"Yalnızca Karadeniz'de Güneş Işınımı, Almanya'nın 1,5 Katı"
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 28 Nisan 2011
34. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul kapsamında gerçekleştirilen ve sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen alternatif enerji kaynakları, atık yönetimi ve ekolojik yapı elemanları sektörlerini buluşturacak ilk ve tek etkinlik olan EKODünya Fuarı başladı. Fuarı alanı içinde Salon 11A'da konumlandırılan özel etkinlik alanında, sürdürülebilirlik alanında çalışan sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve firmaları buluşturacak olan EKODünya'nın 27 Nisan Perşembe günkü ilk konuğu ise, Ezinç A.Ş. Proje Departmanı Şefi, Makine Mühendisi İsmail Alp oldu.
Alp sunumuna, global ısınmanın nedenleri ile engellenmesinin yollarını detaylandırdığı, güneş enerjisinin dünya tarihindeki yerini aktardığı kapsayıcı bir girizgah ile başladı. Ardından enerji tüketimi hususunda uluslararası rakamları paylaşan ve endüstriyel enerji tüketimini ülkeler arası bir kıyaslamaya tabi tutan Alp, Türkiye örneğine de yer verdi. Alp, ülkemizde sanayi giderlerinin işçilik bazında ucuz olduğunu, ancak enerji tüketimi bağlamında ekonomik olmadığını ifade etti.
2 Güneş Kolektörü = 2 Yetişkin Çam Ağacı
Ülkeler arasında güneş ışınımı oranlarına da değinen Alp, yalnızca Karadeniz'in aldığı güneş ışınımının, Almanya'nın 1 yıl boyu oranların 1,5 katı olduğunu belirtti. Bu potansiyel göz önüne alındığında Türkiye'de güneş kolektörlerinden faydalanılmasının son derece verimli ve sürdürülebilir bir çözüm sunacağını ekleyen Alp, güneş enerjisinin ekolojinin korunumu anlamındaki önemine, şu sözleri ile dikkat çekti: "İki adet kolektörlü güneş enerjisi sisteminin ürettiği sıcak su için, iki yetişkin çam ağacı feda ediyoruz."
Alp, endüstriyel güneş enerji sistemlerinin kullanım alanları, projelendirme kriterleri ve detayları ile ürün ve ekipman seçimi inceliklerini sıralayarak sürdürdüğü sunumunda, Ezinç A.Ş. olarak üretiminde bulundukları sistemlerin sürdürülebilirliğini de rakamsal verilerle vurguladı. Alp, ilk yatırım geri dönüşünün elektrik sistemleri için 8-10 ay içinde gerçekleştiğini, sanayi sistemlerinde ise 4,5 seneyi bulduğunu dile getirdi.
28 yıldır endüstriyel güneş enerjisi alanında hizmet veren Ezinç A.Ş.'nin bu deneyimi ile sektör lideri konumunda olduğunu ifade eden Alp, firmanın İspanya'dan ABD'ye ve Yeni Zelanda'ya ulaşan uygulamalarından örnekler ile konuşmasını tamamladı.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın