Malezya'nın inovasyon (yenilik) alanındaki gelişimini tetiklemesi amaçlanan Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi'nin (SUTD) yeni kampüs binası, Hollandalı mimarlık pratiği UNStudio ve yerel mimarlık ofisi DP Architects'e teslim edildi.
Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi'nin (SUTD) yeni kampüs binası için açılan yarışmada, Hollandalı mimarlık pratiği UNStudio ve yerel mimarlık ofisi DP Architects ortak girişimiyle hazırlanan proje, diğer dört finalisti geride bırakarak birinci seçildi.
Toplamda 76 bin 846 metrekareye yayılan proje alanı ile, hem kentin ana havalimanına hem de Changi Ticaret Parkı'na (Changi Business Park) komşu olan yeni SUTD kampüsü, Singapur'un dördüncü ve en prestijli üniversite yapısı olacak. Teknolojik yeniliklerin ve ekonomik kalkınmanın motoru olması amaçlanan kampüs yapısı, "Mimarlık ve Sürdürülebilir Tasarım, Mühendislik Ürünü Geliştirme", "Mühendislik Sistemleri ve Tasarımı", "Bilişim Sistemleri Teknolojisi ve Tasarımı" olmak üzere 4 akademik birime ev sahipliği yapacak.
UNStudio'nun, disiplinlerarası bir arayüze olanak tanımak için okulun yaratıcı girişimlerini referans alan kampüs tasarımı; iş dünyası, kampüs ve daha geniş ölçekte toplum arasında etkileşimi sağlayarak, SUTD'nin kurumsal özgeçmişini doğrudan yansıtıyor. Proje, yenilik ve yaratıcılığı; öğrenciler, fakülte, profesyoneller ve bunların etkileşimde bulunduğu mekanlar üzerinden lineer olmayan konektif bir ilişki ile kucaklama imkanı sunuyor.
UNStudio'nun kurucu ortağı Ben van Berkel, projeyi şöyle değerlendirdi:
"SUTD için hazırladığımız projenin asıl amacı, öğretimin ve öğrenimin her ikisini de açık ve şeffaf bir yoldan sağlayan bir kampüs yaratmaktı. Kampüsün çift çeyrekten oluşan kurgusu içerisinde yer alan yatay, düşey ve diagonal vistalar ağı kesişme noktaları oluşturarak, fakülte üyelerinin birbirleriyle karşılaşmalarını ve iletişim kurmalarını sağlarken, sürekli etkileşim ve fikir alışverişi için fırsat tanıyor."
Dört farklı akademik birim arasındaki disiplinlerarası etkileşimi kolaylaştıracak olan kampüsün yönlenmesi ve organizasyonu, iki ana aks temel alınarak tasarlandı. Yaşam ve eğitim alanları olmak üzere ayrışan iki omurganın çakıştığı nokta merkez görevi görerek, kampüsün tüm köşelerini birbirine bağlıyor. Bu geçiş aksları, 7/24 işleyen bir kampüs yaratırken, yakınlık ve şeffaflık özelliklerine bağlı olarak kesintisiz bir bağlantı ve etkileşim ortamı sunuyor.
UNStudio'nun yeni kampüs tasarımı aynı zamanda, Singapur'da yeşil bina sertifikasyonunda en üst derece olan platin "Green Mark"ı (Yeşil İşaret) alınmayı da hedefliyor. Bu doğrultuda alınan tasarım kararları arasında binanın; güneş ve rüzgar enerjisinden, doğal havalandırma ve aydınlatmadan en üst seviyede faydalanılacak şekilde yönlendirilmesi sıralanıyor.
Bu haber, domusweb.it'den derlenmiştir.