Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Tabanlıoğlu'na Emanet

mimarizm.com / 04 Aralık 2013

2014 yılında gerçekleştirilecek 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, La Biennale di Venezia'da ilk kez yer alacak Türkiye Pavyonu'nun küratörlüğünü Murat Tabanlıoğlu, proje koordinatörlüğünü ise Pelin Derviş yapacak.




7 Haziran-23 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, La Biennale di Venezia'da ilk kez yer alacak Türkiye Pavyonu'nun küratörü Murat Tabanlıoğlu ve proje koordinatörü Pelin Derviş olacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın koordinasyonunu yürüteceği Türkiye Pavyonu, 21 destekçinin katkılarıyla 2014-2034 yılları arasında Venedik Bienali'nin iki ana sergi alanından biri olan Arsenale 'de tahsis edilen yeni mekanda yer alacak.

Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun olan Murat Tabanlıoğlu, Viyana'da önemli mimarlarla kazandığı deneyimle Türkiye'ye dönerek 1990 yılında babası Dr. Hayati Tabanlıoğlu ile birlikte Tabanlıoğlu Mimarlık 'ı kurdu ve içinde Milliyet gazetesinin de yer aldığı Doğan Medya Center'ı projelendirdi. Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde  mimari stüdyo dersi yürüten Murat Tabanlıoğlu yurtiçi ve yurtdışında konferanslar veriyor. 2013 Ağa Han Mimarlık Ödülleri Master Jüri üyesi olan Murat Tabanlıoğlu, AIA ve WAF gibi uluslararası yarışmalarda ve ulusal değerlendirmelerde jüri üyeliği yapıyor. 

İTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun olan Pelin Derviş , yüksek lisans öğrenimini de aynı üniversitenin Mimarlık Tarihi Bölümü'nde tamamladı. Kent morfolojisinden nesne tasarımına farklı içerik ve boyutlarda projeler ürettiği ofisinde 14 yıl çalıştıktan sonra mesleğinin kültürel üretim boyutuna odaklandı. Bağımsız editör ve küratör olarak çalışmalarını İstanbul'da sürdüren mimar Pelin Derviş'in özel ilgi alanları arasında Türkiye'deki modern mimarlık üretiminin belgelenmesi ve İstanbul odaklı güncel kentsel konular bulunuyor.

Küratör Murat Tabanlıoğlu ve proje koordinatörü Pelin Derviş'e bienal için gerçekleştirecekleri projede gerekli akademik desteği ve danışmanlığı sağlamak amacıyla İKSV tarafından bir Bilim Kurulu da oluşturuldu. Bilim Kurulu'nda, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Erdem, İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Şehir Araştırmaları Merkezi direktörü Prof. Dr. Murat Güvenç, Ağa Han Mimarlık Ödülü önceki Genel Sekreteri ve Dünya Mimarlık Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan ve Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli gibi mimarlık ve mimarlık tarihi üzerine çalışan akademisyenler yer alıyor.

14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, La Biennale di Venezia, 7 Haziran-23 Kasım 2014 tarihleri arasında Rem Koolhaas küratörlüğünde gerçekleştirilecek. "Fundamentals" başlığını taşıyan bienalde ana serginin yanı sıra Giardini ve Arsenale'de birçok ülke pavyonu da yer alacak. Türkiye Pavyonu'na dair detaylar 2014 yılının ilk aylarında açıklanacak.

Türkiye Pavyonu, 20 yıl boyunca Venedik Bienali'nde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Türkiye, dünyanın en önemli güncel sanat ve mimarlık etkinlikleri arasında sayılan Venedik Bienali'nde 20 yıl boyunca bir mekâna sahip oluyor. Uluslararası Sanat Sergisi'nin yanı sıra Uluslararası Mimarlık Sergisi'nde de yer alacak Türkiye Pavyonu'nun koordinasyonunu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı yürütecek. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Koordinatörlüğü'nü İKSV'de Yurtdışı Projeler Koordinatörü olan Tuna Ortaylı yapacak.


BİYOGRAFİLER

Murat Tabanlıoğlu

Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Viyana'da önemli mimarlarla kazandığı deneyimle Türkiye dönerek 1990 yılında babası Dr. Hayati Tabanlıoğlu ile birlikte Tabanlıoğlu Mimarlık'ı kurdu ve içinde Milliyet gazetesinin de yer aldığı Doğan Medya Center'ı projelendirdi. 1995 yılında Melkan Gürsel Tabanlıoğlu firmaya ortak olarak katıldı. Bilgi Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde  mimari stüdyo dersi yürüten Murat Tabanlıoğlu yurtiçi ve yurtdışında konferanslar veriyor. 2013 Ağa Han Mimarlık Ödülleri Master Jüri üyesi olan Murat Tabanlıoğlu,  AIA ve WAF gibi uluslararası yarışmalarda ve ulusal değerlendirmelerde jüri üyeliği yapıyor. Ayrıca, RIBA – İmtiyazlı üyesi ve AIA Uluslararası üyeliği bulunuyor. 



2000 yılından itibaren İstanbul'da Kanyon, Sapphire, Levent Loft, İstanbul Modern, Zorlu Center ve Zorlu Ofis; Ankara'da Doğan Printing Center ve Doğan Medya Center; yurtdışında ise Expo 2000 Hannover Türkiye Pavyonu, Libya'da Tripoli Kongre Merkezi, Malabo-Ekvator Ginesi'de Sipopo Kongre Merkezi,Kazakistan'ta Astana Stadyum ve Dubai'de Al-Fattan Crystal Towers; son zamanlarda ise Esas Aeropark, Konya Selçuklu Kongre ve Kültür Merkezi, AKM'nin renovasyon projeleriyle bilinen Tabanlıoğlu Mimarlık ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık bulundu. 2010 yılında Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile birlikte Middle East Architect Award'a ve 2013 yılında Big Project ME "Yılın Mimarı" ödülüne layık görülen Murat Tabanlıoğlu'nun son yıllarda aldığı ödüllerden bazıları 2010'da Tripoli Kongre Merkezi ve 2011'de Astana Arena projeleri ile International Property Awards En iyi Kamu Yapısı dalında Uluslararası Mimarlık Ödülleri; 2011'de Loft Bahçe ve 2013 yılında Bodrum Uluslararası Havalimanı projeleriyle, RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) üyesi mimarlar tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiren RIBA International Awards ödülü; Bodrum Uluslararası Havalimanı ile WAF 2012 Ulaşım Kategorisi Ödülü, Astana Medya Merkezi ile 2012 Cityscape Ödülü, Marmara Forum ile  2012 ICSC Ödülü oldu. 2013 Mipim – Architectural Review Geleceğin Yapıları ödüllerinde Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark projesi En İyi Büyük Ölçekli Kent Yapısı seçildi. Selçuk Ecza projesiyle 2013 WAF Ofis binası ödülünü aldı. 2020 Olimpiyat stadının tasarımı için 2012 yılında düzenlenen Japonya Ulusal Stadyumu Yarışması'nda Tabanlıoğlu projesi on bir finalist arasında yer aldı.


Pelin Derviş

1967 yılında Ankara'da doğan Pelin Derviş, İTÜ Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Pelin Derviş, yüksek lisans öğrenimini de aynı üniversitenin Mimarlık Tarihi Bölümü'nde tamamladı. Kent morfolojisinden nesne tasarımına farklı içerik ve boyutlarda projeler ürettiği ofisinde 14 yıl çalıştıktan sonra mesleğinin kültürel üretim boyutuna odaklandı. 2005-2010 yılları arasında yöneticiliğini üstlendiği Garanti Galeri'de kimisi yurtdışında gerçekleşen pek çok sergi projesinin koordinasyonunu ya da küratörlüğünü yaptı.

Katkıda bulunduğu yayınlar arasında İstanbullaşmak (ed.), Mapping Istanbul (ed.), Tracing Istanbul [from the air], İstanbul para-doksa: Kent ve Mimarlık Üzerine Konuşmalar (ed.), Made in Şişhane: İstanbul, Küçük Üretim ve Tasarım Üzerine (ed.) isimli kitaplar yer alıyor. 2010 yılından bu yana çalışmalarını bağımsız olarak sürdüren Pelin Derviş'in işbirliği yaptığı kurumlar arasında SALT (Gökhan Karakuş ile birlikte Türkiye Mimarlık ve Tasarım Arşivi'nin kurulması ve geliştirilmesi, Modernin İcrası: Atatürk Kültür Merkezi 1946-1977 sergisinin eş-küratörlüğü); VitrA (VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi sergilerinin koordinasyonu; İstanbul Modern (MoMA ve MoMA PS1 işbirliğiyle gerçekleştirilen YAP İstanbul Modern projesinin koordinasyonu) yer alıyor. Bağımsız editör ve küratör olarak İstanbul'da yaşayan ve çalışan mimar Pelin Derviş'in özel ilgi alanları arasında Türkiye'deki modern mimarlık üretiminin belgelenmesi ve İstanbul odaklı güncel kentsel konular bulunuyor.  


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :