Mimar Kemaleddin ve Vedat'ın anısı müzelerde yaşıyor
16 Eylül 2014
Kastamonu'da bulunan üç müze sayesinde kentin ilk çağlardan, günümüze kadar olan zengin tarihinde yolculuk yapma şansınız var.
Arkeoloji Müzesi, içindeki eserler kadar mimari olarak da görülmeye değer. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan yapı, 1917 yılında İttihat ve Terakki Kulübü iken 1921'de İstiklal Mahkemesi olarak kullanılmış. 1952 yılında müzeye dönüştürülen binada Helen, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli buluntular sergileniyor.
* Liva Paşa Konağı ise etnografya müzesi olarak düzenlenmiş. 1879 yılında inşa edilen üç katlı konağın giriş katında Kastamonu'ya ait eski fotoğraflar, orta katında geleneksel el zanaatlarını yansıtan bölümler, en üst katındaki odalarda ise konak yaşamını ve Türk geleneklerini anlatan canlandırmalar bulunuyor.
* Ulusal Mimari Akımı'nın kurucularından olan Mimar Vedat Tek tarafından 1902 yılında yapılan Hükümet Konağı'nın alt katında yer alan Kent Tarihi Müzesi ise ziyaretçilerine Kastamonu'nun son yüzyılını anlatıyor. 1904 yılına ait Anadolu'nun ilk el yapımı konsol piyanosu ve 1907 yılında Kastamonu Sanayi-i Nefise Mektebi'nde dokunan 40 metrekarelik halı müzenin en ilginç eserleri.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın