Çukurova İlçe Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi
06 Temmuz 2015
Yarışma arazisi Adana’nın yeni gelişim bölgesi olan Belediye Evleri Mahallesi’nin Kuzey - Güney odakları arasında “SülüklüPınar Mevkii” denilen yeşil bir alanın kıyısında kalır.Yarışma arazisinin konumundan hareketle kentsel ölçekte bir tasarım yaklaşımı benimsenerek bu alan “Çukurova Kent Parkı” olarak ele alınmıştır. Proje, yeşil alan ile bina ilişkisi kurma ve mekânsal oluşumları yeşil bir çatı ile örterek çevreye olan etkiyi en aza indirme çabasıyla oluşur. Topografya ile uyumlu, az katlı bir yapı tasarlayarak katılımcı ve özgün bir dil yaratma denemesidir.
Çevresel bağlamda Kent Parkı içinde güçlü ve bütün alt kotlara erişebilen yeni bir yaya aksı tasarlanarak yapı bu ilişki içerisinde konumlandırılmıştır. Peyzaj ile bütünleşen yapı eteğinin altında Kültür Merkezi yer alır. Yapı kabuğunun hareketi ve kültürel etkinlikleri vurgulayan dinamik çizgileri Kültür Merkezi’ni işlevsel olarak Ana Bina’dan ayırır. Yeşilin altına boyluboyunca uzanan yapı Meclis Salonu’nun karşılayıcı açılımı ile sonlanır. Meclis Salonu uzun bir cümlede bir nokta görevi görür. Belediye Hizmet Binası’nın geleneksel kamusal yapıların anıtsal duruşundan uzak, kurulu sistemden çok kullanıcısına öncelik ve hareket alanı sağlayan bir kurgusu vardır. Binaya yaya girişleri çevre zeminin bir devamı niteliğinde, herhangi bir kot farkı yaratmadan “düzayak” tasarlanmıştır. Böylece engelli kullanımına da elverişli bir yaya ulaşım çözümü sunulmuştur. Bina programı bodrum kat ile birlikte 4 katlı Belediye Hizmet Binası, 450 kişi kapasiteli Kültür Merkezi, Nikah Salonu, Kent Kitaplığı, Kent Bilgi Merkezi ve atölyelerden oluşur.
“Çukurova” bereketli topraklar anlamına gelir. Burada yaşayan yerel halk için önemli olan “toprak” ilişkisi bu alanda nasıl yaşatılabilir sorusu sorulur. Günümüz yapılı çevre-insan ilişkilerinde “yer duygusundan yoksunluk” izleği ön planda yer alır. Bu durum Deleuze’ün “yersiz – yurtsuzluk” kavramını akıllara getirir. Projede, buradan yola çıkarak birliktelik, topluluk bağlılığı gibi kavramlar doğrultusunda yerel halkın bir araya gelebileceği, karşılaşabileceği mekânlar, odak noktaları ve amfitiyatro tasarlanır. Yerel halkın Çukurova Kent Parkı’nda kitap okumak, dinlenmek, bisiklet kullanmak, gezinti yapmak, sanat atölyelerinde çalışmak gibi çeşitli etkinliklerde bulunabilmesi amaçlanır. Proje kapsamında kullanıcının yaşantısına ve konforuna önem veren bir iç planlama öngörülür. İnsanın mekân içindeki konforu, çevresi ile ilişkisi ve çalışma verimi ile sürdürülebilir bir yaşantıyı sağlama düşüncesi taşınmıştır. İç hacimde yaratılan “Avlu” kullanıcıya az katlı yapıyı kısa zamanda algılama şansı tanır. Yapının avlu kurgusu ve dolaşım sistemi yapı kullanımını kolaylaştırır ve işlevsellik katar. Farklı açılar yaratılarak oluşturulan koridorlar kullanıcıya yeni deneyimler sunar.
Yapının güney cephesinde kullanılan metal ağ (mesh) malzeme cephede gölgelenme etkisi yaratır. Atriyum üzerinde yaratılan cam yarıktan doğal ışık dolaylı olarak iç mekâna alınır. Yarık üzerinde açılabilir doğramalar sayesinde yapıda doğal havalandırma olanağı yaratılır. Adana ikliminde teras çatının yeşil çatı olarak tasarlanması yapıyı ciddi anlamda bir ısı yükünden korur. Proje yapıda enerji gereksiniminin azaltılması ve çevreye uyumu ile ekolojik girdiler barındırır.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 387. sayısında yayımlanmıştır.
Çukurova İlçe Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi - Resim Galerisi
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın