Yer altı dünyasının ünlüleri

19 Şubat 2014

Binbirdirek Sarnıcı
         
Yerebatan Sarayı'ndan başka Sultanahmet Meydanı civarında iki önemli sarnıç daha bulunuyor. Binbirdirek Sarnıcı, kentin ikinci büyük sarnıcı olma özelliği taşıyor. Bugün restoran olarak kullanılan sarnıç 4. yüzyılda inşa edilmiş.

19. yüzyılda ip bükme atölyesi olarak kullanılan sarnıç için anlatılan oldukça ilginç bir de olay var. Reşad Ekrem Koçu tarafından "Binbirdirek Batakhanesi – Cevahirli Hanım Sultan" adıyla kitaplaştırılan bu olay 17. yüzyılda yaşanmış. Sarnıcın üstünde sarayı bulunan Fazlı Paşa'nın evde kalmış kızı Gevherli Hanım, genç ve güzel cariyelerini kullanarak zengin kişileri tuzağa düşürür, sarnıçta hapsedip servetlerini aldıktan sonra da öldürürmüş. 


Soğukçeşme Sokağı Sarnıcı
 
         
1985 yılına kadar oto tamirhanesi olarak kullanılan Soğukçeşme Sokağı Sarnıcı ise sonrasında Çelik Gülersoy önderliğinde Turing tarafından restore ettirilerek şık bir restorana dönüştürülmüş.


         

Sultan Sarnıcı

Önceki örneklerle aynı kaderi paylaşan bir diğer sarnıç ise Yavuz Selim semtinde bulunuyor. Aspar açık sarnıcının yanı başındaki Sultan Sarnıcı 4. yüzyılda inşa edilmiş. Yakın zamana kadar marangozhane olarak kullanılan sarnıç, 2008 yılında restorana dönüştürülmüş.



İstanbul'un Zamana Meydan Okuyan Altyapıları
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :