YEM Yayın'ın Yenileri; Grafik Tasarımcı Gözüyle 'Kitap' ve 'Mekân'

mimarizm.com / 12 Nisan 2013

YEM Yayın'ın yeni kitapları 'Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Kitap' ve 'Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Mekân'da, görsel iletişim aracı olarak kullanılan, biçimlendirilen 'kitap' ve 'mekân' kavramları, tasarımdan yola çıkılarak derinlemesine irdeleniyor. Grafik tasarımcı Melike Taşçıoğlu tarafından kaleme alınan ve tasarlanan kitaplar raflardaki yerini aldı...



Kitap hakkında bir kitap; kitabın kitabı...

Kitap elle tutulan, gözle görülen, taşınabilen, sahip olunabilen, bir "dış"ı ve "iç"i olan, açılabilen ve kapanabilen bir nesnedir. Dışı (genellikle) kalındır, serttir; tıpkı bir kaplumbağa gibi içindekini sert kabuğuyla korur. İçi sayfalardan oluşur, sayfalar zaman ve bedenle birleşerek etkileşimli sıralı anlatım olanakları sunar. Taşıdıklarını aktarmanın deneme-yanılmalarıyla biçimlenen kitap formu, "kil tabletler"den "elektronik tabletler"e evrilen bir dönüşüm süreci yaşamıştır. Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Kitap, bu süreci ortaya koymasının yanı sıra, eski yüklerinden arınıp yeni üretim biçimlerinden de yararlanarak özgürleştiği günümüzde, kitaba eleştirel bir bakış açısı ve yaratıcı bir yapıcılıkla yaklaşıyor, kitabın görsel iletişimde gelebileceği noktaları sorguluyor.

Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Kitap, tanımından tarihçesine, anatomisinden çoğaltılabilir bir sanat eseri oluşuna, üretim biçimlerinden bağımsız düşünülemeyecek üçboyutlu bir tasarım nesnesi olmasından kullanıcısıyla karşılıklı etkileşimine uzanan çok geniş bir biçimde "kitap"ı anlatıyor.

Bu kitapta "kitap", kavram ve bir nesne olarak;
- Yazının bulunuşundan kil tabletlere ve parşömenlere işlenmesine, kitabın kodeks formunu alarak endüstriyel yöntemlerle basılmasından günümüzün elektronik tabletlerine dönüşmesine uzanan tarihsel süreç;
- Kitabın fiziksel organları olan cilt, kapak, iç sayfa, kağıt, tipografi vb.nin teknikleri;
- Okuyucunun "kullanıcı" olarak tanımlanmasını öngören etkileşime açık bir iletişim aracı oluşu
ayrıntılı olarak, bir akademisyen titizliği ve bir grafik tasarımcı yaratıcılığıyla harmanlanarak aktarılıyor.
 
Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Kitap
Melike Taşçıoğlu

YEM Yayın
1. Baskı
Nisan 2013
16 x 23 cm
188 sayfa
Ciltli, mukavva kapak
200'e yakın renkli fotoğraf ve gravür

Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Kitap'ı satın almak için tıklayınız.


Görsel iletişimde "mekân-grafik tasarım"  birlikteliğine özgün bir bakış

Grafik tasarım, doğasında barındırdığı disiplinleri bir araya getiren yapısıyla, görsel iletişime olan gereksinimin artmasına ve buna yönelik teknolojilerin gelişmesine paralel olarak dallanmış ve yepyeni açılımlara temel oluşturmuştur. Mekân ve grafik tasarım ilişkisi de bu oluşumlardan biridir. Bu iki alanın, mekân ve görsel iletişimin birlikteliğinin insanlık tarihinin başlangıcına dayanması, konunun kapsamlı olarak araştırılmasını; antropolojik, sosyolojik, psikolojik ve mimariye dayalı incelemeleri zorunlu kılar. Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Mekân bütün bu alanların görsel iletişimde oluşturduğu ortak zemini grafik dil üzerinden sorguluyor; tasarımın yaratıcı ve farklılaştırıcı rolünü, mekân çatısı altında, grafik tasarımcı gözüyle ortaya koyuyor.

Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Mekân, insanın, ilk mekânı olan mağaralarda bıraktığı izlerden başlayarak zaman içerisinde mimari yapıların cephelerinde, günümüzün mağaza vitrinlerinde, sergilerde vb. hayat bulan, kimi zaman da onlara hayat veren grafik tasarımın mekân ile kurduğu ilişki ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Mekân ve grafik tasarım birlikteliği;
- Bulunulan mekânda iz bırakma güdüsüyle başlayan ve mağaralardan mağazalara uzanan tarihsel süreç;
- Var oluş amacından mimarinin mekâna kimlik vermesine, tanımından yapısal öğelerine kadar mekân kavramı;
- Mekânın bir iletişim mesajına uyarlanmasından resim, heykel, enstalasyon gibi görsel sanatlara bir zemin oluşturmasına;
- Görsel iletişimdeki yeni oluşumlardan mekândaki grafik deney ve deneyimlere yönelik izlenimlere;
- En son noktada da grafik tasarımın mekânı sahiplenmesine uzanan çok boyutlu ilişki açılarından ayrıntılı olarak aktarılıyor. 

Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Mekân
Melike Taşçıoğlu

YEM Yayın
1. Baskı
Nisan 2013
16x23 cm
184 sayfa
Ciltli, mukavva kapak
200'e yakın renkli fotoğraf

Bir Görsel İletişim Platformu Olarak Mekân'ı satın almak için tıklayınız.


Yazar hakkında
Melike Taşçıoğlu 1979'da Ankara'da doğdu. 1997 yılında başladığı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'ndeki öğreniminin ardından, San Diego State Üniversitesi'nde öğrenim gördü ve "Art of the Book" dersi kapsamında Michele Burgess ile kitap sanatı ve tasarımı üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. 2005 yılında Anadolu Üniversitesi'nde tamamladığı "Sanatçı Kitaplarında Grafik Tasarımın Rolü ve Çağdaş Kitap Tasarımında Yeni Anlatım Biçimleri" tezi ile yüksek lisans mezuniyetinin ardından, değişim programı ile Köln Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına başladı. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde "Mekânda Grafik ‹zlenimler" adlı tezi ile Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. Ulusal ve uluslararası konferans ve sempozyumlara konuşmacı olarak katıldı, çalıştaylar gerçekleştirdi, makale ve bildirileri çeşitli yayınlarda yer aldı. Grafik tasarım ve baskı-resim alanlarında yaptığı çalışmalarıyla ödüller kazandı, pek çok ulusal ve uluslararası jürili ve karma sergide yer aldı, yurtiçinde ve yurtdışında 6 kişisel sergi açtı. 2002'den bu yana Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde görev yapan Taşçıoğlu, baskı-resim, çevresel grafik tasarım, kurum kimliği tasarımı ve illüstrasyona yönelik lisans ve lisansüstü dersler vermektedir.


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :