Galeri Nev Kırlangıç

mimarizm.com / 12 Temmuz 2019
İçmimari projesi Motto Mimarlık imzası taşıyan, Namık Erkal ve Onur Özkoç'un tasarım ekibinde yer aldığı Galeri Nev Kırlangıç, doğa ve kültür eşiğinde dar bir alanda farklı mekânsal deneyimleri sergilemek amacıyla tasarlanmıştır.

Sergi alanından kapı-duvar yönüne bakış.

Galeri Nev projesinin tasarım uğraşı, üç tarafı cam yüzeylere sahip açık tek mekân içerisine bir sanat galerisi yerleştirmektir. Bu giriş katı, bulunduğu apartmanın eğimli bir arazide ve elçilik bahçeleriyle genişleyen vadi korusu üzerindeki konumuyla, Ankara için ender pitoresk bir manzaraya hâkimdir. Hem manzarayı kapsamak, hem de sergiler için mahfuz bir yer oluşturmak, projenin çelişkisidir. Fikir, varolan tek duvar yüzeyi içererek kapalı bir sergi alanı oluşturmak, bunun çeperine dışarıdaki manzarayla bütünleşecek diğer kullanımları yerleştirmektir. 

Sergi alanından çalışma alanı yönüne bakış.

Sokak tarafı “kapı-duvar” düşüncesiyle tasarlanmıştır. "Kapı-duvar"dan birinci kasıt dışarıdan girildiğinde iç ve dış arasındaki geçişleri dönüştürecek bir duvarla yüzleşmek, bir yönde sergi mekânına, diğerinde ofislere ulaşan çizgisel dolaşım alanları kurgulamaktır. İkinci kasıt ise kapı gibi dönen bir yüzeydir. Giriş duvarı asimetrik tek mesnet üzerinde çelik çatkı altına yerleştirilen tekerlerle dönebilecek şekilde inşa edilmiştir. Böylece, sergilenecek büyük eserlerin içeriye girişini kolaylaştırmak gibi pratik bir işlevin yanında, farklı sergilerde farklı açılarda kullanıma olanak veren bir mekânsal değişken de ortaya konulmuştur. Duvar geniş açıldığında sokak tarafında dışa açık bir alan tanımlayarak sergi mekânını ikiye ayırabilmekte, 90 derece açıldığında ise diğer duvarla devamlılık sunabilmektedir.

Ana galeriden kapı-duvar yönüne bakış.

Sergi alanından kapı-duvar yönüne bakış.

Ana sergi mekânı oranları, çizgisel bölüntüleri, yerden az koparılmış duvar yüzeyleri ve ışık tavanı ile idealize edilmiş soyut bir sergileme ortamıdır. Barisol ışık tavanı farklı düzeylerde homojen aydınlatmaya olanak sağlamakta, tavanın çizgisel bölüntülerine yerleştirilen spot raylarıyla gereğinde nesne odaklı sergileme yapılabilmektedir. Sergi mekânı duvarları tek başlarına serbest yüzeyler veya nişler olarak konumlandırılmıştır. Bu duvarlar arasındaki boşluklar dışarıdaki manzara parçalarını çerçevelemektedir. Sergiden yan mekânlara geçildiğinde ise tamamen farklı bir deneyime girilmektedir.

Sergi alanından kapı-duvar yönüne bakış.

Galeri ofisleri açık koridor mekân üzerinde balkon cephesini kaplayan bir nişin içinde boydan boya uzanan bir masa ve kitaplıktan oluşan beş kişilik bir çalışma alanından ibarettir. Sergi açılışlarında çalışma malzemesinin mahremiyetini koruması için, bu nişin bütünü tek storla kapalı bir kutu haline gelebilecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece istendiğinde, bütün açık mekânlar sergiye dahil olabilmektedir. Galeri’nin servisler dışında klasik anlamda tek "oda"sı yönetici ofisidir. Oda cam bir bölmeyle ayrılmış olduğu için üç köşesinde koruya geniş bakışlar sunmaktadır. Bu odanın arkasında kalan ve diğer yönden servis mekânlarının üzerinde konumlandığı bir koridordan ulaşılan alan ise baskı eserlerin depolandığı ve gereğinde gösterildiği çok amaçlı bir yerdir.

Çalışma alanı - günlük kullanım.

Çalışma alanı - sergi kullanımı.

Yönetici ofisi.

Galeri'nin kuzeye bakan balkon cephesindeki halihazır kayar kapılar yaz aylarında açıldığında, buradaki alanlar dışarısı ile bütünleşebilmektedir. Böyle olduğunda, bu sokağa neden 'Kırlangıç' denildiği kuş seslerinden daha iyi anlaşılmaktadır. Galeri Nev Kırlangıç doğa ve kültür eşiğinde dar bir alanda farklı mekânsal deneyimleri sergilemek amacıyla tasarlanmıştır. Her sergide sanatın içeriği ve her mevsimde vadi korusunun doğası değiştikçe deneyimler çoğalmaktadır.

Cephe.

Plan.

Duvar Detayı.


Galeri Nev Kırlangıç - Fotoğraflar - Resim Galerisi

Galeri Nev Kırlangıç - Diyagramlar - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :