Bir mimarlık küratörü olarak çeşitli şehir turları, kültürel aktiviteler, projeler ve sergiler düzenleyen Chris Luth , tam bir Rotterdam gurusu. Şehri savaş öncesi ve savaş sonrası olarak okumak mümkün. Bunun için ise en güzel yol şehri yürüyerek deneyimlemek.
Chris, Sine, Hazal, Nazlı ve benim için, Museumplein sonrası tur asıl şimdi başlıyor dedirten güne geldik. Her adım başı Rotterdam'ın tarihi, gelişimi, yerleşimi, planlama politikası, kent ekonomisi, krizin etkileri, dönüşüm projeleri, boşaltılmış ofis binaları ve tanımlanmış yeni fonksiyonlarını dillendirdik. Uluslararası arenada ün kazanmış OMA, Mecanoo, Maxwan, West8, MVRDV gibi Hollanda merkezli önemli mimarlık ofislerinin boy gösterdiği kentin kimliği haline gelmiş, her köşe başında büyüyen bir gökdelen, işlevlendirilen bir ofis binası ya da dönüştürülen kent meydanları görmek mümkün. Ertesi gün Henk'in bize yaşattığı bisiklet deneyimi sayesinde, bu örneklerden en göze çarpanların Hofpoort, "Küp Evler" toplu konutları, Schieblok, Luchtsingel projesi, Groothandelsgebouw ve Van Nelle Fabrikası olduğunu görüyoruz.
Küp evler, foto: Elvan Hazal Türkyılmaz
1970 sonlarında inşa edilen "küp evler", savaş sonrası ekonomisinde ofis kullanımı adına toptan satışı parça parça tüm kente yaymak yerine, masif bir anıtsal blokta bir araya getiren Groothandelsgebouw, endüstriyel mirasın önemli parçalarından çok amaçlı çalışma ve etkinlik mekanına dönüştürülmüş Van Nelle Fabrikası, Rotterdam'ın modernizm ve postmodernizm akımları arasındaki mimarlık ve kentsel doku geçişinde ikonik birer örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Groothandelsgebouw, foto: Zeynep Gülşen