Kiril alfabesinin doğum yeri
18 Mart 2014
Kuzeyden gelen Slavlar, 6. yüzyıldan itibaren neredeyse tüm Balkanlara yayılmış. Önceleri konargöçer yaşayan bu barışsever halk, zaman geçtikçe savaşmaktan geri durmayan yerleşik bir halka dönüşmeye başlamış. Pagan inanışlarını 9. yüzyıla kadar koruyan Slavlar, bu yüzyılın ortalarından itibaren Hristiyanlık ile tanışmış. Yeni dini Slavlar arasında yaymak için görevlendirilen iki keşiş, işe, Slav diline uygun bir alfabe oluşturarak başlamış.
Bizans İmparatoru'nun emriyle Selanik'ten Ohri'ye gelen Aziz Kyrillos ve Aziz Methodios kardeşler, Yunan ve İbrani alfabesinden yararlanarak Kiril Alfabesi'ni meydana getirmişler.
Bugün Balkan ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna'da da bu alfabe kullanıyor. Ses bakımından oldukça zengin olan Slav dillerini karşılayabilmek için başlangıçta alfabede 43 harf kullanılmış. Zaman içinde her halk kendi ihtiyacına göre harfleri azaltma yoluna gitmiş. Günümüzde kullanılan Kiril Alfabesi, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte ortalama 30 harften oluşuyor.
İki kardeş Kiril Alfabesi'ni oluşturmak ve Slavlar arasında Hristiyanlığı yaymak için uzun yıllar Ohri'de yaşamış. Bu nedenle Ohri sadece Makedonlar için değil tüm Slavlar için kutsal bir yer. Bu kutsallığının yanında, manastır yaşamına uygun olan huzurlu ve bereketli doğası nedeniyle göl çevresine pek çok manastır inşa edilmiş.
Slavların dinsel ve kültürel gelişimine sağladıkları katkılardan ötürü "Slavların Havarileri" olarak anılan iki kardeş, Doğu Kilisesi tarafından aziz ilan edilmiş.
Ohri üzerine temel bilgiler...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın