Karanlık Oda

Fotoğraf : Sahir Uğur Eren

Sahir Uğur Eren, İstanbul'daki cami kubbelerinden tipolojik bir seri oluşturmak amacıyla belgelediği karelerle Karanlık Oda'da... Marmara Üniversitesi GSF Fotoğraf bölümündeki 'Belgesel Fotoğraf' dersi kapsamında, 2014 baharında İstanbul'un farklı ilçelerindeki camileri kadrajına alan Sahir Uğur Eren, "Projenin amacı başta İstanbul'daki camileri belgelemek olsa da tipolojik bir seri oluşturmak adına kubbeleri fotoğraflamaya yöneldim." diyor. Birçok farklı forma, süslemeye ve avizeye sahip camilerde çalışan Eren, estetik kareler yakalamanın ötesinde, bazı camilerde bakımsızlıktan ya da yanlış restorasyondan kaynaklanan sorunları da belgelemiş. İzin konusunu nasıl çözdüğünü sorduğumuz Eren, "İlk zamanlarda çalışmayı düşündüğüm ilçelerin müftülüklerinden izin almayı denedim fakat tam olarak bir muhatap bulamadığım için namaz vakitleri sonrasında cami görevlisinden izin alarak çalışmamı yaptım. Turistik bölgelerdeki camileri fotoğraflamakta hiç zorluk çekmedim fakat bazı ilçelerde camilerin ana kısımları vakit namazları haricinde kilitli tutulduğundan izin konusunda sıkıntılar yaşadığım oldu." şeklinde yanıt veriyor. Proje şu an için sadece İstanbul'daki camileri kapsasa da sanatçı, ilerleyen zamanlarda çevre şehirleri de çalışmak istediğini ekliyor.

Fotoğraf : Ayça Taylan

1800’lerin başında küçük bir balıkçı köyüyken, şimdi Asya’nın en önemli finans ve ticaret merkezlerinden biri olan; 57. katındaki panoramik havuzuyla gemiye benzetilen bir otelin şehrin sembolü olduğu; ekvatoral tropik iklimin ve bu iklimin fışkırttığı yeşilin başınızı döndürdüğü nemli ve sıcak havaya dayanabilmek için istisnasız her kapalı mekanda klimaların tam kapasite çalıştığı; 200 yıl önce varolan mevcut bitki örtüsünün yüzde 85’inin yok edildiği, kalan yüzde 15’lik kısmın bile ağzınızı açık bırakmaya yettiği; yeşilden boşalan yere, ölçek bakımından ezici gökdelenlerin, konutların, dünyanın en büyük kapalı botanik bahçelerinin geldiği; yağmur ormanlarının simüle ve aynı zamanda ‘inşa’ edildiği; bunların ışıklarının gece vakti sizi gerçeklik sorgulamasına götürdüğü ve bilim-kurgu filmindeymiş gibi hissettirdiği; geçmişte sömürge olma durumunun yansıması olarak herkesin İngilizce konuştuğu; Çinli, Hintli, Malezyalıların yanı sıra, hatrı sayılır miktarda ‘expat’ların yaşadığı; bir zamanlar esen kolonyal havanın yerini, pahalı yaşam koşullarında bile herkesin konut, iş, sağlık ve ulaşım hizmetlerinden eşit şekilde faydalanabildiği; refah düzeyi yüksek, fütüristik bir ülke-şehir-devlet; coğrafi olarak ise bir küçük ada Singapur…

Fotoğraf : Mesut Tufan

Schattdecor'un Türkiye'nin önde gelen mobilya tasarımcılarını bir araya getirdiği, gelenekselleşme yolundaki tasarım buluşmalarının bu yılki durağı Şirince oldu. Bir zamanlar ismi 'Çirkince' olan Şirince, korumayı başardığı özgün dokusu ile son yılların popüler destinasyonlarından biri. Buluşmanın diğer durakları ise Meryem Ana Evi ve Efes'ti.

Yüksek ölçek farklılıkları içerisinde kaybolduğunuz, uzaktan ne kadar korkutucu olursa olsun "insan" kavramının her şeyden üstün olduğu 35 milyonluk dev bir metropol olan Tokyo gezegeninde 1 ay geçirmek...

Modern mimarlığın öncü ismi Le Corbusier'yi 50. ölüm yıldönümünde Marsilya Konut Birimi'nden karelerle anıyoruz...

Grafik tasarımcısı Mike Winkelmann, geçtiğimiz sekiz senenin her günü ayrı bir dijital illüstrasyon üretmiş. Cinema 4D, Octane Renderer, X-Particles, Zbrush gibi araçları kullanarak 3031 gün boyunca üretilmiş olan çizimler, figürler ve bilim-kurgu senaryoları hiper-realist bir sanat yaklaşımıyla sürreal bir dünya kurguluyor.

Gezgin yazarımız Ömer Kokal, savaşın karanlığına gömülen Suriye'nin eski günlerinden kareler paylaşıyor. Halep, Şam, Palmyra bir zamanlar işte böyleydi...

Fransız Rivierası'nın en güzel manzaralarından birine bakan tepede, Ortaçağ kalesi kalıntılarına, Fransız heykeltıraş Jean Philippe Richard'ın eseri olan "Yeryüzü tanrıçası" heykelleri eşlik ediyor.

Bu şehir daha ilk başta kurulurken ileriye dönük bir düşünce yapısı ile inşa edilmiş. E tabi Gaudi gibi ünlü bir mimara sahip olunca daha da çekici bir hal almış.

Algılayabilmek için boşluğa; boşluk için de kişinin yalnızlığa ihtiyacı var. Ben'lik ile kurulan saf ilişki aslında; duyumsa-ya-bilmenin nedeni...