Ana Mekan: Olimpiyat Stadyumu

07 Ekim 2011



Yapım çalışmalarına 2007 yılında başlanan olimpiyat stadyumu, Amerikan menşeli uluslararası mimarlık pratiği Populous ve artık Peter Cook'un Londra merkez yönetimini üstlendiği büyük ölçekli İngiliz mimarlık ofisi HOK tarafından tasarlandı. Yapım çalışmaları Mart ayında tamamlanan stadyum tasarlanırken, olimpiyat için yapılan birçok diğer yapı gibi sürdürülebilirlik ve ekolojik dengeyi koruma ilkeleri göz önüne alındı. Atletizm oyunlarının gerçekleştirileceği stadyum, aynı zamanda olimpiyat oyunlarının açılış ve kapanış törenlerine de ev sahipliği yapacak.

Londra Olimpiyat Komisyonu'nun iddiasına göre stadyum, bugüne dek inşa edilmiş stadyumlar arasında en sürdürülebilir olanı…

Stadyumun yapımında, kaynaklar giderek azaldığı için %75 daha az çelik kullanıldı. Ayrıca stadyumda düşük karbon miktarına sahip, endüstriyel artıklardan üretilen ve normalden %40 daha az karbon salınımı yaratan bir beton türü kullanıldı.

Stadyumun en üst halkası, artan gaz boruları kullanılarak inşa edildi. Bu da 2012 Londra Olimpiyatları'nın sürdürülebilirliği ne denli ciddiye aldığını gösteren görsel bir kanıt adeta.

Olimpiyat Parkı'nın kuzeyine yerleşen Olimpiyat stadyumu, üç tarafından çeşitli suyollarıyla çevreleniyor. Binaya 5 adet köprüyle ulaşılıyor.

Stadyum tamamlandığında 80.000 oturma kapasitesine sahip olacak. Bu sayının 25 bini alt sırada yer alan sabit oturma elemanlarından 55.000'i ise üst kısımlarda yer alan ve sökülüp kaldırılabilen, hafif metal ve beton oturma elemanlarından oluşuyor. Bu geçici elemanlar oyunlardan sonra kaldırılacak.

Stadyum içerisinde yer alan sporculara ait alanların içerisinde soyunma odaları, tıbbi yardım merkezleri ve 80 metre uzunluğunda bir ısınma pisti yer alıyor. İzleyicilere hizmet veren, yiyecek içecek servisi yapan veya çeşitli ürünler satan dükkanlardan oluşan alanlar stadyumun içerisinde değil, stadyumu dıştan saran bir platform şeklinde tasarlandı. Bu sayede stadyumun kendisi yüksek kapasitede seyirciyi kaldırabilecek esneklikte bir yapıya kavuşturulabildi. Stadyum tasalanırken mekanın, olimpiyat oyunları bittikten sonra da hem sportif hem de kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması arzu ediliyor.

Olimpiyat Stadyumu, Wembley ve Twickenham stadyumlarından sonra Britanya'nın en büyük stadyumu konumunda.



Tasarımın en önemli özellikleri;

- Kase görünümünde inşa edilen stadyumda sabit oturma elemanları mümkün olduğunca alçak bir platforma yerleştirildi. Böylece seyircilerin sahada yer alan oyunların daha fazla içerisinde olması amaçlandı.
- Çatı - stadyumun çevresini 28 m kalınlıkla dolaşan çatı izleyicilerin üçte birinin üzerini örtüyor
- Örtü – kumaş bir perde stadyumun çevresini dolaşarak izleyiciler için ikinci bir koruma sağlayacak
- Yeme içme ve alışveriş gibi hizmetler stadyumda ayrı birer strüktür olarak tasarlandı.


Londra'nın Olimpiyat Yapıları
Olimpiyatlar Sırasında Değerlendirilecek Yapılar/Mekanlar
Peki Ya Sonra?
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :