"Hatay Yeniden Canlanıyor" projesi kapsamında Antakya Merkez Camisi'nin mimari proje tasarımı Kayabay Mimarlık'a ait.
2023 yılında yaşanan deprem felaketi sonucunda büyük yıkıma uğrayan Antakya’nın ayağa kaldırılması kapsamında, Roma Köprüsü/Asi Nehri/ Tarihi Kent Merkezi geçmişten gelen izler ve referanslar ile titizlikle çalışılmaktadır. Antakya’nın geçmişinden kopmadan yeniden ihya edilerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak çalışmalar kapsamında Merkez Cami yapısı da kamusal bir park alanı ile birlikte ele alınacaktır.
Cami’nin yapılması planlanan yeri, kentin tarih boyunca merkezini oluşturmuş olan Roma Köprüsü ve nehir boyunca gelişme gösteren yoğun yapı adalarının içerisinde bulunmaktadır. Bu bağlamda ele alınacak Cami’nin ibadet dışında, kent ile ilişkisini akışkan ve geçirgen biçimde sağlayacak kamusal fonskyionlar ile deseteklenmesi düşünülmektedir.
İç avluları, yapı adalarının içinde yaya akışına imkan veren morfolojik özellikleri ile uyumlu; “Kent yaşamının kendiliğinden olağan akışı içerisinde” var olarak entegre olabilecek bir “Cami ve Kültür Merkezi” tasarımının bu bağlamda ele alınması hedeflenmiştir.
İhtiyaç Programı
Yapılacak Cami’nin bir buluşma ve toplanma alanı olması ve aynı zamanda kentin ticari ve kültürel dinamikleri ile kamusal yaya sirkülasyonunun içine entegre olması bağlamında yer alacağı park ile birlikte ve aşağıdaki işlevleri içerecek biçimde ele alınması planlanmaktadır.
Cami’nin içinde yer aldığı park ve ibadet dışında da yer alacak diğer işlevleri ile bir "BÜTÜNLÜK” içerisinde olabilmesi sağlanması istenmektedir. Bu sayede ibadetin ve imanın günlük kent yaşamı içerisinde yer alması, kentte yaşayanların hayatlarında birleştirici ve bir araya getirici niteliği olacaktır.
Vaziyet Planı
I. İbadet Alanları (Erkek - Kadın), 500 kişi
II. Avlu (Park ile geçirgen sirkülasyona imkân verecek) biçimde
III. Kütüphane
IV. Çarşı - Ticari Birimler
V. Cami-Park arakesitinde açık toplanma alanı/alanları
VI. WC ve Abdesthaneler
Konsept Proje
Antakya kent merkezinin yenilenmesi sürecinde izlenen ana prensiplerden biri olan Antakya kent dokusu izleri ile avlulu ve iç boşluklu kent morfolojisinin, cami ve park alanında da aşağıdaki mimari ve mekânsal özellikleri sürdürülmesi sağlanacaktır;
I. Kamusal Yaya Sirkülasyonunun sürdürülmesi
II. Organik sokak dokusu
III. Dolu-Boş Yapı Morfolojisi
IV. Kent Yaşamı ile İbadet işlevlerinin entegre edilmesi
Antakya sokaklarının zaman içinde oluşan, bir anlamda, tek elden tasarlanmamış sokak formları, zemin dokuları, değişken genişlik ve yüksekliklerinin oluşturduğu “HAFIZA”da bir koruma konusu olabilir mi? Yeni yapılacak Cami’de kentin imgelerinin biçim aktarmadan ancak Antakya’nın mimari izlerinin hissedildiği, kokusunun alınabildiği ve bu sayede “HAFIZA”nın sürekliliği sağlanabilir mi?
Proje alanının önemli ve belirleyici özelliklerinden, soru ve sorunlarından başlıca tasarımı tayin edecek olanları;
I. Her yönden gelen yaya aksları
II. Farklı kotların bağlanması
III. Ali Rıza Efendi Parkı yeşil dokusu
IV. Konut ve Ticaret alanları ile entegrasyon.
Kesit
Görünüş