalabalıklar…
Daniel Kidd, CNN'in yerleştirme ile ilgili sorularını şöyle yanıtlıyor:
Fikir nasıl ortaya çıktı?
En başından beri ışıklı ilgili bir şeyler yapmak istiyorduk; Times Meydanı'nda kendini ‘evinde' hisseden bir şey… Fikrimiz, ışık yayan bir tasarımdan çevresindeki ışığı kullanan bir tasarıma doğru evrildi. Times Meydanı'ndaki görselliğin tamamı, tekil piksellerden oluşuyor. Biz ise bu pikselleri birer ışık huzmesi olarak yeniden düşündük. Işık huzmeleri 3 metre yüksekliğe ulaşarak atan kalbi meydana getiriyorlar. Kısacası kalp, Times Meydanı'nı anlatıyor: Ne kadar çok insan, o kadar kuvvetli bir ışık…
Nasıl tepkiler aldınız?
Geri dönüşler inanılmazdı! Kötü göndermeyi maruz görün ama insanlar kalbe aşık olmuşa benziyorlar. Yerleştirmenin interaktif yönü, Times Meydanı'nı ziyaret edenlerin dikkatini çekmeyi sağladı. Bugünlerde insanların kalp sensörüne dokunmak için sıraya girmeleri normal karşılanıyor. Ayrıca annem çok gururlandı.
Hareket, ışıklar ve kalabalıklardan ilhamını alan bu heykel, 29 Şubat'a kadar Times Meydanı'nın nabzını yoklamaya devam edecek.
Projeden görseller için lütfen ilerleyiniz. >>>>>>
Bu haber, CNN What's Next ve International Business Times'tan derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın