Türkiye ve Rusya Yapı Sektörleri "2018 İçin Şimdiden Harekete Geçmeli"

yapi.com.tr / Merve AKI - Mesut TUFAN / 27 Ocak 2011




"Türk inşaat firmaları ve müteahhitleri Rusya'da iyi bir referansa sahip"

Birinci oturumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Gennady I. Vorontsov, sunumu kapsamında ‘Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ni ve 2018'de Rusya'da gerçekleştirilecek olan ‘Dünya Futbol Şampiyonası'nı kent ve yapı sektörü perspektifiyle paylaştı.

Akkuyu Nükleer Santral projesinin ana hatlarıyla şekillendiğini anlatan Vorontsov, konuşmasına proje hakkında temel bilgileri aktararak başladı. Söz konusu projenin 2012-2022 yıllarını arasında tamamlanmasının planlandığını ve proje kapsamında hem Rus hem de Türk şirketlerin faaliyet göstereceğini ifade eden Vorontsov, hukuki ve teknik anlamda projenin ilerlemesini engelleyecek hiçbir problem olmadığını belirtti.

Proje aracılığıyla bölgede istihdam artışı yaşanacağının da altını çizen Vorontsov, yaklaşık 3000 - 4000 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü aktardı. Söz konusu istihdam ve nüfus çekiminin beraberinde bir inşaat faaliyetini de beraberinde getireceğine dikkat çeken Vorontsov, "Bu da büyük bir inşaat alanı demek. Bugün bu işe girişen herkes 2018 yılında zengin olabilecek ama bunun için şimdiden harekete geçmesi gerekiyor" dedi.


Proje kapsamında yerli malzemelerin kullanılacağını anlatan Vorontsov, nükleer enerji santrali alanı farklı bir alan olduğunu ve bu konuda bu projeye hizmet vermek isteyen firmaların teknik özelliklere dair yeterli düzeyde bilgi sahibi olmalarının önemine de değindi.

İkinci olarak 2018 yılında Rusya'da gerçekleşecek olan Dünya Futbol Şampiyonasına değinen Vorontsov, "Rusya'nın 13 ilinde bu turnuva ile ilgili olarak pek çok inşaat alanı açılacak. Yeni stadyumların inşaatı, istasyonlar, garlar, altyapı yatırımları, yenilemeler yapılması planlanıyor ve günümüzde projelendirilmekteler" dedi. Türk inşaat firmalarının ve müteahhitlerin Rusya'da iyi bir referansa sahip olduğunu ifade eden Vorontsov, dahil olmak isteyen firmaların şimdiden bu projeleri, söz konusu projeler için açılacak ihaleleri takip etmelerinin önemli olduğunu da belirtti.

"Viko, kendi alanında, Rusya'da akla gelen ikinci marka"

Birinci oturumun son konuşmacısı olan Nazım Okur, Viko'nun 30.yılını tamamladığını aktararak sözlerine başladı ve sunumu kapsamında şirketle ilgili genel bilgiler vereceğini, ayrıca Rusya'da yerinde bir organizasyon olarak vikoyu anlattı.

Viko olarak alçak gerilim ürünleri ürettiklerini belirten Okur, "Türkiye'de alanımızda yüzde 55'lik oranla pazar lideriyiz. Türkiye'de genel sıralamada ise 367. firmayız" dedi. Yurt dışında Rusya ve Ukrayna'da temsilcilik ofisleri olduğunu belirten okur, 66 ülkede ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı. 

Sunumunun devamında Viko'nun ürün sertifikalarına da değinen Okur, uluslararası yapılanmalarını hakkında da detaylı bilgi verdikten sonra Rusya ve Ukrayna kapsamında yaptırmış oldukları marka bilinirliği araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Viko'nun, kendi alanında, Ukrayna'da alanında akla gelen ilk marka, Rusya'da ise 2. marka olduğunu ifade eden Okur, firmanın ürün gamı hakkında bilgi verdi.

Viko'nun Rusya'da nasıl bir sistemler çalıştığını izleyicilerle paylaşan okur, yönetim sistemini detaylandırdıktan sonra, müşteri memnuniyeti odaklı bir yapıya sahip olmanın önemini ve operasyonel olmanın gerekliliğini anlattı. Tüm bunları yaparken pazarlama stratejilerinin de bütünleyici olduğunu vurgulayan Okur, bu anlamda fuar katılımlarının, lansman çalışmalarının ve bayilerle ilgili motivasyon çalışmalarının önemli olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Türk Yapı Sektörü için Stratejik Ülke: Rusya



Toplantının ikinci oturumunda; T.C. Moskova Ticaret Başmüşaviri Atilla G. Kızılarslan, Rusya'da ticaret yapabilmek için orada üretim yapmanın gerekliliğine vurgu yaparken, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı (Karo) Ahmet Yamaner özellikle enerji yoğun üretim yapan sektörler için Rusya'nın avantajlarını, Kalekim Rusya Fabrika Genel Müdürü Can Töre ise yapı kimyasalları ve yalıtım açısından ülkenin potansiyelini anlattı.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :