Avanos 5D (Beş Duvar Arası)

Amber EROYAN / 01 Aralık 2010
Avanos 5D

Yerel malzemeler ile geleneksel taş işçiliğinin kullanılması tercih edilen projenin uygulama süresi, arzu edilen işçilik kalitesinin elde edilmesi gibi sebeplerden 2 yılı buluyor. Önen, bu süreci şöyle aktarıyor:

"Deprem yönetmelikleri, statik hesaplar ve ekonomik fizibilite gerekçeleri ile, geleneksel yığma taş duvar ile inşa biçimi proje genelinde uygulanamadı. Taşıyıcı duvarlar betonarme perde sistemi ile yapıldı. Kolon kiriş sistemini belirleyen akslar 4m x 6m olarak belirlendi. Yapı maliyetlerini yükseltmesine ve belediye tarafından dış cephelerde zorunlu tutulan taş kaplama normuna çok sıcak bakılmamasına karşın, tasarımda devamlılık ve bütünlük amacı ile duvarların hem dışı hem içinin yöre taşı kaplanması uygulaması gerçekleşti.

5 ‘taş' duvarda, 3 ayrı yöresel taş ocağından seçilen benzer volkanik taşlar, geleneksel taş işçiliğine uygun biçimde, farklılaşarak tekrar eden renk, oran ve ölçülerde kullanıldı.

Yerel mimarinin bir yorumu olarak, dikey dolaşım elemanı olan merdivenler, çatı ışıklıkları ile aydınlanan iç avlular etrafındaki taş duvarlar üzerinde yer aldı. Bu şekilde iç mekanlara gün ışığı sağlandı. İmar yönetmelikleri ve arsanın dar uzun konumu, yapıda açık avlular oluşturulmasına imkan vermediği için iç avlular yaratıldı.

Taş duvarlar yer yer hacimleştirilerek, bazı bölümlerine mutfak, tuvalet, duş ve havalandırma, asansör boşlukları gibi servisler yerleştirildi. Çatı parapetlerinde ve ıslak hacimlerde taşın emiciliğini azaltmak amacı ile taşı rengini bozmadan koruyacak bir membran sıvı uygulaması yapıldı. Tüm taş yüzeylere yöresel yapı sisteminde kullanılan taraklama ve taş tozundan derz uygulandı.

Kalıp işçiliğinin kalitesi çok kötü çıktığı için beton duvarlar olduğu gibi kullanılamadı. Üzerlerine kaba sıva yapıldı ve maliyeti düşük ince bir koruyucu epoksi sürüldü.

Özellikle çok sıcak ve güneşli geçen yaz ikliminde, güneş ışınlarının binaya kotrollü biçimde süzülerek girmesini sağlayan cam cepheler üzerindeki güneş kırıcılar ve taş duvar sistemindeki küçük açıklıklar oluşturuldu. Duvarların açıklık bulunan kısımları, inşaat sahasında taş ustaları ile birlikte geliştirilen bir teknikle örüldü. Oluşturulan bu nişlerin ve cephedeki yatay elemanların sergileme için de kullanılabilmesi amaçlandı.

Yapının taş olmayan cephelerinde yer yer cephe elemanı, yer yer güneş kırıcı ve yer yer balkon ve çatı korkuluğu olarak tekrar eden yatay elemanlar ve doğramalar, ahşap olarak projelendirildi. Ancak maliyetli bulunarak alüminyum malzeme ile uygulandı. Cephelerde kontrast oluşturan bir taş-alüminyum, masif geçirgen ilişkisi kuruldu. Taş duvarlardaki açıklıklar ve yatay hatlar halinde kullanılan cephe elemanları ile dış cephede ışık-gölge oyunları oluştu.

Her 5 ünitenin çatı katı üzerinde yükselen bacaları, doğal birer havalandırma şaftı olarak işlevlendi. Ayrıca, ‘doğal' ve ‘yapılı' bağının güçlendirilmesi ümidiyle yapının çatı bahçelerine, çevresine, rampalarına ve merdivenlerine, yöre iklimine uygun sarmaşık, bitki ve ağaçlar ekildi.

Malzeme ve detay çeşitliliğine getirilen kısıtlamalarla sade bir mimari amaçlandı. Kullanıcı belirsizliğinin etkisi ile bazı iç mekan elemanları tamamlanmadı.

Küçük yerleşimlerdeki inşaat olanaklarının zorluklarını yaşayan projenin inşaatının tamamlanması 2 yılı aştı. Şantiye yönetimi, işçilik kalitesi, malzeme tedariki ve projenin kontrolü pürüzlü konulardı."


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :