Altuğ-Behruz Çinici tasarımı ODTÜ Mimarlık Fakültesi'ni, yapının ilk planlamasında olduğu “çıplak” haline geri döndürerek ele alan Motto Mimarlık, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin değişen mekânsal ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yeniden yorumlamış.
Türkiye'deki modernist mimarinin öncü örneklerinden birisi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi binası, hem üniversitenin geleneğinde hem de ülkenin mimari geçmişinde önemli bir yere sahiptir. Bina, 1961 yılında düzenlenen yarışma kapsamında birincilik ödülüne layık görülen Altuğ Çinici ve Behruz Çinici tarafından tasarlanmıştır. Özgün tasarım, çalışma alanlarını sosyal yaşam ile birleştiren, iletişimi ve keşfetmeyi tetikleyen cesur tutumu ile ön plana çıkmaktadır.
Mimarlık Fakültesi yapısının önemi, yapılacak müdahalenin bir “temellere dönüş” işlemi olarak ele alınmasına ilham vermiş, buradan hareketle mekân yapının ilk planlamasında olduğu “çıplak” haline geri döndürülerek yeniden ele alınmıştır. Elde edilen “çıplak” altlık, öğrenci ve öğretim üyelerinin sürekli değişen mekânsal ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden yorumlanmıştır. Proje, binanın orijinal tasarımından esinlenerek, çağdaş öğrenim-üretim ortamında mekân çok yönlülüğünü ön plana almaktadır.
Tasarlanan yeni mekân ortak kullanım ve kullanıcı inisiyatifiyle dönüştürülebilme imkanına ağırlık vererek, güncel eğitim anlayışına uygun hacimler üretmeyi amaçlamıştır. L formlu mevcut bilgisayar laboratuvarı, üç alternatif fonksiyon grubuna bölünerek ihtiyaca göre dönüştürülebilen bir alan olarak yeni baştan tasarlanmıştır.
İlk mekân, tekerlekli masa ve sandalyelerle donatılan ana sınıf ve eğitim alanını oluşturmaktadır. İkinci mekân, sürgülü cam bölme açıldığında birinci mekânın eklentisi olarak kullanılabilmekte veya bölmeler kapatıldığında ayrı bir sınıf/toplantı mekânı görevi görebilmektedir. Üçüncü mekân ise öğrencilerin kısa süreli aralıklarla, ayakta çalışabilecekleri, çıktı alma ve ödünç alma hizmetlerine hızlı erişim sağlayabildikleri yüksek masalardan oluşmaktadır.
Bununla birlikte, sınıf içerisinde düzenlenecek etkinlikler için ilave katılımcılara yer açmak adına, dizüstü ve tablet bilgisayarlar için enerji ve kablolu bağlantı imkanı sağlayan basamaklı oturma alanları tasarlanmıştır. Tekerlekli masalar çeşitli kurgularda düzenlenerek farklı ders ve etkinlik ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir.
Motivasyonu ve yaratıcılığı güçlendirici etkisi nedeniyle turuncu rengin tercih edildiği laboratuvar alanında, öğrencilerin istediklerinde ürünlerin tamiratını kendileri de yapabilecekleri şekilde, tüm ahşap ürünlerde kontrplak kullanılmıştır. Bununla birlikte, mekânik havalandırmanın ve elektrik tesisatının bir gereksinimi olarak yükseltilmiş döşeme tercih edilmiş, kontrplak kullanımı zemin bölümlerinde de sürdürülmüştür.
* * *