İlk yapısı olan Ekinciler Binası'nı Boran Ekinci şu sözlerle anlatıyor:
"Ekinciler binası meslek yaşamımızda bize verilen ilk fırsattı diyebiliriz. Önce bir fikir projesi sunduk ve bu beğenildi. İşin enteresan tarafı bu bina ilk önce 3 daha sonra 5 en son 8 katlı olarak tasarlandı; inşaatın ortasında ise heliport ekleme düşüncesi gelişti.
Bu yapı daha sonra yapacağımız başka ofis yapıları için referans oluşturmuştur. Finansbank İzmir Bölge Müdürlüğü ve Şarkhalı yapılarının gerçekleşmesinde daha önce bu yapıyı bitirmiş olmanın önemli etkisi vardır. Aslında taban alanı 200 m2, üst katları da 300 m2 olan bu yapı olduğundan büyük görünmektedir. Tasarımında alan kullanımında verimli ve rasyonel yaklaşımlar izlenmiştir.Bu bina bir nevi ilk göz ağrımız olduğundan dolayı bizim için ayrı bir yeri vardır. "
Mimarlık Tasarım ve Teknoloji Dergisi Archi Scope'un 1998 Eylül tarihli ilk sayısında Bukle Aydın'ın Ekinciler Binası hakkında kaleme aldığı yazı ise şöyle:
"Fatih köprüsünün Anadolu çıkışında bir iş merkezi olarak oluşmakta olan Kavacık'ta Ekinciler Genel Müdürlük Yapısı, çarpıcı modernist çizgileri ile ilk göze çarpan bina oluyor. Çeşitli gelir gruplarına konut alternatifleri sağlamanın yanısıra ağırlıklı olarak endüstri ve yönetim yapıları konularında faaliyet gösteren bir inşaat firması olan "Ekinciler ve Ortakları"nın, ofis gereksinimini karşılamak üzere yaptırdıkları binada yönetim kurulu, genel müdürlük, idari ve teknik servis birimlerine ait katlar bulunuyor.
Giriş holü ve onunla bütünleşen konferans salonu ile fuayesinin bulunduğu kavisli, döşemeli asma kat ve en üstteki iki katı birleştiren yönetim kurulu başkanı ofisi, yapının en ilgi çekici mekanlarından. Bu katlar büyük pencereler ile dış cephede de vurgulanmış. İç mekanların etkisini belirleyen aydınlık, dolaşım alanları dahil olmak üzere tüm mekanların gün ışığı ve hava ile direkt ilişki kurması ile sağlanmış. Yapının etkili bir doğal aydınlatma sağlayan ölçülü saydamlığı yanısıra ofislerin dolaşım alanına bakan cephelerinin cam olması da bu aydınlığa katkıda bulunuyor. Arsanın görece küçük ve trapezoid biçimli olmasından da etkilenen karmaşık plan geometrisi, yapının üst katlarında 100 m²'lik büyüme sağlamaktan başka oluşan bu dar ‘blok'un iki ucunda üç yönden ışık alan zengin mekanlar yaratmış.
Detay tasarımı açısından ileri bir "minimalist" olan Boran Ekinci'nin mimari tasarım yaklaşımında mekan zenginliği, mekanı oluşturan elemanların geometrilerinin biraraya geliş biçimlerinde aranıyor. Yapının herhangi bir noktasında süsleme olarak yorumlanabilecek hiçbir öge bulunmuyor. Adolf Loos'un "süsleme suçtur" önermesi Ekinciler yapısında iyi bir uygulama alanı bulmuş görünüyor. İç mekanlarda ahşap gibi doğal malzeme kullanımından özellikle kaçınılmış. İç-dış sürekliliğini sağlayan alüminyum ve cam, kauçuk yer kaplamaları, açık renkli laminat bölme duvarları ve mobilyalarla tamamlanıyor. Yapıda lüksten kaçınılarak bütçe, uzun ömürlü ve kaliteli malzeme kullanımına aktarılmış.
İnşaat süresince mimarın hep devrede kalması ve dolayısıyla proje çalışmalarının da bir yandan devam etmesi, revizyon çizimleri hazırlanmasıyla bir çok konuda uygulayıcı firmalarla bir çok konuda ortak detay geliştirme olanağı doğmasına neden olmuş. Özellikle cephe kaplaması, denizlikler, kapılar ve metal asma tavanlar gibi konularda, bu yapı uçun tasarlanmış ancak başka yapılar için de geçerli olabilecek detaylar geliştirilmiş. Yapının alüminyum kaplama dış cephesinin dışında kalan giriş katı ve teras kat dış duvarlarını kaplayan taşlar özel olarak Diyarbakır'dan getirtilmiş.
Yapıda merkezi ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri kullanılmakta. Katlarda "fan coil"ler ile ısıtma sağlanıyor. Personel giriş çıkışlarının bilgisayar kontrolünde yapıldığı, güvenlik, kapalı devre tv, yangın alarm sistemleri, akıllı telefon santrali gibi gelişmiş teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılmış."
Proje Künyesi:
Lokasyon: Kavacık, İstanbul
İşveren: Ekinciler ve Ortaklar İnşaat. Tic. Ltd. Şti.
Mimari proje ekibi: Gamze Demiröz, Pınar Demirli Öner
İç tasarım: Boran Ekinci Mimarlık
Statik proje: Ural Mühendislik
Mekanik tesisat projesi: Beşeli Mühendislik
Elektrik tesisat projesi: Akay Mühendislik
Tasarım tarihi: 1995 – 1998
Yapım tarihi: 1996-1998
Yüklenici: Ekinciler İnşaat Ltd.
Taş kaplamalar: Doğusan İnşaat
Peyzaj: Forrest
Metal işleri: Döker, Bekpınar, Kerem Makine
Metal asma tavan: İstanbul Delta
Arsa yüzölçümü: 780 m²
Toplam inşaat alanı: 2500 m²