Ziraat Bankası Cağaloğlu Hizmet Binası Yakup Hazan Tarafından Müzeleştiriliyor
mimarizm.com
/ 08 Haziran 2012
Sorunlar
Eklerle genişleyen yapı topluluğunda eklerin bir araya gelmesinden kaynaklanan yapısal ve işlevsel problemler kendiliğinden oluşmuştur. Selamlık olarak değerlendirilen eklenti Bodrum+ Zemin+ 2 katlıdır. Bu yapının özellikle bodrum katının kasa dairesi olarak kullanılması sonucu bodrum kattaki taşıyıcı duvarların zarar görmesine neden olmuştur. Yeni duvarların eklenmesi sonucu bodrum katın özgün plan şeması tamamen değişmiştir.
Alt zemin kat planı
Zemin katın genişletilerek eklentilerle birlikte kullanılması sonucunda Selamlık olarak adlandırdığımız eklentinin kuzey doğu duvarı kaldırılmıştır.
Birinci katta kuzeybatı odaları birleştirilmiş ve tavanına alçı panellerle ilaveler yapılmıştır.
Gümüşhaneli Sokağa bakan eklenti parçasının yol düzenlemesi sonucu büyük bir kısmının yıkılıp yok olduğu gözlenmektedir. Yıkılan boşluklar yeni ilave ile bölünmüştür. Bu eklenti parçası Bodrum+ Zemin olmak üzere iki katlıdır. Diğer ilave parçalarla birlikte kullanılabilmesi için yeni duvar ilaveleri ya da özgün duvarlarda açıldığı gözlenmektedir.
Eklentilerden oluşan tarihi yapının güneydoğu yönünde ve yukarıda bahsedilen iki eklenti parçasını birbirine bağlayan ayrı bir dönem ekinden bahsedebiliriz. Bu eklenti parçası da Bodrum+ Zemin olmak üzere iki katlıdır. Bodrum kata çeşitli duvarlar ve kolonlar ilave edilmiştir. Bodrumda özgün duvarların izlerine rastlanmaktadır. Bu eklenti parçasının zemin katı tamamen değişmiştir. Kuzeybatı cephesinin bütün duvarları kaldırılmış ve zemin katta bu eklentiyi ilk bakışta anlamakta zorluk çekilmektedir. Zemin katın tek bir giriş holü olarak kullanılması sonucu bu parça özgün durumunu koruyamamıştır.
Üst zemin kat planı
Son dönem eklerin özellikleri yoktur. Üç parçadan oluştuğu tahmin edilen yapı topluluğunu birbirine bağlamak için, odaları bölmek için yapılan son dönem ilavelerinin tarihi değerleri tartışmaya açıktır.
Yapı grubunun tamamında sonradan ilave edilen ısıtma sisteminin yapıya oldukça zarar verdiği gözlenmektedir.
Zemin kat döşemelerinde karo mozaik ve traverten kullanımından dolayı kot farklılıkları oluşmuştur. Ayrıca bilgisayar sistemi için yer yer gerçekleştirilen yükseltilmiş döşemeler zemin kat kullanımını sınırlamaktadır.
Bodrum katlarda yerden yükselen nem problemi de gözlenmektedir. Yapının içinde sonradan planlanmadan yapılan makine ve elektrik tesisatı tarihi esere fiziksel olarak zara verdiği gibi tarihi özelliklerinin okunmasında da problemler yaratmaktadır.
Yapının cephesinde rasgele duran kablolar, pencerelere yapılan müdahaleler ve bakımsızlıktan kaynaklanan problemler gözlenmektedir. Özellikle son dönem ilavelerinin olduğu Gümüşhaneli Sokak cephesi yapısal olarak ele alınmalıdır.
Cepheye çıkarılan bacalar, girişin önündeki tesisat cihazları yeniden ele alınmalıdır.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın