ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü

E. Seda Kayım / 07 Aralık 2007
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü - Yönetim, BİM ve Kütüphane Binaları

Mimari Tasarım (Yarışma, 2003) : Tülin Hadi, Cem İlhan, Zeynep Ataş

Mimari Uygulama Projesi (2004) : Tülin Hadi, Cem İlhan (TECE Mimarlık) Atelier-M, KKTC

Statik - Mühendislik Projeleri : YBT (Yusuf B. Tımbır)

Makina Mühendisliği Projesi : Yunus Terlik (KKTC)

Elektrik Mühendisliği Projesi : Osman Eminel (KKTC)

Uygulama : Hasan Şakir Ltd. (KKTC)

Müşavirlik : EBİ A.Ş.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin Kuzey Kıbrıs'ta açtığı kampüsün projelendirilmesi için açılan yarışmayı kazanan Tülin Hadi ve Cem İlhan ikilisi, aynı sene -bu kaliteli projenin de sayesinde- AMV Genç Mimar Ödülü'nün de sahibi olmuşlardı. TeCe Mimarlık olarak projelendirdikleri ve uyguladıkları ilk yapı Odtü KKTC Kampüsü yönetim, bilgi işlem merkezi ve kütüphane binaları, 2006 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Çevresel verilerin doğrudan takip edildiği, içine kapanık ve yoğun bir yapılaşmayla tasarlanan binalar, konumları ve ilişkileri itibariyle hassas bir yaklaşımla tasarlanmış. Hadi ve İlhan'ın bu ödüllü projesi, güneş, gölge, hava, yeşil doku ve suyun özenli seçimleriyle keyifli bir öğrenim ve rekreasyon ortamının parçası olmak üzere biçimlendirilmiş.

Cem İlhan, projeyi kurguladıkları kriterleri ve yapının çevre ile olan ilişkisini tarifliyor:

"Kıbrıs adası tarih boyunca sahip olduğu stratejik konumunu bugün de sürdürüyor. Üstelik tartışmalı durumu ile bölgenin değil dünyanın da gündeminde kalabilmiş bir yer Kıbrıs. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüs yerleşimi gerek projenin elde ediliş biçimi, gerekse adada konumlandığı yerin seçilişiyle de ayrıcalıklı olmuş bir projedir. Ana plan kararları kolayca kavranabilir ve aşina olduğumuz bir yaklaşım çerçevesinde alınmıştır. Üniversite, yerleşim formatı olarak kendi içine kapanık, sınırları tarifli kompakt bir anlayışa göre kurgulanmıştır. Bu da oldukça anlaşılabilir bir durumdur aslında. Çünkü kampüs adanın merkezi olan Lefkoşa'dan bir saat kadar uzakta, Güzelyurt bölgesinde konumlanıyor. Tam güney kesimi ile sınır olan noktaya isabet ediyor (ya da ettirilmiş!?).

"Projenin kalbi olan meydanın kuzeyinde yer alan ve onu tanımlayan rektörlük, bilgi işlem ve kütüphane yapıları ulusal bir yarışma sonucunda 80 proje arasında birinci seçilerek uygulanmıştır."

Konumdan Türeyen Mimarlık

"Kıbrıs'ın coğrafi konumu mimarlığa zengin bir kaynak sunar. Güneş ve topografya, yapıların şekillenmesini yönlendirecek kadar güçlü verilerdir Kıbrıs'ta. Rektörlük, bilgi işlem ve kütüphane blokları ve bunların arasında kalan mekânlar yaşantının dış mekânda kurgulanmasına olanak verirler. Yapılar grubunu kuzeydeki ova ya paralel uzanan monolitik kütle ve onun gerisinde açılanmış bir biçimde konumlanan kütüphane bloğu tanımlar. "Lineer" kütle, orta noktada kesintiye uğrayarak meydanın ovaya doğru açılmasına olanak sağlar. Büyük bir örtü bu noktanın sürekli gölge altında kalmasını sağlayarak burada bir buluşma mekânı oluşturur. Meydandan gelen promenad aksı sürdürülerek kuzeydeki falezde son bulur. Burada yer alan 'Kuzey Locası' ovanın engin derinliğinin en etkili şekilde algılandığı bir nefes alma noktasıdır.

"Rektörlük ve bilgi işlem binaları güney yönüne bakan sağır cepheleri ile meydanı tanımlarken, diğer yönde, yani kuzeyde saydamlaşarak çalışma ve büro mekânlarının ovaya açılmasına imkan verir. Geride yer alan kütüphane yapısı büyük bir iç boşluk çevresinde tasarlanmış okuma ve çalışma mekânları ile öğrencilerin konsantre olabilecekleri bir ortam yaratır. Binanın güneşe doğrudan maruz kalan kabuğu, ışık bacaları ve güneş kırıcılı cepheleri ile ışığın konrollü bir şekilde iç mekâna nüfuz etmesini sağlar.

"Kütüphane binası, gerisindeki kafe ve bilgi işlem binaları aralarında gölgeli köşe ve sokaklar oluşturacak şekilde konumlandırılmıştır."


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :