Finansbank İzmir Bölge Müdürlük Binası

02 Temmuz 2010
Finansbank İzmir Bölge Müdürlük Binası

Yapımcı: Uzunel Yapı-Yıltur Mimarlık
Arsa Alanı: 600 m²
İnşaat alanı: 3800 m²
Ana işlev: Banka Bölge Müdürlük Binası
Ana strüktür:  B.A.K
Projelendirme tarihi: 2000
İnşaat süresi: 3 yıl

İlk Yapı'nın bu ayki konuğu Finansbank İzmir Bölge Müdürlük Binası ile Sibel Dalokay Bozer. Projeyi Boran Ekinci ile birlikte gerçekleştiren Dalokay Bozer, "İlk yapım olduğu için,  benim için mimar olarak tasarladığımızın, diğer yapı disiplinleriyle entegrasyonunu tecrübe edindiğim, öğretici bir süreçti." diye konuşuyor.

Dalokay Bozer, süreç hakkında özetle şunları anlatıyor:

"Bu sürece yakın dostum ve projedeki mimar ortağım Boran Ekinci'nin de katkısı büyüktür.
Yapım aşamasında, binanın cephesinin, sonradan eklenen atm hariç,  mimari detaylara sadık kalınarak gerçekleştirildiğini söyleyebilirim. Ancak iç mekanlar ve bunların kalitesi 2000 yılı mali krizinden hayli etkilendi.

Yapıyı çok yakın bir zaman önce gördüm; gerek bitişik düzende verilen cephe kararları, gerekse da mimari dili ve kullanılan malzemeler açısından yapıyı hala tutarlı buluyorum ve Boran'la beraber iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum."

Projenin açıklama notu şöyle:

"Yapı, Finansbank A.Ş.nin  banka şube ve diğer yatırım gruplarının tek bir merkezde konumlandırılması amacı ile bölge müdürlük binası olarak inşa edilmiştir.

Yapı, kent merkezinin sürekli dokusunda, orta yükseklikte caddeye paralel bitişik nizam bir parselde konumlanmıştır.

Bina programı:

Bodrum: Garaj. Giriş ve asma kat: Banka şube müşteri hizmetleri. Ara katlarda ortak grupların ofis işlevlerini, en üst kat ise çok amaçlı yemekhane ve seminer mekanlarını içermektedir.
Bina kütlesi; parselin imar gereği olarak bodrum, girilş ve asma katı kapsayan kotta parsel sınırının tümünü kaplar.

Üst ofis katları, binanın kilise avlusu ile ortak arka cephesinde, geri çekilerek yükseltilmiş alt kütleye oturur.

Avlu teras olarak kazanılan açık mekânda ayni zamanda havalandırma dış üniteleri yer alır.
Plan kurgusu, iki tarafı yan binalara dayanmış sağır yüzeylere servis, merdiven, asansör ve kapalı ofis mekânlarını yerleştirerek, arada açık ofis düzeninde tek bir hacim oluşturmayı hedeflemiştir.
Ayni kurgu üçüncü boyutta, ana iki cepheye yansımış ve teras katı çatı kotunda geçen geniş bir kirişle bağlanarak -asansörleri içerdiği yönde daha geniş olmak üzere- bir çerçeve olarak tanımlanmış.(arredemento mimarlık/N.Erkal, 2003)

Cephe ve mimari ifade işleve paralel, sade ve yalın anlayışla biçimlenmiş, estetik ve teknik çözümler bir arada ele alınarak detaylar üretilmiştir.

Taş kaplama çerçeve boyunca, yapıyı oluşturan üç farklı program dışarıya yansıtılmış: Giriş ve asma katın yüksekliği boyunca düz camdan oluşan bir cephe; çıkma hattını kullanarak ofis katları boyunca dışarı taşan ve yatay çizgilerle bölünmüş, yeşil camlarla kaplı giydirme cephe; ve çerçevenin altında boşaltılarak geri çekilmiş yemekhane terası (arredemento mimarlık, N Erkal, 2003)

Giriş mekânı, asma katın geri çekilmesiyle oluşan iki kat yüksekliğinde, sürekli kent kullanımına açık prestijli bir iç avlu/mekân olarak tasarlanmıştır.

Bu mekan ayni zamanda, kontrollü olarak diğer ofis katlarına bağlantı veren asansör ve merdiven holünde geçiş sağlamaktadır.

Projede, bankanın belirlenmiş şube konseptinde yer alan cephe kurgusunun(veya imajının), yapının saydam ön cephesinden görsel olarak algılanması ve atm servisinin bu geniş holde çözümlenmesi amaçlanmıştır.

Not: Ancak inşa sonrası atm kutusu dış cepheye takılmış, bu değişim projenin modern kentte banka kullanımına getirdiği mekansal bir çözümü devre dışı bırakmıştır."


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :