Mimarlık, şehircilik ve iç mimari konularında yurtiçi ve yurtdışında proje ve danışmanlık hizmeti veren Tabanlıoğlu Mimarlık, 1990 yılında Dr. Hayati Tabanlıoğlu ve Murat Tabanlıoğlu tarafından kurulmuş olsa da; şirket profilinde, geleneğin devamı olarak 1956-1990 ve 1990'dan günümüze uzanan bir tarihçe barındırıyor.
Türkiye'nin önemli devlet yapıları, ilk büyük modern kapalı alışveriş merkezi, marina gibi yapıların yer aldığı ilk dönem ve gerek devlet gerekse özel sektör için projelendirilen çağdaş mimari örneklerinin oluşturduğu ikinci dönem olarak ayrılan ofisin tarihçesindeki bir diğer önemli adım ise 1995 yılında Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nun ofise dahil olması. Bu ortaklıkla birlikte, Türkiye'nin ilk kurumsal tasarım ofisi olma yönünde ilerleyen Tabanlıoğlu Mimarlık, 1998 yılında ISO 9001 belgesi alarak kalite ve kurumsal organizasyonu şirketin ana politikaları olarak belirledi.
Bünyesindeki 55 mimar ve 15 idari personelle, BD World Architecture'ın 2005 yılının en iyi 200 listesinde 115. sırada yer alan Tabanlıoğlu Mimarlık'ın kurucularından 1960 doğumlu Murat Tabanlıoğlu, mimarlık disiplinini devletin simgesi yapılarda yücelten ve bu yolla Büyük Projeler Mimarı ünvanını alan Dr. Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu olmasının avantajını mesleğinde ‘tasarım yönetimi' bilgisiyle kaynaştırabilmiş bir mimar.
Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu olan Tabanlıoğlu çok sayıda üniversitede davetli öğretim görevlisi olarak çalıştı. Şirketin ‘dizayn yönetmeni' olan Murat Tabanlıoğlu aynı zamanda İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Birliği, Urban Land Institute ve Yapısal Çelik Derneği Üyesi.
Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. . Mimarlık mastırını Metropolitan Catalunya Politeknik Üniversitesi'nde yaptı. Büronun sosyal sorumluluk alanında söz sahibi olması adına önemli adımlar atan Melkan Tabanlıoğlu, İstanbul Modern'in de yönetim kurulu üyesi. Galataport, Doğan TV Center, İstanbul Modern gibi projelerde imzası bulunan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, İdari yönetmen olarak tüm şirket idaresi ve politikasından, iç mimari departmanından sorumlu olmasının yanısıra ofis içi diğer projelerin de danışmanlığını üstleniyor.
Şirket tarihçesi:
Kuruluşun ilk döneminde, 1956-1990, Dr. Hayati Tabanlıoğlu Türkiye'de önemli devlet yapılarını gerçekleştirdi. Bunlar arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi ( 1958-1970), İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (1956-1977), İstanbul Atatürk Havalimanı (1969-1984) ve ülkenin ilk alışveriş merkezi olan Galleria Alışveriş Merkezi (1986) gibi çeşitli öncü projeler sayılabilir.
İkinci dönemde firmanın faaliyet alanı ve portfolyosu zenginleşerek 1990 yılından itibaren danışmanlık, planlama, mimarlık, iç mimari ile mühendislik ve restorasyon gibi ilgili dallarının koordinasyonu konularında uluslararası hizmet sunmayı sürdürmektedir.
Yenilikçi bir anlayışla geliştirilen, İstanbul'da Carrefour City Park ve Metro Center gibi alışveriş merkezleri; İstanbul'un en yüksek binası olacak Levent Kule; CNN Turk ve Kanal D televizyonlarının yeraldığı Medya Merkezi ile yine Doğan Medya Grubu için inşa edilen baskı merkezleri ile ofis binaları; Galataport projesi ve bu projenin ilk tohumu olan Türkiye'nin ilk ve tek modern sanat müzesi İstanbul Modern; Türkiye'de Nova ve Tunaçelik fabrikaları; Kazakistan'ın gelişmekte olan başkenti Astana'da Palace of Peace, Expo Center, Stadyum ile Almaata'da Abbaya Ofis Kulesi; Amman'da Officers Tower; Dubrovnik'te Hotel Lixos Libertas; Bodrum'da Yarımada Spa Otel; İstanbul'da rezidans olarak Levent Loft ve karma yapılara ve açık alışveriş merkezlerine en gelişmiş örnek olarak Kanyon; Hannover'da en dikkati çeken tasarımlardan biri olan Expo 2000 Türkiye Pavyonu son dönem Tabanlıoğlu projelerinden başlıcalarıdır.
Tabanlıoğlu projeleri ulusal ve uluslar arası değerlendirmelerde ve yarışmalarda birçok ödüle değer bulunmuştur:
Bodrum Uluslararası Havalimani projesi ile 1998 yılında birincilik ödülü almış; Ankara Doğan Baskı Merkezi "Europe for Constructional Steelwork" (Avrupa Yapısal Çelik İşleri) kapsamında 2000 yılında Avrupa Komisyonu tarafından en iyi dört çelik yapıdan biri olarak seçilmiş; 2001'de İstanbul Belediyesi Ofis Binası için açılan yarışmada birinciliğe layık bulunmuş; Medya Town ile 2002'de Mimarlar Odası'nın Yapı Tasarım Ödülü'nü almış; 2005 Cityscape Architectural Review Awards Jürisi iki ayrı dalda büyük ödülü Galataport ve İstanbul Modern projeleriyle Tabanlıoğlu'na vermeyi uygun bulmuştur.
Tasarım Ofisi
Şirket bünyesindeki Araştırma- Geliştirme departmanı, proje gruplarına destek sağlamanın yanısıra tüm malzeme ve firma bilgilerini organize ediyor. Kurumsal bir yapıya sahip olan Tabanlıoğlu Mimarlık'ın basın ve organizasyonları koordine eden Halkla İlişkiler Departmanı, sistemin kalite yapısının sürekliliğini sağlayan Kalite Departmanı bulunuyor.
Kalite ve kurumsal organizasyon şirketin ana politikası olarak benimsenmiş. Bu anlayışla 1998 senesinde Türkiye'nin ISO 9001 belgeli ilk mimari şirketi olan Tabanlıoğlu, bu yapılanmayla birlikte gelen yenilenmiş içerikleri de sisteme entegre ediyor.
Tabanlıoğlu Mimarlık'ın faaliyet gösterdiği alanlar Planlama, Mimari, İç Mimari ve Diğer Hizmetler olarak dört başlıkta ele alınabilir. Planlama içinde master planlama, kentsel planlama, fizibilite çalışmaları ve stratejik planlama gibi hizmetler mevcut.
Bina tasarımı, rehabilitasyon ve restorasyon, renovasyonun dışında İç Mimari alanında da mekan planlama, mobilya dizaynı da yapılıyor. Aynı zamanda danışmanlık hizmeti de veren Tabanlıoğlu Mimarlık'taki diğer hizmetler ise proje yönetimi, bütçe ve planlama kontrolü ve proje kontrolü.