"THY'nin 80 yıllık geçmişini anlatacağız"

06 Aralık 2013

PTT Pul Müzesi, Holzmeister imzalı tarihi bir yapı. Dolayısıyla bu yapıya uyan bir tasarım ve kurgu geliştirdiniz. Yeni projeniz Türk Hava Yolları Müzesi de mevcut bir binada mı olacak, yoksa bunun için yeni bir bina mı inşa edilecek?

GE:
Normalde genel müdürlüğün içinde müze için ayrılmış bölümler vardı. Biz de ona göre projeler ürettik ama bu 1 aylık üretim süreci boyunca, işleyen bir genel müdürlük binasının içine böyle bir hacim ekleme konusunda içimizde hep bir şüphe vardı. Çünkü Kültür Bakanlığı'nın bir binaya müze sıfatı verebilmesi için binanın ziyaretçiye açık olması, bir deposu olması, bir atölyesi gibi belli kriterleri var. Dolayısıyla genel müdürlüğün içine yapacağımız çalışma ise bizi hiç tatmin etmedi. Hem bize belirtilen alan için çalışmalar yaptık, hem de alternatif olarak yeni bir bina önerisi götürdük. Son toplantıda bir anda her şey altüst oldu ve müzeyi yeni bir binada yapmak yönetime de daha doğru geldi.

Nitekim müzenin görünür olması da çok önemli…

GE: Türk Hava Yolları Müzesi, bir "marka müzesi". Yani artık müzeler de pek çok kategoriye ayrılıyor. Eskiden olduğu gibi sadece devletin ya da zenginlerin elinde değil. Tarihe baktığınızda, İtalya'nın koleksiyonu
Mediciler'in elindedir, onlar onun sponsoru ve sahibidir. Artık konu sadece eser değil. Bir markanın pazarlamasını bile müzeyle yapabiliyorsunuz. Zaten en büyük sorun, bunun dengesini kurmakta; ne kadar slogan, ne kadar marka, ne kadar sosyal sorumluluk ve konuyla ilgili bilgi? Türk Hava Yolları Müzesi'nin manifestosunu çizerken şunu söyledik; Evet, bu Türk Hava Yolları (THY) markasının müzesi ama THY, Türkiye'den sorumludur çünkü bayrak taşıyıcısıdır. Elbette ki markanızı anlatacağız, göstereceğiz, ama burası bir sivil havacılık müzesi olmalı çünkü bunu sizden başka yapacak kimse yok. Onlar da bunu kabul etti ve böylece dengeyi sağladık. Yani hem kurumun gelişimini, geldiği noktayı, hem de Türk sivil havacılığını anlatan bir müze olacak.

Çünkü müzenin bir yandan da ziyaretçisine bir şeyler verebilmesi gerekiyor.

GE:
Kesinlikle. Bu müze sadece THY iştiraklerine ve partnerlerine, markanın büyüklüğünü gösterecekleri bir yer değil. Öyle olan müzeler de var, onun da hiçbir sakıncası yok. Ama Türk Hava Yolları Müzesi öyle olamazdı. Tarihteki uçma denemeleriyle başlayıp, sivil havacılık tarihimizi ve Türk Hava Yolları'nın 80 yıllık geçmişi anlatılacağız. Bu çok ciddi bir rakam… 
 


Güzin Erkan ve Oben Karatepe ile...
Tasarım Ekibi ile...
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :