"Domestik alana ait güç ve gösteriş" nesneleri olan mobilyaları, nev-i şahıslarına münhasır birer anıt-kişiye çeviren "5 Kişilik Bufet" sergisi, İş Dışı'nın ilk konuklarından Deniz Gül'ü ikinci kez sayfalarımıza konuk etmemize vesile oldu.
İş Dışı'nın ilk konukları arasında yer alan genç sanatçı Deniz Gül'ü güzel bir vesile ile tekrar sayfalarımızda ağırlıyoruz. İlk kişisel sergisi "5 Kişilik Bufet"i ARTER 'de sanat severlerin beğenisine sunan Gül, çok etaplı bir proje olarak nitelediği "5 Kişilik Bufet" ile ilgili sorularımızı, konuk sanatçı programı kapsamında ziyaret ettiği Viyana'dan yanıtladı.
Türkiye'nin doğudaki komşuları Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve İran'a yapılan gezileri içeren bir sanatçı programının ardından, belleğinde yer eden sesleri bir kenarda zulalamaya başlayan Deniz Gül, iki senelik bir çalışmanın sonucunda "5 Kişilik Bufet" adlı şiirsel piyesini ortaya çıkarıyor. Adının afişe ettiği üzere 5 kişilik bir karakter kadrosuna sahip olan eser, "domestik alana ait güç ve gösteriş" nesneleri olan mobilyaları, nev-i şahıslarına münhasır birer anıt-kişiye çeviriyor. Tam olarak bir insan vücudunu içine alabilecek hacme sahip bu "gül rengi üniformalı" ve "süt kokulu" mobilyalar, doğrusal bir nizamda arz-ı endam ediyorlar izleyicinin karşısında. Etraflarını rahatça tavaf edip enine boyuna süzebiliyor, içlerine girip o çocuksu saklanma hissini tekrar deneyimleyebiliyoruz. Ama "ev hali"nden dışarı çıkıp kendi iktidarlarını elde etmiş bu beş kişilik klostrofobiyi daha da tetikleyebiliyor bir yandan.
Küratör Emre Baykal'ın, sergiye paralel olarak hazırlanan kitap için kaleme aldığı "Süt Beyazı, Gül Ağacı" metninin ardından, Deniz Gül'ün özgün şiirsel piyesi "5 Kişilik Bufet"i baştan sona okuyup sergiyi alıcı gözle gezince, giriş yazısı da böyle yoğun oluyor...
ARTER'de 21 Ağustos 2011 tarihine kadar açık kalacak olan sergiye yolunuz düşmeden önce, Deniz Gül'ün gurbet ellerde vakit ayırıp içtenlikle yanıtladığı Mimarizm sorularına göz atmanız tavsiye olunur...