Türk İnşaat Forumları’nın İkincisi Sofya - Bulgaristan’da Gerçekleştirildi

yapi.com.tr / 20 Mart 2012


Bu yıl faaliyetlerini, 'Konuk Ülke Almanya Projesi', 'Türk İnşaat Forumları' ve '3. Avrasya Yapı Forumu' olmak üzere üç ana başlıkta sürdüren Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, düzenlediği çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Fuarın, 'Konuk Ülke Almanya Projesi' etkinlikleriyle başlayan çalışmalar, paralel olarak 'Türk İnşaat Forumları' ile devam ediyor. Mevcut pazarlarda Türk yapı malzemeleri sektörünün hakim konumunun güçlendirilmesi ve ihracat pazarlarında yeni fırsatlar yaratılması amacıyla ilki 2 Mart 2012'de Krasnodar/ Rusya'da gerçekleştirilen Türk İnşaat Forumları'nın ikincisi Sofya - Bulgaristan'da yapıldı.

16 Mart'ta, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık organizasyonuyla Türk yapı malzemesi üreticilerinden oluşan heyet Sofya'da düzenlenen Bulgarian Building Week Fuarı'nı ziyaret etti, Türk İnşaat Forumu'na katıldı ve Bulgaristan'daki sektör temsilcileriyle bir araya gelerek karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Bulgarian Building Week Fuarı paralelinde, Sofya'da bulunan Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası'nda düzenlenen 2. Türk İnşaat Forumu'nda iki ülkenin yapı malzemesine dair sunumlar yapıldı ve yetkililer tarafından konuya dair bilgilendirmeler gerçekleştirildi. T.C. Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz'ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Georgi Stoev, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay ve Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Stoyan Stalev'in konuşmalarıyla sürdü.

"Mali disiplin, Bulgaristan'ı birçok açıdan yatırım için cazip ülke haline getirdi"

Açılış konuşmalarının ardından Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Georgi Stoev'in moderatörlüğünde devam eden forumda, Bulgaristan Yatırım Ajansı adına söz alan Georgi Alipiev; ekonomilerindeki mali disiplininin birçok açıdan Bulgaristan'ı yatırım için cazip bir ülke kıldığını ve yüzde 10 oranındaki kurumlar vergisinin, AB ülkeleri içerisinde Bulgaristan'ı öne çıkardığını söyledi. Alipiev sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulgaristan'da 2000 ve 2006 yılı arasında büyüyerek artan yabancı yatırımların oranı, son 2 yılda yavaşlama gösterse de devam ediyor, bu durum politik ve mali istikrar açısından önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor".

"2012, büyük altyapı yatırımlarının gerçekleşeceği bir yıl olacak"

Bulgaristan İnşaatçılar Odası Sofya Bölge Temsilciliği Başkanı Nikolay Stankov ise 2012 yılının ulaşım ve su ile ilgili büyük altyapı yatırımlarının gerçekleşeceği bir yıl olacağına dikkat çekti. AB normlarının eski bina stoğunu eritme konusunda avantaj sağladığını belirten Stankov, mevcut stoğun hızlıca standartlara uygun hale getirilmesi konusunda da ciddi kararlar ve bununla ilgili ayrılan fonlar olduğunu söyledi. 2010 yılında yüzde 2 olan enflasyonun 2011 yılında yüzde 4,2 seviyelerinde olduğunu da belirten Stankov, "Mali istikrar var, ancak inşaat yatırımları için gereken kredi ve fonlamanın maliyeti yüksek. Bu sebeple devlet ve yerel yönetimlerin yatırımlarına ilaveten istenen hareketlenme için direkt yabancı yatırımları şart. AB içerisindeki en avantajlı kurumlar vergi seviyesi yüzde 10 ile Bulgaristan'ın. İnşaat sektörü Bulgaristan için geleneksel bir sektör ve Odaların şeffaflığı ve düzenli tuttukları sicil kayıtları hem yabancı hem de yerli yatırımcıya ışık tutuyor" dedi. 



"Yalıtım malzemeleri için özellikle yeni binalarda çok büyük bir potansiyel olacak"

Forumda söz alan bir diğer konuşmacı Bulgaristan İnşaat Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Boris Radulov oldu. Yalıtım malzemeleri tüketiminde yüzde 50'ye yakın düşüş olduğunu belirten Radulov, sektörün toparlanmasının önündeki güçlük ve tehlikelere dikkat çekti. Radulov sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut (eski) bina stoğunun AB fonlarıyla beraber belirlenen normlarda gerçekleştirilmesi için oluşan talep, mevcut üretim için büyük öneme sahip. Yeni projelerdeki yavaşlama seyrinin olumlu olacağına inancımız yüksek ve yukarı doğru oluşacak bu harekette yalıtım malzemeleri için özellikle yeni binalarda çok büyük bir potansiyelin oluşacağını farkındayız".

Rekabetin yüksek oluşunun ve marjların düşük olmasının, mevcut atıl kapasitenin maliyetlerini yükselterek üreticiler üzerinde daha büyük bir baskı yarattığına da değinen Radulov, "Kredi ve fonlamadaki darboğaz, direkt ve endirekt olarak yalıtım malzemeleri üreticilerini de etkiliyor. Ancak, fonlamanın maliyetinin düşmesi ve kredi arzının artması dahi tek başına yeterli olmayacaktır. Tüketici tarafındaki talebin hızlanması, seyri olumluya çevirecek esas kırılma noktasıdır. Bu sürecin hızlanması konusunda da aktif olarak çalışan derneğimiz, eşit rekabetin sürdürülmesi ve uygulama konusunda da faaliyetlerini sürdürüyor" şeklinde konuştu.

"Bulgaristan, Türk yapı sektörü için stratejik bir ihracat pazarı olarak algılanmalı"

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay ise sunumunda Şubat ayı içerisinde yayınlanan Türk Yapı Sektörü Raporu'nda derlenen makro-ekonomik ve yapı sektörü özelindeki veriler ışığında, Bulgaristan ve Türk yapı sektörünün genel ekonomiye katkılarındaki paralelliğe dikkat çekti. Onay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulgaristan'ın azalan nüfusu yeni bina talebindeki azalışı açıklıyor. Bulgaristan gerek coğrafi, gerek kültürel yakınlıktan dolayı Türk yapı sektörü için de stratejik bir ihracat pazarı olarak algılanmalı. Son birkaç yıldır Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul'da ilk 4 ülke ziyaretçi sıralamasında her zaman Bulgaristan bulunuyor. İki ülke de daha çok iş yapabilmek için tamamlayıcı özelliklere sahip".

Türkiye'nin rekor seviyede gerçekleşen 2011 yılı büyümesinin ise AB ekonomisinin genel gidişatına paralel olarak 2012 yılında bu seviyelerde seyretmeyeceğine de dikkat çeken Onay, aslında büyüme seviyesinin bir normalleşme sürecine girdiğini ve ÜFE – TÜFE arasındaki farkın kapanışının da daha istikrarlı bir piyasa ekonomisini beraberinde getireceğini söyledi. Onay konuşmasında, enerji ithalatının üretim maliyetleri içerisindeki yüksek payının cari açığı her zaman diri tutan en önemli yapısal sorun olarak öne çıkardığını söyledi. Bulgaristan'ın durgunluktan çıkışında Türkiye'nin 2008 kiriz zamanında uyguladığı tek seferlik vergi indiriminin dönemsel etkilerinden de bahseden Onay, bu geçici indirimin otomotiv ve yapı sektörünün nefes alabilmesine ve krizin etkilerinin hissedildiği dönemde çarkların dönmesine faydası olduğunu da belirtti.



Forum, ikili görüşmeler ve IEC tarafından organize edilen Bulgarian Building Week Fuar ziyareti ile sona erdi. Türk yapı malzemesi üreticilerinden oluşan heyet, fuarı T.C. Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz, Sofya Ticaret Müşaviri Zafer Soylu, Türk-Bulgar Ticaret Odası Direktörü Timur Halilov ile birlikte gezerek firmalardan bilgi aldı.

Forumların bundan sonraki ve son durağı olan 3. Türk İnşaat Forumu, 10 – 11 Nisan 2012 tarihinde Moskova'da, Mosbuild Fuarı'nda gerçekleştirilecek.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :